FOSEN-ET VEISKILLE:
Hvordan blir arealkonfliktene i Sápmi fremover?

500 dager etter at høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig og i strid med menneskerettighetene, startet store demonstrasjoner i Oslo sentrum.

- Legg til i kalender2023-04-20 17:00:002023-04-20 19:00:00Title 500 dager etter at høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig og i strid med menneskerettighetene, startet store demonstrasjoner i Oslo sentrum. Hovedbiblioteket, plan 2Tromsø kommune postmottak@tromso.kommune.noEurope/Oslopublic

I over en uke ble blant annet Olje- og energidepartementet blokkert av demonstranter. Det hele endte med at regjeringen måtte be om unnskyldning overfor Fosen-samene, men saken er betent; for hva blir det endelige utfallet?

Saken har vist et stort tillitsgap mellom stat og urfolk i Norge. Også innad i det samiske samfunnet er det diskusjoner om hvor grensen skal gå mellom vekst og vern.     

  • Hvordan ser situasjonen ut i andre deler av Sápmi og ellers i Arktis?     
  • Er urfolks rettigheter og det grønne skiftet uforenelig?
  • Hvordan vil arealkonfliktene i Sápmi utarte seg fremover?

DELTAKERE

Elle Nystad, NSR Nuorat
"Hvorfor valgte vi å aksjonere i Oslo og hva er strategien fremover?"

Reiulf Aleksandersen, reindriftsutøver på Kvaløya
"Hvordan oppleves arealkonflikten for reindrifta i Tromsø kommune?"

Anna Andersen, historiker og post.doc ved Institutt for Arkeologi, historie, religionsvitenskap  og teologi ved UiT, Norges Arktiske Universitet. 
"Hvordan utarter arealkonflikter seg i andre steder i Arktis?"

Kristina Torbergsen, Fylkesrådsleder i Troms og Finnmark
"Hvordan balanserer fylkeskommunen samiske rettigheter i møte med et økende behov for utvikling og å sikre det grønne skiftet?"

MODERATOR:
Maja Sojtaric, Kommentator i Nordlys (TBC)

Dato

-
Sted
Hovedbiblioteket, plan 2