Litteratur for unge har økt i popularitet i 2023, her kommer en godt og blandet liste over bøker som lå på utlånstoppen vår i fjor, og andre anbefalinger fra våre bibliotekarer.


Litteratur for unge har økt i popularitet i 2023, her kommer en godt og blandet liste over bøker som lå på utlånstoppen vår i fjor, og andre anbefalinger fra våre bibliotekarer.

Siste oppdatering 22. jan 2024, kl. 14:33

Publisert 22. jan 2024

Duften av furu : min families hemmeligheter - Bianca Schaalburg      

Da bestemoren flytter på aldershjem, arver Bianca Schaalburg et skap og et familiefotografi. Dette setter i gang en prosess der forfatteren forsøker å undersøke hvordan hennes egen familie var innblandet i krigen og jødeutryddelsen i Tyskland. Et sentralt spor i detektivarbeidet er et foto av Biancas bestefar i Riga i 1944, til hest og i uniform. Hadde han noe med konsentrasjonsleiren i Kaiserwald å gjøre? Et annet spor er familiens hus, der tre jødiske beboere var blitt fordrevet og senere deportert og drept. Var Biancas familie medansvarlig for ugjerningene? Schaalburgs tegnestil er en forenklet realisme, der figurenes myke former står i skarp kontrast til det dystre temaet. Boka gir unge lesere en umiddelbar inngang til et mørkt kapittel i europeisk historie. Fortelling for ungdomstrinnet og unge voksne.

Duften av furu får en kraftig anbefaling fra noen av våre bibliotekarer. 

Molly er best - Siri Spont            

Molly er en serie i Leseløve-serien om å bo på landet og å ha hest på ordentlig. Møt Nora og hennes beste venn, shetlandsponnien Molly. Molly elsker å hoppe over hindere, men Nora er livredd. Hvordan skal gå når de skal være med i en sprangkonkurranse? Leseløvene er lette å lese, med korte linjer og stor skrift. Fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Bok 2 i serien om Molly. 

Bare spille ball - Michael Stilson             

Fredrik elsker å spille fotball. Nå står han foran sitt livs viktigste kamp. Herjer han på kanten slik han pleier å gjøre, er proffdrømmen innen rekkevidde. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg. Han er ikke forberedt på de harde realitetene. Han prøver å glemme ei jente, og klare seg uten en far, samtidig som han gjerne vil vinne, uten å miste seg selv. Fortelling for ungdomstrinnet.

Bare spille ball var den mest utlånte skjønnlitterære boken for unge i 2023 hos Tromsø bibliotek.

Hemmeligheten - Silje Gudahl          

«Hva er en vond hemmelighet?» Annas stefar, som hun kaller «Ulven», har sagt at ingen andre må få vite om hemmeligheten deres. Men læreren sier at vonde hemmeligheter alltid er lov å dele med en voksen. Hvem skal hun tro på? Ifølge psykologspesialist, Per Are Løkke, tar det i gjennomsnitt 17 år før hemmeligheten om seksuelle overgrep blir fortalt. Denne boka om ei jente som blir misbrukt av sin stefar, og som til slutt våger å fortelle det til sin lærer og mor kan kanskje hjelpe noen til å fortelle om hemmeligheten tidligere. Dette er en fortelling om seksuelle overgrep i familien, og hvordan våge å fortelle det til en voksen. Illustrert fortelling for småskole-/mellomtrinnet.

Villdyr - Håkon Marcus            

I all hemmelighet lever hamløperne blant oss - ville dyr med mystiske krefter, som kan gjøre seg om til mennesker når de vil. Ravn, elg, rev og ugler er alle involvert i et spill om naturens trone. Midt i kampen står 13 år gamle Embla Villseid, som snart skal spille en helt spesiell rolle i en verden hun ikke ennå har hørt om. Fantasy for mellomtrinnet.

Villdyr fikk terningkast 5 av dagbladet.

Esters univers - Oda Valle     

Ester bor en uke hos mamma og en uke hos pappa. Det går helt fint! Helt til i dag. For mamma har blitt kjæreste med Tor og nå skal de flytte sammen. Men det er ikke bare Tor som skal flytte inn. Det skal Bo også, sønnen til Tor. Ester kan ikke fordra noen av dem, og sammen med venninnen Hedda planlegger hun hvordan hun skal bli kvitt dem. Det gjelder bare å prænke Bo! Da kommer han til å ville flytte, og vips, så er Ester kvitt både ham og Tor. Eller er hun det? Esters univers er tegneserieroman om å få et bonussøsken man ikke har bedt om, om å forsøke å gjøre noe med det og om å skjønne at man kanskje har tatt feil. For kan det være at Bo også er en ok type? Grafisk roman for småskole-/mellomtrinnet.

Amuletten: Steinvokteren - Kazu Kibuishi 

12 år gamle Emily bor sammen med mamma og lillebroren Navin. Faren er død etter en dramatisk bilulykke. Emily, moren og Navin må flytte inn i huset etter oldefaren for å spare penger. Blant oldefarens merkelige oppfinnelser og tegninger, finner Emily en amulett som hun knyter rundt nakken. Det tar ikke lang tid før de oppdager at det gamle huset skjuler mange hemmeligheter. Da et monster drar moren gjennom en dør i kjelleren følger Emily og broren etter for å redde henne. De havner i en annen verden, Alledia, en underjordisk verden befolket av demoner, roboter og snakkende dyr. Amuletten som Emily bærer viser seg å kunne gi henne enorme krefter, hvis hun bare lærer seg å styre den. «Amuletten» er en serie om mot, om kampen mot ondskapen i både verden, og i oss selv, samt om vennskap og samhold. Har mangainspirerte illustrasjoner. Fantasy for mellomtrinnet.

Steinvokteren var den 3. mest utlånte skjønnlitterære boken for barn i 2023 hos Tromsø bibliotek.

Ragnarok: Fimbulvinter - Odin Helgheim                

Vikinggutten Ubbe leter etter Fenrisulven, som drepte moren hans. Han har med seg sjamanen Thyra, som ønsker å finne Idunns epler. Hun vil bruke dem for å hjelpe syke. Ferden går mot gudenes bolig Åsgård. På veien må Ubbe kjempe mot den uberegnelige høvdingen Harald Blåtann. Tegneserie for mellom-/ungdomstrinnet.

Fimbulvinter var den 3. mest utlånte skjønnlitterære boken for unge i 2023 hos Tromsø bibliotek.

Nordlys: Kråkesøstrene - Malin Falch

Det mystiske fjellfolket tar imot Sonja, Bjørnar og Lotta. Folkene i bygda en vennlige og den er full av praktisk magi. Sonja får like vel snusen i at lederen deres skjuler en stor hemmelighet. Det blir tydeligere for Sonja hvem som er fiender og hvem som er venner. Dette er en norsk portalfantasy om en reise i det eventyrlige Norge, med blant annet norrøne guder, troll og snakkende dyr. Grafisk roman for mellomtrinnet.

Kråkesøstrene var den 5. mest utlånte skjønnlitterære boken for barn i 2023 hos Tromsø bibliotek.

Nordlys: Trollriket - Malin Falch  

Sonjas farefulle ferd fortsetter. Sammen med vennene sine er hun på vei inn i berget der trollene bor for å redde onkel Henrik. Underveis får de overraskende hjelp, men gode krefter til tross, på hjemmebane er trollene uslåelig. Det er ingen fra Jotundalen som kan slå dem. Med mindre det er en i følget som ikke er fra Jontundalen. Dette er en norsk portalfantasy om en reise i det eventyrlige Norge, med blant annet norrøne guder, troll og snakkende dyr. Grafisk roman for mellomtrinnet.

Trollriket var den 5. mest utlånte skjønnlitterære boken for barn i 2023 hos Tromsø bibliotek.

Guinness world records 2023                        

I Guinness rekordbok finnes lister over internasjonalt anerkjente rekorder i alt mulig. Her er verdens høyeste, laveste, tyngste og mest hårete mennesker; de søteste, rareste, farligste, og mest eksotiske dyrene på planeten, og verdens beste på dataspill med verdens høyeste rekorder. I år fokuseres det spesielt på verdensrommet. Sammen med listene over rekorder finnes faktabokser om de vidtomspennende temaene som tas opp, i tillegg til fotografier. Boka har også utfordringer man kan prøve seg på hjemme, slik at man kanskje selv kan havne i neste utgave av Guinness rekordbok. I årets bok er det også gitt plass til et eget oppslag med norske rekordtakere. Sakprosa for mellom-/ungdomstrinnet. 

Guinness world records 2023 var den 3. mest utlånte sakprosaen for unge i 2023 hos Tromsø bibliotek.

Crookhaven: Skole for tyver - J.J Arcanjo

13 år gamle Gabriel er en briljant lommetyv. Men en dag blir han tatt. Istedet for å bli arrestert, blir han invitert av den mystiske Sebastian Skurk til å begynne på Crookhaven skole for tyver. På denne skolen trenes elevene i å dirke opp låser, i hacking, bedrageri og krimnastikk. Alt med målet om at det gale de gjør en dag skal gjøre verden mer rettferdig. Men kan du noen gang virkelig stole på en tyv? Fortelling for mellomtrinnet.

Crookhaven blir anbefalt av noen av våre bibliotekarer som en av årets beste bøker for mellomtrinnet. 

Den beste guiden til Roblox

Med mer enn 40 millioner spill å spille tilbyr Roblox en hel verden av muligheter og moro! Enten du er rollespillfan, eller liker byggespill eller livssimulatorer, eller om du foretrekker å spille alene eller med venner – i denne boken vil du uansett finne noe du liker. Her får du alt det beste av Roblox – fra grunnleggende tips og triks til plattformens mest populære spill til 50 superkule ting du kan gjøre på Roblox. I tillegg får du tips om hvordan du lager ditt eget Roblox-spill – og masse annet gøy! Sakprosa for småskoletrinnet.

Litteratur om Roblox topper utlånstallene våre for 2023. Og ligger på både 1. og 2.plass på sakprosa for unge!

Historien om Pokemon         

Pokémon er et av verdens største populærkulturelle fenomener. Her er den komplette historien med blant annet en oversikt over de ikoniske monstrene, historien om samlekortene, et dypdykk ned i spill og filmer og mye mer. Faktabok for mellom-/ungdomstrinn.

Historien om pokemon var den 4. mest utlånte sakprosaen for unge i 2023 hos Tromsø bibliotek.