Internasjonalt seminar:
Norge mellom stormaktene - hvordan redusere atomvåpentrusselen i nord

Stortingskandidater fra de politiske partiene i Troms er invitert til å delta i en samtale om atomvåpen– en menneskeskapt trussel med potensielt katastrofale konsekvenser for både mennesker og miljø. Atomvåpen anses av mange eksperter som en av de største sikkerhetspolitiske utfordringene i nordområdene (ICAN, 2024).

Intsem

Norge befinner seg i en strategisk utsatt posisjon mellom russiske atomvåpen på Kolahalvøya og amerikanske atomvåpen plassert på hangarskip, bombefly, atomdrevne ubåter og baser i Arktis. Som medlem av NATO er Norge omfattet av alliansens atomvåpenparaply, som er en del av avskrekkingspolitikken overfor Russland. I lys av økt spenning mellom stormaktene, har både USA og Russland de siste årene intensivert moderniseringen av sine atomvåpenarsenaler, inkludert såkalte "taktiske" våpen, og begge land opererer med doktriner som åpner for førstebruk av atomvåpen (SIPRI, 2023).

Samtidig legges det i norsk og nordisk sikkerhetspolitikk stadig større vekt på avskrekking, der atomvåpen inngår, noe som skjer på bekostning av lavspenningspolitikk og beroligende tiltak. Nedrustningsavtaler mellom stormaktene er i stor grad satt på vent eller trukket tilbake, noe som bidrar til økt uforutsigbarhet i internasjonal sikkerhetspolitikk.

Forsvarsforliket i Stortinget fra 2024 inneholder en bred politisk enighet om styrking av det nasjonale konvensjonelle forsvaret. Likevel gjenstår det å utvikle en mer helhetlig strategi for å redusere spenningen og faren for bruk av atomvåpen, samt å vurdere Norges avhengighet av USAs atomvåpenparaply.

Blant spørsmålene kandidatene blir utfordret på, er følgende:

• Oppfølging av Tromsø kommunestyres vedtak fra 2019, der kommunen støttet FNs forbud mot atomvåpen – en traktat som har bred støtte internasjonalt. Hvordan kan dette vedtaket danne grunnlag for videre handling på nasjonalt nivå?

• Rollen til diplomati og folk-til-folk-samarbeid i nordområdene, med eksempler fra tidligere samarbeid innen miljø, forskning og fiskeriforvaltning.

• Utfordringer knyttet til amerikanske militærbaser i Norden, og hvordan norske havner og flyplasser potensielt kan bli involvert i konflikter som Norge ikke er direkte part i.

• Muligheten for å etablere Norden som en atomvåpenfri sone, slik enkelte aktører har foreslått i tråd med prinsippene i FNs traktat om forbud mot atomvåpen.

PANELISTER

Per-Willy Amundsen, Fremskrittspartiets 1. kandidat i Troms

Pål Julius Skogholt, Sosialistisk Venstrepartis 1. kandidat i Troms

Barbara Vögele, Miljøpartiet De Grønnes 1. kandidat i Troms

Even Aronsen, Venstres 1. kandidat i Troms

Hanne Stenvaag, Rødts 1. kandidat i Troms

Ivar Prestbakmo, SP 2. kandidat i Troms

Deltakelse fra øvrige partier blir oppdatert fortløpende etter bekreftelse.

Seminaret er arrangert av Internasjonalt seminar i Tromsø og Fredsuka i Tromsø, med økonomisk støtte fra Nei til atomvåpen, Norges Fredsråd og Freds¬stiftelsen.

Dato

-
Sted
Hovedbiblioteket, plan 2