Om biblioteket

Tromsø bibliotek er Tromsø kommunes eldste kulturinstitusjon.

Biblioteket regner sitt etableringsår som 1871. Da gikk Tromsø kommune og Tromsø sparebank sammen om å danne Tromsø kommunale bibliotek. Opp gjennom årene har biblioteket holdt til i flere lokaler rundt om i byen. I 2005 flyttet hovedbiblioteket fra sine gamle lokaler i Storgatbakken og inn i den spektakulære bygningen i Fokuskvartalet.

Les om Tromsø bibliotek og byarkivs historie på lokalhistoriewiki.no 

Bygget er oppført under det opprinnelige taket av gamle Fokus Kino, som ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og oppført i 1969. Den spesielle takkonstruksjonen tegnet han med utgangspunkt i den spansk-meksikanske arkitekten Felix Candelas konstruksjon, som ofte går under betegnelsen Candelaskall.  

Fakta:
Kostnad: 121,8 millioner 
Areal: 3 710m² 
Annet: Parketten i Fokuskvartalet er produsert av bjørk fra Troms.

Karl-Gustav Gjertsen fra Narvik vant konkurransen om utsmykking av biblioteket. Hans verk, «Rangifer Tarandus Pegasus» er utført i sveiset og grålakkert stål. I tillegg til hovedfiguren, består utsmykkingen av fire mindre figurer: Bok-finken, lesehesten, bok-ormen og bok-nafisken.

Ulf Dreyer: Bilde av Tromsø anno 1957/58, restaurert av kunstneren i 2005. Bildet var opprinnelig malt direkte på betongvegg i det gamle rådhuset. Før det gamle rådhuset ble revet, ble betongveggen saget ut, lagret og satt inn i Fokuskvartalet på plan 0 mellom kinoen og biblioteket.

Gunn Harbitz: Cora Sandels minnesmerke «Alberte», statue i tre. Minnesmerket sto tidligere på Stortorget utenfor kulturhuset. Ble satt på lager fordi vann trakk inn i treverket. Er nå restaurert og plassert i passasjen mellom biblioteket og rådhuset.

Tor-Arne Moen: Har gitt 5 tresnitt-plater og 5 fargetrykk i gave til Tromsø kommune, med «På gjengrodde stier» og Knut Hamsun som motiv. Plater og trykk henger i biblioteket.

Hans Ragnar Mathisen: Kunstner har laget et portrett av Lars Berg, tresnitt. Dette henger i lokalhistorisk senter i biblioteket.

Tromsø bibliotek og byarkiv har to filialer i bydelene Kroken og Tromsdalen, og en filial ved Tromsø fengsel. Vi har også inngått to samarbeidsavtaler om drift av folkebibliotek i kombinasjon med skolebibliotek. Disse to ligger i Lakselvbukt og på Brensholmen, og skal være tilgjengelig for alle innbyggere i området som ønsker bibliotektjenester.

Les om Kroken bibliotek her.

Les om Tromsdalen bibliotek her.

Brensholmen bibliotek
Brensholmen kombinasjonsbibliotek ligger i nye Brensholmen skole. Biblioteket har betjent noen timer i uken og gir også tilgang til selvbetjening utenom åpningstid. Ta kontakt med bibliotekansvarlig Anne Lise Kristoffersen for eventuell tilgang og for åpningstider.

Lakselvbukt bibliotek
Lakselvbukt kombinasjonsbibliotek ligger i Lakselvbukt skole. Biblioteket har åpent med betjening noen timer i uken og gir også tilgang til selvbetjening utenom åpningstid. Ta kontakt med bibliotekansvarlig Gunn Irene Hansen Lingrasmo for eventuell tilgang og for åpningstider.

Bokbussen
Les om bokbussen og se bussruten her.

Byarkivet
Les om byarkivet her.

Lokalhistorisk samling
Les om lokalhistorisk samling her.