Det nærmer seg påskeferie, og for mange kan dette bety litt ekstra tid til å slappe av med ei god bok. Her finner du lesetips både til deg som liker krim og deg som vil ha noe helt annet. Og for barna er det mange spenningsserier å velge mellom.

To personer sitter i hver sin røde stol, lent mot hverandre og med føttene på armlenet. De holder to bøker hver og smiler mot kamera. Foto.

Det nærmer seg påskeferie, og for mange kan dette bety litt ekstra tid til å slappe av med ei god bok. Her finner du lesetips både til deg som liker krim og deg som vil ha noe helt annet. Og for barna er det mange spenningsserier å velge mellom.

Siste oppdatering 20. mar 2024, kl. 15:14

Publisert 18. mar 2024

Rekker du ikke innom biblioteket før påske? Husk at du kan låne bøker i BookBites, og strømme film via lånekortet i Cineast og Filmoteket!

Bøker til voksne

Til deg som bare ha en krimroman til påske

Mange løgner små av Monika Steinholm:
Når Oslojenta Ingrid reiser med kjæresten Robert for å feire jul med familien hans, tenker hun at det kommer til å bli en rolig ferie. Men det blir alt annet enn det. Hun merker fort at hun ikke føler seg velkommen her, og det som virkelig får henne til å lure på hva som skjer, er når hun finner ut at hun er prikk lik Roberts kone Linnéa som forsvant for fem år siden og ble antatt død. Hva skjedde egentlig for fem år siden, og hvem kan Ingrid egentlig stole på i denne vesle finnmarksbygda?

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

En page-turner som er spennende uten at det blir så mye blod og gørr.

Byttedyr av Yrsa Sigurdadottir:
En gjeng unge turgåere blir meldt savnet i det islandske høylandet. En leteaksjon blir satt i gang for å finne dem, men finner mer og mer som ikke helt stemmer med denne forsvinningen. Et par gamle barnesko blir funnet nedgravd i en hage. Merkelige hendelser skjer ved en radarstasjon. Alt dette virker tilsynelatende helt tilfeldig, eller gjør det det?

En krim med overnaturlige elementer og flere fortellerstemmer - rett og slett super-spooky!

Til deg som vil ha en annerledes roman

Et tilfluktssted i tiden av Georgi Gospodinov
For en fantastisk idé denne romanen tar utgangspunkt i! En fyr åpner en klinikk der Alzheimer-pasienter kan komme for å leve i rom som ligner rom fra barndommen slik at den fysiske virkeligheten stemmer overens med det mentale landskapet de befinner seg i. Klinikken blir en suksess, og ettersom tiden går begynner også friske mennesker å oppsøke klinikken, rett og slett for å kunne gjenskape perioden de ser på som høydepunktet i livet. Små gater bygges i stilen etter forskjellige tiår, etter hvert hele byer, og til slutt blir det folkeavstemminger i alle land som ønsker seg tilbake til en fortid der alt var bedre. Spinnvilt, selvfølgelig, men allikevel gjenkjennelig om man skuer utover dagens Europa. Stadig flere nasjoner bærer preg av tilbakeskuende og nostalgiske strømninger (for ikke å snakke om Trumps make America great again), strømninger som, blant annet, oppstår fordi nåtiden oppleves meningsløs, og fremtiden håpløs.

Gospodinov har funnet en nydelig metafor for vår kollektive lengsel etter en tid som bar bud om at alt fortsatt var mulig, og han skriver den frem med en slags vittig sårhet, full av underfundige formuleringer og observasjoner man blir gående og tygge på lenge etter man har lest boka.

Ifølge Pereira av Antonio Tabucchi
Dette er en snål roman satt til Lisboa på 30-tallet. Pereira, kulturredaktør i en av byens aviser, får det for seg at han må få skrevet nekrologer over tidens store forfattere, så disse kan trykkes så fort de går ut av tiden. Samtidig lusker Salazars diktatur i bakgrunnen, i tillegg til at den spanske borgerkrigen raser over grensen. Spørsmålene blir da: hvilken rolle har litteraturen og kunsten oppi alt dette? Er den fristilt fra de politiske realitetene resten av samfunnet må forholde seg til? Finnes det noe sånt som ikke-politisk kunst og litteratur? Har man som forfatter (og leser, for den saks skyld) et moralsk ansvar for å gå inn i disse spørsmålene? Ifølge Pereira utforsker disse problemstillingene på ettertenksomt – og ofte humreverdig – vis, og det er ikke tvil om at boka peker på problemstillinger som er vel så relevante i dag, som de var i den perioden boka er satt til.

forsidebilde - trykk for å vise stor versjon

Til deg som ikke vil ha en roman i den hele tatt!

Alle mot alle: essay, artiklar og gjeldsbrev av Agnes Ravatn
Denne boka er Ravatns 'greatest hits'; en essaysamling med bidrag som strekker seg over hennes 15-årige virke som ironiker, humorist og nasjonalskatt. Her er det duket for bli-ny-dag, en tur innom scientologi-kirka, og en jakt på raske penger etter heidundrende baksmell på skatten, for å nevne noe. Boka er full av for det meste korte, men noen lengre tekster som altså viser et rikt spenn i tematikk. Det hele er skrevet med Ravatns karakteristiske humoristiske snert og blikk for både sine egne og samfunnets tilkortkommenheter. Fornøyelig!

Alt som skranglar av Erlend Skjetne
Erlend Skjetne skriver sterkt om hvordan det er å bli far til et barn som ikke er som alle andre. I disse diktene skildres livet i alt det store og små; kjærligheten, sorgen, drømmene, hverdagene - gjennomgående sett i lys av forholdet mellom faren, moren og barnet. En rørende diktbok med jordnære tekster som til sammen danner en slags sammenhengende fortelling.

Ettersom eg aldri vil kunne sitere deg, må eg byrja med stilla di.
Endelause samtaler med stilla di.

Alt som skranglar, s. 7

Bøker til barn

Biblioteket har mange spennende mysterie-serier for barna. Kom gjerne innom og se på utstillingene våre, eller ta med en lesetips-brosjyre. Se også tips fra andre bibliotek: