(Strømmes) Matkultur: Torsk
Torsken er fisken som skapte Norge, og er hyllet i litteraturen helt siden sagaene.
(Gjengitt fra Nasjonalbiblioteket) I 1739 skrev Petter Dass «Skuld’ Torsken os feyle hvad havde vi da…», i diktet Nordlands trompet, og ja, hva hadde vi hatt uten Norges første, og uten tvil, viktigste eksportprodukt? Kan man driste seg til å tenke uten torsk, ingen Nidarosdom eller landslov? Men hvorfor finnes det ingen etablerte tørrfisk- eller klippfiskoppskrifter i norsk gastronomisk kanon? Hva er egentlig skreimølje? Hvorfor spiser nordmenn stadig mindre fisk? Og hvordan er framtidsutsiktene for lofotfisket?
Lena Amalie Hamnes, lærer, varaordfører i Svolvær, og forfatter av boka Naken uten fisk, Runar Døving professor ved Markedshøyskolen, sosialantropolog og forfatter og Pa Sori Joof, tørrfiskeksportør, møter forfatter og matskribent Andreas Liebe-Delsett til samtale om torsk.
MATKULTUR – en arrangementsserie
Gang på gang har vi nordmenn stemt frem fårikål som nasjonalrett. Sier det mest om ressursgrunnlaget som finnes eller om det norske kjøkkens selvbilde? Hva kjennetegner matkulturen her til lands, og hvordan har den endret seg opp gjennom historien? I serien «Matkultur» ser vi nærmere på mat og tilhørighet, og løfter frem noen av råvarene som både har sitt preg på det norske kjøkken, og bidratt til å forme nasjonens matkultur. Hvor kommer disse råvarene egentlig fra, er de så «norske» som man fort kan få inntrykk av?
***
Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. På grunn av smittevern kan det være begrenset antall plasser, og man må ha billett. Billettene er tilgjengelig 14 dager før arrangementsstart.
Arrangementet strømmes direkte på nb.no og på Facebook. Du trenger ikke billett for å se den digitale sendingen.