Ferien nærmer seg, eller er kanskje i sving allerede. Har du lyst på inspirasjon til hva du skal lese? Her kommer tips fra våre bibliotekarer!


Ferien nærmer seg, eller er kanskje i sving allerede. Har du lyst på inspirasjon til hva du skal lese? Her kommer tips fra våre bibliotekarer!

Siste oppdatering 24. jun 2024, kl. 14:37

Publisert 21. jun 2024
forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Audur Ava Ólafsdóttir - Dyreliv
Dette var min andre roman av denne forfatteren. Boka starter med overskriften Det vakreste ordet, som i 2013 ble kåret av islendingene til å være lysmor, altså jordmor på norsk. Deretter følger en oppramsing av hva dette ordet er på utallige andre språk, noe som avslører at denne boka vil treffe spesielt om du liker språk og lek med ord.
Boka handler i det ytre om Dómhildur, som er jordmor av yrke. Når boka starter er det snart jul og folk forbereder seg på en meldt storm. Men uansett omstendigheter og årstider så fødes det barn. Dómhildur tar oss med inn i fødsler, inn i sine refleksjoner rundt hva hun tenker om det livet hun tar imot, og det er denne assosiasjonsstrømmen fra hovedpersonen som leder oss gjennom boka. Stemmen er innsiktsfull, den er undrende og åpen, den er kunnskapsrik og poetisk. Dómhildur skriver om all slags liv: dyreliv, menneskeliv, livet på jorda. Hun skriver om lyset og mørket som alltid kommer tilbake og som ingen egentlig kan si helt sikkert hva er. 
- Anne Kristine

Thure Erik Lund - Grøftetildragelsesmysteriet 

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon


Når man skuer ut over verden, kan man fort få inntrykk av at det meste er i ferd med å kjøres i grøfta, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt, noe som jo kan igangsette en slags nysgjerrighet på hvorfor vi tilsynelatende kjenner på disse tildragelsene mot grøfter, en nysgjerrighet som i mitt tilfelle gir meg lyst til å gjenlese en bok som Grøftetildragelsesmysteriet av Thure Erik Lund nå som sommeren er rett rundt hjørnet, og jeg kan vende ryggen til alt som er i vinden. Grøftetildragelsesmysteriet er en roman som tar romanens roman-isitet på det største alvor. I et viltvoksende språk fullt av spenstige formuleringer, merkverdige neologismer og styggfine setninger skriver Lund frem en av de ensomste romanfigurene i nyere norsk litteraturhistorie, nemlig Thomas Olsen Myrbråten, som, idet boken åpner, sitter ved kjøkkenbordet og griner, eller, for å si det med hans egne ord, kjenner hvordan verden gråter gjennom ham. Myrbråten er et åndsmenneske som har fått i oppdrag å skrive en betenkning om kulturminnevern for kulturdepartementet, noe som, gjennom et virvar av tankesprang og idemessige omveier, fører ham ut på viddene og inn i skogene, fra by til bygd til naturtilstand i et slags forsøk på å finne tilbake til noe autentisk i en verden skapt av og for teknonarkomane fråtsemanikere. En slags Dag Solstad på speed, kanskje? Helt unikt, og så langt fra en typisk norsk samtidsroman du kan komme, i hvert fall, og det er jo grunn nok til å lese den i seg selv.
- Tony

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Ivo de Figueiredo - Stormen: en biografi om Edvard Munch
Medrivende og godt skrevet om Edvard Munch. Hvis du enten er bittelitt historie- eller kunstinteressert er «Stormen» et godt sommervalg, men den er så spennende at jeg tror de fleste vil la seg rive med. Ivo de Figueiredo skriver så godt så det føles som å lese en roman. Dette er første del om livet til Edvard Munch og dekker perioden 1863-1902. Her følger vi Munch i dyp fattigdom, problematiske forhold til kvinner, og hans kunstneriske utvikling. Det merkes at Ivo de Figueiredo er historiker så det er mye om samfunnet på den tiden. Det er skrevet mange biografier om Munch, men denne anbefales spesielt fordi den er lettlest og spennende skrevet. Så enten du skal innnom Munch-museet eller Nasjonalmuseet i sommer så anbefales uansett boka. Vi gleder oss til andre bind som kommer høsten 2024!
- Anne B.

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Kim de l'Horizon - Blodbok


I sommer skal jeg lese bøker til bokbingoen, og på min liste har jeg blant annet denne debutromanen til den sveitsiske forfatteren Kim de l’Horizon.

Fortelleren i Blodbok identifiserer seg verken som mann eller kvinne. Hen har forlatt det lille stedet der hen vokste opp, etablert et friere liv i Zürich, og føler seg med tiden komfortabel med sin ikke-binære kropp og egen seksualitet. Men da bestemoren blir alvorlig demenssyk, begynner fortelleren å tenke tilbake på sin egen barndom.

For Blodbok vant de l’Horizon både den sveitsiske og den tyske bokprisen.
- Regine

Mange av bøkene kan lånes som e-bok i BookBites.
God lesesommer!