I grenseland

Hvordan er det å leve så tett på grensen til et land som Russland? Hva kan vi lære av å høre om hverdagen i en landsdel hvor nordmenn og russere har levd side om side? Dette vil vi få høre mer om fra forfatterne Asbjørn Jaklin og Harald Sunde når de kommer til oss for å snakke om sine nyeste utgivelser.

Jaklin og Sunde


Asbjørn Jaklins nyeste bok, Mesterspionen fra Finnmark, handler om spionen Selmer Nilsen fra Bakfjord i Vest-Finnmark. Han ble i 1967 dømt til syv og et halvt års fengsel for å ha spionert for Sovjetunionen. Nå, flere tiår etterpå, kan straffesaken belyses i detalj etter at Jaklin fikk innsyn i straffesaken og dommen.


Harald Sunde har bodd og levd i Kirkenes i over 40 år. I årets utgivelse, Nedtegnelser fra Kirkenes, Sør-Varanger og verden rundt, samler han tekster skrevet fra slutten av 80-tallet og fram til i dag. Disse tekstene kretser rundt livet i byen ved russergrensa; møtene med folk, historiske anekdoter og politiske analyser.

Om bøkene:

Mesterspionen fra Finnmark

Selmer Nilsen fra Bakfjord i Finnmark ble i 1967 dømt til fengsel i syv og et halvt år som sovjetisk spion. Han var bare 17 år da han startet karrieren og som agent var han usedvanlig dyktig. Rettssaken gikk for lukkede dører og alle dokumenter var hemmeligstemplede.

Nå kan endelig den største spionsaken i Nord-Norge fortelles presist og i detalj etter at forfatter Asbjørn Jaklin lyktes med å få innsyn i straffesaken og dommen.

Nedtegnelser fra Kirkenes, Sør-Varander og verden rundt

Harald G. Sunde har levd i Kirkenes i over 40 år og engasjert seg bredt – som lokalhistoriker, lege, miljøaktivist, folkevalgt og skribent.

I boka “Nedtegnelser fra Kirkenes, Sør-Varanger og verden rundt” har han samlet nesten 30 kapitler som har vært nedskrevet fra slutten av 1980-tallet og frem til i dag. Temaene er like mangslungne som området han vor i – fra humoristiske pasientmøter og varme portretter til historiske skråblikk og skarpe politiske analyser.

Boken egner seg godt – enten formålet er å lese om aspekter ved legelivet i nord, lære mer om den delen av landet som grenser til Russland, eller om leseren rett og slett er uten etter en god latter.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Dato

-
Sted
Hovedbiblioteket, plan 2