(Strømmes) Matkulttur: Nasjonalretten

(Gjengitt fra Nasjonalbiblioteket) Bli med på en uhøytidelig kåring av Norges nye nasjonalrett!

- Legg til i kalender2022-05-12 17:00:002022-05-12 18:00:00Title (Gjengitt fra Nasjonalbiblioteket) Bli med på en uhøytidelig kåring av Norges nye nasjonalrett! NasjonalbiblioteketTromsø kommune postmottak@tromso.kommune.noEurope/Oslopublic

Fårikål har blitt kåret til Norges nasjonalrett både i 1972 og i 2014, sist gang med en knepen seier over kjøttkaker i brun saus. Hvordan ble fårikål så populært, og hva sier dette egentlig om nordmenns forhold til sitt eget kjøkken? Siden 1972 har Norges … endret seg, og langt på vei også de hverdagslige matvanene. Er det på tide å legge nostalgien fra seg og komme opp med noe mer spenstig enn istykkerkokt kål og sau som nasjonalrett? Hva skulle det i så fall være? Vi ber panelet nominere sine forslag til Norges nye nasjonalrett.  

Ahmed Fawad Ashraf er debattredaktør i Avisa Oslo,  Lara Rashid er forfatter og journalist i VG og Heidi Bjerkan er eier og kjøkkensjef av Michelinrestauranten Credo, eier av Vippa og av Geitmyra Credo matkultursenter. Samtalen ledes av forfatter og matskribent Andreas Liebe-Delsett. 

MATKULTUR – en arrangementsserie
Gang på gang har vi nordmenn stemt frem fårikål som nasjonalrett. Sier det mest om ressursgrunnlaget som finnes eller om det norske kjøkkens selvbilde? Hva kjennetegner matkulturen her til lands, og hvordan har den endret seg opp gjennom historien? I serien «Matkultur» ser vi nærmere på mat og tilhørighet, og løfter frem noen av råvarene som både har sitt preg på det norske kjøkken, og bidratt til å forme nasjonens matkultur. Hvor kommer disse råvarene egentlig fra, er de så «norske» som man fort kan få inntrykk av?

***

Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. På grunn av smittevern kan det være begrenset antall plasser, og man må ha billett. Billettene er tilgjengelig 14 dager før arrangementsstart.

Arrangementet strømmes direkte på nb.no og på Facebook. Du trenger ikke billett for å se den digitale sendingen. 

Dato

-
Sted
Nasjonalbiblioteket