Drikkevannskvalitet

Kort fortalt

  • I Tromsø har vi gode vannkilder som sikrer oss stabil vanntilførsel og trygt drikkevann.
  • Vi tar prøver av vannet hver uke og det blir grundig analysert for bakterier og kjemikalier.

Vannet vårt er trygt å drikke. Vi tar kontinuerlig prøver av drikkevannet for å sørge for at du får vann med høy kvalitet i springen din.

Hvis det oppstår situasjoner som gjør at vannet ikke skal drikkes, varsler vi deg.

Dersom du selv opplever endringer i farge, lukt eller smak på drikkevannet ditt, vil vi gjerne at du gir oss beskjed.

I vannbehandlingsanleggene går vannet gjennom desinfeksjon som dreper og uskadeliggjør mikroorganismer som parasitter og bakterier. Desinfeksjonen består av

  • tilsetting av klor i vannet, som uskadeliggjør virus og bakterier
  • ultrafiolett bestråling av vannet, som uskadeliggjør parasitter

I tillegg pH-justerer vi vannet med et natriumsilikat (også kalt vannglass). Det gjør vi for å redusere tæring og korrosjon på rør og sanitærutstyr.

Vi har åpne kilder til vårt drikkevann i Tromsø. Det betyr at de ligger åpent i terrenget og er utsatt for forurensing.

I Tromsø har vi god kvalitet på drikkevannet, men vi må alle passe godt på den for at denne kvaliteten ikke skal forringes.

Når du er på tur og kommer inn i et område hvor det ligger drikkevannskilder, vil du bli varslet av et skilt med informasjon om hva du ikke skal gjøre.

Vi har gode vannkilder som gir oss stabil vanntilførsel i Tromsø. Simavik vannverk på Ringvassøya og Kvaløya vannverk forsyner Tromsø med vann og kalles derfor byvannverket.

Simavik vannverk bruker Øvre Langvann som hovedkilde og Damvann som reservekilde.

Kvaløya vannverk bruker Mellomvannet (Nedre Svarthammervannet) og Amundvannet som hovedkilder, og Øvre Svarthammervannet som reservekilde.  

Kildene sørger for vann til disse områdene:

  • Kvaløya fra Ersfjord i sør til Sandnessund gravlund i nord
  • fastlandet fra Kaldslettnes i sør til Skjelnan i nord
  • hele Tromsøya

I tillegg har vi vannverk på disse stedene: Balsnes/Vikran, Breivikeidet, Buktelia, Fagernes, i Kattfjord, Kvaløyvågen, Lakselvbukt, Olderbakken, Oldervik, Sjursnes, Skulsfjord, Trondjord og Vengsøya.

Vi oppfordrer de som ferdes ute i naturen til å ta godt vare på drikkevannskildene våre.

Hvis det oppstår situasjoner som gjør at vannet ikke skal drikkes, så vil du få melding fra oss om at du bør koke vannet før du drikker det. 

Vannet du skal drikke må fosskoke for at det skal bli helt trygt. En vannkoker vil vanligvis bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er godt nok. Etter at vannet har fosskokt, må vannet få tid til å avkjøle seg naturlig, uten at du legger i isbiter eller lignende. 

Du bør også koke vann før du lager kaffe eller isbiter. Det gjelder også vann til tannpuss eller skylling av frukt, salat og grønnsaker som skal spises kaldt. 

Ukokt vann kan brukes til koking av mat, håndvask, dusj, klesvask, renhold og lignende. 

Folkehelseinstituttets nettsider kan du lese flere gode råd om hva du skal gjøre for å unngå å bli syk. 

Vann kan være hardt eller bløtt. Det sier noe om mengden kalsium og magnesium i vannet. Vannet i Tromsø er i hovedsak i kategorien meget bløtt.

Der vi bruker grunnvann (Trondjord, Vengsøy, Skulsfjord og Fagernes vannverk) har vi litt høyere verdier og vannet der defineres som hardt.

Hvis du som mottaker av vann fra disse nevnte vannverkene opplever problemer med oppvaskmaskinen eller annet utstyr, bør du følge bruksanvisningen som forklarer hva du skal gjøre for å unngå problemer.

Send e-post til kundeservice
Telefon: 91  69  12  10
Vakttelefon: 97 00 90 10