Hva er vårt ansvar og hva er ditt ansvar?

• Vi skal levere rent og trygt drikkevann, og sørge for transport og rensing av avløpsvann. Du har ansvar for de private stikkledningene som går fra din bolig og til de kommunale ledningene.
  • For mer informasjon, se Standard abonnementsvilkår for vann og avløp.
  • På denne siden finner du også informasjon om installasjon av vannmåler, og tømming av septiktank.

Drikkevann

Drikkevannet vi leverer til deg skal være rent, trygt og uten fremtredende lukt, smak eller farge.

Vi sikrer trygt drikkevann ved å overvåke vannkvaliteten både på råvann i kildene, og renset vann i ledningsnettet.

Vanntrykket skal være tilfredsstillende. Hvis det blir feil på det kommunale ledningsnettet, så utbedrer vi feilen så snart som mulig.

Ved planlagt stans i den kommunale vannforsyningen vil du bli varslet via SMS og på våre nettsider. Du skal ikke være uten vann i mer enn tolv timer i slike situasjoner.

Ved akutte hendelser informerer vi så raskt som mulig via SMS og på våre nettsider. Da skal du ikke være uten vann i mer enn seks timer. Hvis vi ikke klarer å holde denne fristen, så setter vi ut vanntanker eller sikrer deg vann på andre måter.

Avløp

Vi sørger for transport og rensing av avløpsvannet, slik at vi ivaretar miljø og biologisk mangfold i Tromsø og i sjøområdene rundt.

Hvis vi må utføre arbeid på det kommunale avløpsnettet som har konsekvenser for deg, så vil du bli varslet på SMS eller på våre nettsider.

Vi sørger for at avløpsvannet ikke utgjør en helserisiko, eller forårsaker skade på eiendom eller i dine omgivelser.

Overvann

Overvann er drensvann og regnvann, og ikke alle har eget rør for dette. Når vi legger nye ledninger, legger vi et eget overvannsrør i tillegg til avløpsrør. Dette kaller vi for separering av avløp og overvann. Slik sikrer vi at kun kloakk blir ført til renseanleggene våre. Overvannet føres bort og slippes ut i en bekk, elv eller hav.

Når vi separerer i ditt område, vil vi kreve at ditt overvann ikke leveres til avløpsnettet. Det kan være at du vil måtte separere dine private stikkledninger.

En annen grunn til å separere rørene, er klimaendringer. Klimaendringer fører til mer nedbør og gjør at mange av avløpsledningene har for liten kapasitet. Ved å lede det rene overvannet til bekker, elv og hav, vil det bli bedre kapasitet i avløpsrørene. Derfor er separering av rør et viktig klimatiltak.

Du har ansvar for de private stikkledningene som går fra din bolig og til de kommunale ledningene. Stikkledninger er vannrør, avløpsrør og overvannsrør.

Du må melde fra til kommunen dersom du mistenker at det er en lekkasje på stikkledningene.

Hva er separering av avløp?

Overvannsledninger tar imot regn og leder til nærmeste bekk, elv eller hav. Alle nybygg skal ha tre stikkledninger (vann, avløp, overvann), men eldre boliger har kanskje bare to stikkledninger (vann og avløp).

Når vi legger nye ledninger, legger vi et eget overvannsrør i tillegg til avløpsrør. Dette kaller vi for separering av avløp og overvann. Slik sikrer vi at kun kloakk blir ført til renseanleggene våre, siden overvannet kan slippes ut urenset.

Deler du stikkledninger med andre?

Dersom stikkledningene er felles for flere boenheter, er ansvaret delt mellom alle. Du bør sjekke hvem du deler stikkledning med. Vi anbefaler å inngå en avtale om kostnader og vedlikehold for felles stikkledninger.

Dersom du ikke vet hvilken tilstand stikkledningene er i, kan du bestille filming av rør og tilstandsrapport. Dette arbeidet må gjøres av et godkjent firma.

Om deler av stikkledningen ligger på naboens tomt, anbefaler vi å tinglyse en avtale. Kartverket har laget en mal som kan brukes til en slik avtale.

Slik tar du vare på dine stikkledninger:

• Ikke kast q-tips, snus, våtservietter, hår eller annet søppel i do.
  • Fjern fett fra stekepannen og annet stivnet fett fra matlaging med tørkepapir.
  • Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje, for eksempel en melkekartong. Melkekartongen teiper du igjen og kaster i restavfallet.
  • Ikke hell ut oljen fra glass og bokser med fetaost, oliven eller lignende i vasken.
  • Flytende matrester som supper og gryteretter skal ikke i avløpet. Hell restene over i en melkekartong, teip igjen og kast kartongen i restavfallet.

Alle bedrifter og institusjoner i Tromsø må installere vannmåler for å måle sitt vannforbruk.

Det er frivillig å installere vannmåler i private hjem, men den må bli installert av godkjente fagfolk. Du må derfor ta kontakt med rørlegger som må søke på dine vegne om å få installert vannmåler. Ansvarlig søker må søke via ledningsportalen.no.

Er du usikker på om vannmåler lønner seg for deg?
Send en e-post til kundeservice.

Du kan tømme septiktank i bobil ved Tromsø Camping i Tromsdalen.

Det er i tillegg en privat tømmestasjon for bobiler ved en campingplass på Sommarøy.

Vi har også en sesongåpen bobiltømmestasjon på Sommarøy i sommerhalvåret.