Matsikkerhet i en urolig verden. Hvordan er vi stilt i nord?
Tilgang til nok, trygg og næringsrik mat er helt grunnleggende for at vi skal kunne leve trygge og gode liv. Pandemi og krig, samt klima- og naturkrise har satt matsikkerhet og selvforsyning på den politiske agendaen. I Nord-Norge gjør krevende værforhold, få innbyggere og lange avstander oss spesielt sårbare.
Totalberedskapskommisjonens rapport fra 2023 nevner spesielt at det er viktig å styrke matsikkerheten i nord, og at vi må øke produksjonen av mat basert på norske råvarer. Jordbruk og fiskeri har tradisjonelt hatt stor betydning for matproduksjon og bosetting i regionen. Samtidig erfarer begge næringene tøffe tider, blant annet når det kommer til nedgang i fiskebestander og antall gårdsbruk, samt utfordringer som følge av klimaendringer.
Hvilken betydning har jordbruk og fiskeri for matsikkerhet i nord?
På hvilken måte påvirker samfunnsutviklingen som vi ser i Nord-Norge potensialet for økt selvforsyning?Hva skal til for at fiskeriet og landbruket kan spille en enda viktigere rolle for matsikkerheten?
INNLEDERE
Arne Bardalen, spesialrådgiver i NIBIO. Han har ledet og deltatt i flere offentlige utvalg, blant annet om jordvern og arealpolitikk, bioøkonomi og landbruk og klimautfordringer.
Bjørn-Petter Finstad, professor i fiskerihistorie ved Norges fiskerihøgskole - UiT. Forskningstemaer er fiskerinæringens historie i bred forstand. Har også jobbet med norsk polarhistorie.
Laurene Pecuchet, førsteamanuensis ved Norges fiskerihøyskole - UIT. Forsker på fiskestammer og globale endringer på marine økosystemer.
MODERATOR
Frøydis Gillund, forsker ved NIBIO Tromsø. Hun er involvert i ulike forskningsprosjekter innen lokalmatproduksjon, bærekraft, arealforvaltning og matsikkerhet og beredskap i nord.