Med sin nyeste bok maler den prisvinnende, tasmanske forfatteren Robbie Arnott et vakkert og brutalt bilde både av menneskets framferd i, og ødeleggelse av, naturen som omgir oss. Romanen Regnhegren utkom på norsk i 2021, og er nylig lest til stor begeistring av en av våre bibliotekarer.

Forsiden av en bok. Fargen er sølv, og en hegre er illustrert i blått. Foto.

Med sin nyeste bok maler den prisvinnende, tasmanske forfatteren Robbie Arnott et vakkert og brutalt bilde både av menneskets framferd i, og ødeleggelse av, naturen som omgir oss. Romanen Regnhegren utkom på norsk i 2021, og er nylig lest til stor begeistring av en av våre bibliotekarer.

Siste oppdatering 28. jan 2022, kl. 18:07

Publisert 28. jan 2022

«Så mye ble ødelagt, enten langsomt eller på røde øyeblikk, og ingenting ble bedre, og ingen gjorde noe med det. Og gjennom verdens stille massakre, fortsatte jeg videre.» (Regnhegren, s. 283)

Vi befinner oss i et navnløst land som nettopp har vært gjennom et militærkupp. Det er uro og opptøyer, og det er noe veldig galt med årstidene. Ren, en av kvinnene historien følger, har flyktet opp i skogene hvor hun overlever gjennom fiske, setting av snarer og sanking. En dag finner en gruppe militære henne, og de er på jakt etter noe få andre enn Ren har sett: en mystisk fugl med spesielle evner.

I bokas andre del møter vi den unge jenta Zoe, som bor sammen med tanten sin ved en værhard og brutal, men vakker kyst. De livnærer seg av en helt spesiell ting, og for å høste denne rikdommen må de ut på det dypeste havet. En dag kommer en nordboer til landsbyen, som desperat søker hemmeligheten bak levebrødet deres. Det skal komme til å endre Zoes liv for alltid.

Tråden som vever disse to kvinnenes liv og romanens handling sammen, kommer i form av den titulære regnhegren; en mytisk fugl med en kropp som vann, og med evnen til å kontrollere været. Noen med makt vil ha denne fuglen – og vi følger med på reisen for å fange den. Men ingen som har vært i nærheten av regnhegren forblir uforandret.  

Regnhegren er spekket med sanselige beskrivelser av storslått natur, som er simultant vakre og fryktinngytende. Kontrasten er stor fra høyreist, levende, og altomfattende grønt til gulnede områder som ligger brakke og forlatte. Gjennom disse visuelle passasjene veves en historie mellom linjene; om en verden hvor naturen lider mer for hver årstid som herjer til helt feil tidspunkt, med bitende vinterfrost om våren, uhåndterlig tørke i det som engang var regntid.  

Det er også en historie som utforsker menneskets kapasitet for grådighet og grusomhet, parallelt med vår evne til anger og en ukuelig vilje til å fortsette å leve.   

Robbie Arnott sier selv at han er inspirert av greske myter, australske og aboriginske fortellinger, og japanske eventyr. Det merker vi i denne fabellignende, lyriske og sjangeroverskridende fortellingen, som er vakkert oversatt til norsk av Stian Omland.

Lån Regnhegren av Robbie Arnott på biblioteket

Liker du bøker inspirert av sagn og myter? Da kan disse være noe for deg:

Andre bøker som kan ha likhetstrekk med Regnhegren: