Blir det hjemmeferie i år? Reise kan du gjøre uansett; Anne og Anjas lesetips spenner fra Italia, Tyskland og Island til imaginære øyer og galakser langt, langt unna.

To kvinner ler mot hverandre og har to bøker stående mellom seg på et lite bord. De sitter i grønne lenestoler med bokhyller bak seg. Foto.

Blir det hjemmeferie i år? Reise kan du gjøre uansett; Anne og Anjas lesetips spenner fra Italia, Tyskland og Island til imaginære øyer og galakser langt, langt unna.

Siste oppdatering 24. jul 2023, kl. 14:36

Publisert 27. jun 2023

Hva skal dere lese i sommer, Anne og Anja?

Anne: I sommer skal jeg lese den selvbiografiske boka «Vi skulle fortalt hverandre alt» av en av mine favorittforfattere, den tyske forfatteren Judith Hermann. I boka skal hun egentlig skrive om skrivingen sin (poetikken hennes), men boka er visstnok mer historier fra hennes eget liv, så som vanlig forteller Judith Hermann aldri alt.

To munner med rød leppestift er avbildet på midten av en bokforside med gul bunnfarge. Illustrert bokforside for boka Fremmede jeg kjenner.

Anja: Jeg skal bruke sommeren på å fordype meg i forfatterskapet til Jón Kalman Stefánsson, som kommer på besøk til biblioteket i slutten av august! Jeg tenker å begynne med Keflavík-romanene, som består av «Fiskene har ingen føtter» og «Omtrent på størrelse med universet.» Har også hørt av mange at «Historien om Ásta» skal være veldig bra, så jeg gleder meg.

Har dere noen bøker dere vil tipse om til sommeren?

Anne: Til sommeren anbefaler jeg den lettleste boka «Fremmede jeg kjenner» av Claudia Durastanti. Da får man litt feriefølelse og følelsen av Italia, selv om det ikke er hovedpoenget med boka. Men forfatteren er italiensk, og vi er både i Italia og i USA i boka. Boka er bygget på hennes eget liv med døve foreldre og det er på en måte et crazy liv. Pluss for mange referanser til film og musikk.

Anja: Jeg elsker å grave med ned i science fiction eller fantasy om sommeren. Gjerne serier, slik at jeg har rikelig med lesestoff. En av mine favoritter er Gideon the Ninth av Tamsyn Muir. Det er en fantastisk science-fiction/fantasy-horror-mysteriebok som nesten ikke kan beskrives. Den er spennende, detaljrik, morsom og rørende. Kul mytologi og kanongode karakterer!

En tegning/maleri av en person i svarte klær og med kort, rødt hår. Ansiktet på karakteren er malt som et dødningehode, og hen har solbriller på. Illustrert bokforside med tittelen Gideon the Ninth.

Jeg vil også tipse om The House in the Cerulean Sea av T.J. Klune. Den handler om Linus Baker, en evig ungkar som lever et stille og rutinepreget liv med katten sin og en standard kontorjobb... Helt til han får en oppgave som skal vise seg å snu helt opp-ned på livet hans. Fantasirikt, rørende og veldig koselig.

Og for de som vil ha en klassiker: Virginia Woolfs Bølgene er en roman jeg av en eller annen grunn forbinder med sommeren. Kanskje fordi jeg lå på svabergene i sol og hørte havet klukke foran meg første gang jeg leste den. Det er en av de vakreste bøkene som er skrevet, etter min mening.

Flere lesetips får du også av Anne Kristine i denne artikkelen