Annes favoritter
Noe av det beste med leseåret 2024 var å lese Han Kang, som fikk Nobelprisen i litteratur. Det blir alltid spørsmål om nobelprisvinneren fortjener å vinne, og det er alltid delte meninger om det, så jeg anbefaler å lese så du kan avgjøre selv. Endelig fikk jeg lest henne. Han Kang er mest kjent for «Vegetarianeren» og jeg anbefaler å starte med den hvis du er klar for en annerledes leseopplevelse. Her får man historien om kvinnen Yeong-hye fortalt av tre ulike personer. Åpningssetningen «Før hun ble vegetarianer, hadde jeg aldri tenkt på min kone som bemerkelsesverdig» er allerede blitt legendarisk.
Jeg ble rørt av «Leksjoner i gresk» som handler om en kvinne som har mistet taleevnen, og som møter en lærer i gresk som holder på å miste synet. Flere bøker av Han Kang står på leselista. Neste ut er den korte «Hvit,» som skal være hennes mest poetiske.
Regines favoritter
Jeg hadde mange gode leseopplevelser i 2024 og her er 4 av de jeg leste som skilte seg ut og som biblioteket har tilgjengelig for dere, slik at dere også kan lese dem!
«Terapeuten» av Helene Flood: En av de første leseopplevelsene jeg hadde for året. Dette var Helene Floods krimdebut, som gjorde brakende suksess og med god grunn. Flood skriver en spennende psykologisk triller med god driv. Om du liker denne, så kan du fortsette med «Elskeren» og «Enken» .
«Var det grønt» av Ida Hove Solberg: Jeg leser ikke mye dikt, men leste denne i sommer. Dette er en skeiv, dystopisk diktsamling som virkelig satte spor hos meg. Dette er forfatterens første utgivelse og håper på flere.
«The Twisted Ones» av T. Kingfisher: Dette er ikke første gang jeg har lest denne og det blir nok ikke den siste. Dette er en atmosfærisk grøsser som setter seg i ryggmargen. Vi har boka på engelsk.
«DNA» av Yrsa Sigurdardóttir: Årets siste leseopplevelse og avsluttet med et brak. «DNA» er første boka i krimserien med barnepsykologen Freyja og politimannen Huldar. Guffen og grotesk, og en virkelig pageturner. Sigurdardóttir har skrevet en rekke kriminalromaner, og om du liker første bok kan du glede deg til i hvert fall fem til i serien.
Anjas favoritter
Dette var året hvor jeg endelig fikk lest Helle Helle - og for et bekjentskap! Hun skriver triste, morsomme og eksistensielle bøker i sin egen, helt særegne stil. Disse bøkene er for deg som liker å grave litt mellom linjene, og som liker bøker hvor ikke ett ord er overflødig. Hele tre av Helles romaner havner på min topp 10-liste for 2024: « «BOB», «Hafni forteller» og «Hvis du vil» .
En annen, minneverdig bok jeg leste i fjor, er «Prophet song» av den irske forfatteren Paul Lynch. Romanen er satt til Irland en gang i nær fremtid. Vi følger Eilish Stack og barna hennes i det et parti på ytre høyre tar kontroll i landet og innfører unntakstilstand. Skal familien rømme? Eller skal de bli hvor de er, i håpet om at Eilish sin forsvunne ektemann kommer tilbake?
En drivende og poetisk dystopi som viser hvor kort veien kan være fra hverdag til krig. «Prophet song» vant Bookerprisen i 2023, og vi har den på engelsk.
Anne Kristines favoritt
I «Ved porten til stillhetens skog» foregår det en hel del. Denne boka er på den ene sida en introduksjon til ett spesifikt album, den er (som forfatteren kaller den) «en selvangivelse. En historie om musikken som fortærer alt.» Den er samtidig en sterk, fargerik og mangefasettert hyllest til livet og musikken, som gir nye perspektiver, både til menneskelivet og hva vi skal tenke om det, til hva musikk egentlig er, til hva kjærlighet og håp og fortvilelse er. Innsiktsfull, lærerik og inspirerende lesning som brå-vekket min slumrende leselyst på tampen av 2024.
Tonys favoritt
«The Sufferings of Prince Sternenhoch»: Hva i alle dager skal man si om denne boka, som jeg litt sånn tilfeldig kom over der jeg smådesperat lette etter ei bok som kunne måle seg med min største leseopplevelse i 2023, nemlig Solenoid? Ikke vet jeg, men jeg gir det allikevel et forsøk: Prins Sternenhoch er en tysk adelsmann av beste (dvs. verste) sort, som en dag faller for sin Helga, senere omdøpt til The Queen of Hells. Økenavnet røper kanskje at dette ikke går så voldsomt bra, Helga viser seg nemlig å være på vei til å bli Viljen manifestert, noe som vil si at Sternenhoch ikke kommer så fryktelig langt med å ta livet av henne, som han jo ender opp med å gjøre. Fortalt gjennom Sternenhochs dagboknotater blir vi med på en ferd der han gradvis synker ned i galskapen, og desperat forsøker å bli kvitt kvinnen som hjemsøker ham dag ut og dag inn, skrevet i et ukonvensjonelt og viltert språk man sjeldent ser maken til, muligens fordi forfatteren selv var av den ... spesielle typen, du vet, den typen som selv hadde ambisjoner om å bli Gud eller absolutt vilje, om du vil. Om ikke den beste boka jeg leste i fjor, så var det i hvert fall en av de som gjorde størst inntrykk, og selv om det absolutt ikke er en bok for alle, kan det være mye å hente for deg som liker å lese noe helt eget.
Reserver The Sufferings of Prince Sternenhoch av Ladislav Klíma