Tips til egenberedskap

Kort fortalt

Myndighetene forventer at de fleste av oss er i stand til å klare oss selv i inntil 72 timer uten tilgang til strøm, internett, vann og mat. Her er ti tips til god egenberedskap i Tromsø kommune;

  • Lær deg nødnumre utenat. Ved fare for liv og helse, ring 113.
  • Ha lommelykt, hodelykt, batterier, stearinlys og fyrstikker hjemme. Se oppdatert informasjon om strømstanser i ditt område.
  • Ha mobillader i bilen.
  • Sjekk brannsikkerheten i ditt eget hjem ved å kontrollere brannvarslere, brannslokningsapparater og rømningsveier. Se mer informasjon på Tromsø brann og rednings nettsider.
  • Sørg for at medisinskapet er ryddig og har nødvendig innhold. For mer informasjon, be om råd fra ditt nærmeste apotek.
  • Hvis det blåser kraftig, sjekk at løse gjenstander er godt festet eller flyttet innomhus. Det gjelder for eksempel trampoliner, hagemøbler og båter
  • Hvis det regner kraftig, sjekk at takrennene er fri for løv og annet rusk. Hvis du har sluk eller kum ved eiendommen din, sjekk at den ikke er tett. Se kart over overvann og flomveier.
  • Hvis det snør kraftig, tenk på taket – både hjemme og på hytta.
  • Sjekk at naboen din har det bra – ta vare på hverandre.

Er du under 40 år, gravid, ammende eller har barn som bor hjemme? Da anbefaler Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) at du har jodtabletter hjemme.

Kommunen har systemer for utdeling av jodtabletter på skoler, barnehager og institusjoner.

Når skal jeg ta jodtabletter?
Du skal kun ta jodtabletter etter råd fra myndighetene. I tilfelle en atomulykke, vil det bli gitt råd via mediene, relevante myndigheter og på nettsidene til DSA.

Hvorfor ta jodtabletter?
Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via lufta og tas opp i skjoldbruskkjertelen hvis du puster inn forurenset luft eller inntar forurenset mat og drikke. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

Fant du det du lette etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du lette etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du lette etter, så vi kan bli enda bedre.