Internasjonalt seminar: Brytes barns rett til eget språk? Situasjonen blant urfolk i Guatemala og Norge
Språk er avgjørende for identiteten til barn i oppveksten, og en viktig bærer av historie, kultur, tradisjoner og tilhørighet. Barnekonvensjonens artikkel 30 sier også at barn av urfolk har sammen med andre rett til å bruke sitt eget språk. Likevel vet vi at denne rettigheten stadig brytes. Hva innebærer retten til eget språk? Hvordan ivaretas språkrettighetene? Får barn av urfolk oppfyllt sin rett til å snakke og bruke sitt morsmål på skolen?
Innledere:
Aili Keskitalo er politisk rådgiver for Amnesty Norway. Hun har tidligere vært Sametingspresident i Norge. Hun har lang erfaring med å jobbe politisk med språkrettigheter, og har god kjennskap til samiske barns språkrettigheter i Sapmi gjennom sin jobb på Sametinget.
Bjørn-Richard Hagvåg Monsen er Regionleder for Asia, Latin-Amerika og Karibia i Redd Barna. Han har i nesten ti år jobbet med Guatemala i organisasjonen og har skrevet masteroppgave om “The UN verification mission in Guatemala - General perceptions from the Guatemalan civil society about MINUGUA (United Nations Mission in Guatemala) and its effort towards implementing the Peace Accords, especially those about Indigenous Peoples”.
Møteleder: Risten Birje Steinfjell
Kort om Internasjonalt Seminar:
Internasjonalt Seminar er et samarbeid mellom Tromsøs humanitære organisasjoner, solidaritets- og studentorganisasjoner. Debattrekken koordineres av FN-sambandet og UiT Norges arktiske universitet, og mottar støtte fra Tromsø kommune.
Det arrangeres 25-30 møter hvert år, de fleste av disse på Tromsø bibliotek og byarkiv. Alle seminarene er gratis og åpne for alle, og publikum inviteres til å delta med spørsmål og kommentarer