


Estetisk leksikon
Endelig er det her, nordens første estetiske leksikon, og for en gavepakke det er for alle oss som funderer på kunstverdenens ideer og begreper! Kanskje du lurer på et spesifikt uttrykk eller kanskje du bare vil slå opp på måfå og se hva du kan lære, det er egentlig det samme, boka fungerer like godt til begge formål, og herregud så gøy det er å bla rundt i et godt gammeldags leksikon, der verden og kunnen om den er festet til siden for all tid, eller i hvert fall til det kommer en eventuell ny utgave.

Hva vi levende kan lære av de døde
Vi beveger oss bort fra det estetisk vakre og over til det stikk motsatte, nemlig døde kropper, og hva vi som lever kan lære av dem. Ida Kathrine Gravensteen (!) har skrevet en slags dødens kulturhistorie ispedd flust av fascinerende historier om hvordan tidligere tider har forholdt seg til døden som fenomen og døde kropper som fysiske objekter. Visste du at leger og vitenskapsmenn før i tiden måtte stjele lik for å forske på menneskekroppen, og at dette har vært en forutsetning for en rekke medisinske fremskritt? Hvor godt kjenner du til hva som faktisk skjer når hjertet slutter å slå, hjernen skrur seg av og kroppen dør? Og hva er egentlig greia med alle disse menneskene som på død og liv vil holde seg i ... live, ved å fryse seg ned i håp om en slags teknologisk oppstandelsesrevolusjon i fremtiden? Dødsfascinerende saker, så sett deg på venteliste nå med det samme!

Renessansefeminin horror
«Himmelen var mørk og stormfull da min far bøyde seg ned mellom mors bein og jeg sklei ut på den siste bølgen av blod. Opssss, sa far; Ops, sa mor, det blir hennes navn.» Vi følger fortelleren Ops, som skriver denne romanen i troen på at hun skal bli den fjerde store renessansefeminine poet. Men her er kanskje færrest innslag av en tradisjonell roman, og mer av andre ting; brev, dikt, dialoger, sangtekster(?) med mer. Debutant Runa Borch Skolseg har skrevet ei bok som gir inntrykk av overflod på alle måter; sjangerlek, humor, lekenhet og referanser til alt fra litteratur og filosofi til mote og film. Blant alt dette finner man refleksjoner rundt for eksempel kjønn og vold.
Vet ikke med deg, men både forsiden og tittelen gjør at det umiddelbart klør i fingrene etter å bla i denne romanen. Med «Renessansefeminin horror» vet man kanskje ikke helt hva man begir seg ut på, men at man holder en sprell levende og høyst original bok i hendene, kan man være ganske sikker på. NRKs Thula Kopreitan kaller romanen «frydefullt rik og ledig» og triller en femmer på terningen.

To ganger Bradbury
Amerikanske Ray Bradbury er mannen bak den evig aktuelle «Fahrenheit 451» og science fiction-klassikeren «Marskrønikene» (som begge anbefales!) Vi har nå utvidet Bradbury-samlinga ytterligere. For første gang siden den kom ut, er debutsamlingen «Dark Carnival» nå tilgjengelig igjen i sin originale form. Her er det både lys og mørke, et poetisk, ‘Bradburysk’ språk og hans særegne teft for det uhyggelige. Forfatteren viser at han allerede fra debuten var en mester innen novellesjangeren.
«Dandelion Wine» er noe helt annet; en fortelling om en sommer i 1928, hvor vi følger 12 år gamle Douglas Spalding. Bradbury bruker minner fra sin egen barndom, og skildrer rikdommen og magien som ligger i helt vanlige sommerdager i landlige omgivelser. En perfekt bok for de som liker oppvekstskildringer, eller kanskje poetiske, biografi-lignende tekster.