Historiske perler, gamle kjente og steget ut i et nytt forfatterskap; vår bibliotekar Anne Kristine skal lese mye spennende i sommer! Og du, hun tipser også om bøker hun har lest og likt, som kan passe ypperlig til sommerferien. Kanskje du lar deg inspirere?

Kvinne i hvit t-skjorte og blått skjørt smiler og ser ned mot ei blå bok hun holder foran seg. I bakgrunnen er det bokhyller. Foto.

Historiske perler, gamle kjente og steget ut i et nytt forfatterskap; vår bibliotekar Anne Kristine skal lese mye spennende i sommer! Og du, hun tipser også om bøker hun har lest og likt, som kan passe ypperlig til sommerferien. Kanskje du lar deg inspirere?

Siste oppdatering 24. jul 2023, kl. 14:37

Publisert 22. jun 2023

Hva skal du lese i sommer, Anne?

Denne sommeren skal jeg lese ferdig en historisk roman jeg er godt i gang med: Hamnet av Maggie O'Farrell, som tar utgangspunkt i det lille vi vet om William Shakespeare, og spinner videre på det.

Stor, hvit H omkranset av blomster og blad, satt mot blå bakgrunn. Illustrert forsidebilde av boka Hamnet av Maggie O'Farrell.

Som sommerbok passer den godt fordi den er medrivende, den får deg til å gå opp i det du leser. Den er interessant og har fengslende karakterer og et bra plot!

Om jeg får lyst til å lese enda en historisk roman har jeg Bomullsengelen på lur, som er første del av en planlagt serie, hvor forfatteren Susanna Alakoski skriver om sin egen mormor og hennes liv som fabrikkarbeider i Västerbotten. Klassekamp, kvinnekamp og harde kår gjennom gjennom et langt liv skal gi perspektiv til late sommerdager! 

Den er interessant og har fengslende karakterer og et bra plot!

Anne om Hamnet av Maggie O'Farrell

Som back-up (for man må alltid ha en backup, eller to) har jeg valgt Kairos av Jenny Erpenbeck. Her håper jeg å bli oppslukt i (som baksida lover meg) en roman om besettende kjærlighet og et regime som går i oppløsning. Jeg har lest flere av hennes bøker tidligere og håper jeg vil like denne også. Backup nr. 2 er et helt ukjent navn for meg, i alle fall som forfatter av voksenbøker. Rebecca Wexelsen har skrevet bøker for barn og Ulf er uvel er min absolutte favoritt blant bildebøker - men hvordan skriver hun når hun skriver for voksne? Jeg er ingen får bli med hjem på grunnlag av tittel, en kul forside, det faktum at det er en litt tynnere bok enn de andre, og at hun har sitert Tomas Tranströmer (min favorittpoet for tiden). Jeg blir nysgjerrig!

Tegning av en mann som sitter med beina i kors i yogaposisjon, tegnet på gul bakgrunn. Illustrert forsidebilde av boka Yoga av Emmanuel Carrére.

Jeg har også back-up på back-upene. I kofferten vil jeg gjerne få plass til Og ditt navn er mitt av Andrè Aciman, en roman som oser av sommerstemning og romantikk fra den italienske rivieraen. Jeg har sett filmen to ganger, og syns den er nydelig. Kan boka måle seg, eller kanskje være enda bedre? Og så har jeg Tove Ditlevsens Noveller i utvalg på lur, en forfatter jeg er veldig spent på og aldri kommet i gang med. Noveller er ofte en fin inngang til nye forfatterskap. 

Og hvis du skulle anbefalt noe til sommeren?

Om jeg skulle anbefale noe morsomt til bassengkanten og en sterk kontrast til ferieidyll, ville jeg valgt hvilken som helst bok av Nina Lykke. Vil du ha en besnærende drømme-seg-bort-bok, prøv Hamnet. Vil du bare lese en himla bra bok, les Yoga av Emmanuel Carrere. Denne boka handler innledningsvis om yoga og meditasjon og hvordan leve dette livet, men også om det som skjer når verden brenner. Dypt filosofisk, dypt ærlig og imponerende velskrevet.

Vil du ha flere lesetips? Sjekk ut artikkelen om hva Anja og Anne B. skal lese i sommer

Er de ikke ledige som fysiske bøker? Husk at vi også har mange ledige bøker i vår e-bok-app, BookBites