Internasjonalt seminar:
AFGHANISTAN - hvorfor gikk det galt og hva skjer nå?

Afghanistan er landet Sovjetunionen invaderte i 1979 og den vestlige verden under ledelse av USA og NATO intervenerte i 2001. Målet var å utradere Al Qaida og Taliban etter angrepet på New York og Washington i 2001. I dag ledes Afghanistan av Taliban, en konservativ og sterkt religiøs bevegelse.

Frigjøring av kvinner og omfattende økonomiske reformer var Sovjets uttalte mål. Det samme sa den vestlige alliansen, med Norge som aktiv part, da de gikk inn i 2001. Frigjøring av kvinnene var også et uttalt mål for kong Amanullah, som regjerte i Afghanistan fra 1919 til 1929.I dag nektes kvinner høyere utdanning. Mange nektes å jobbe. Kvinner skal dekke seg til.

  • Hva kan historien fortelle oss om hvorfor både Sovjetunionen og USA/NATO mislyktes?
  • Hvordan oppleves situasjonen på bakken i Afghanistan nå?
  • Hva bør Norge gjøre i dagens situasjon?

DELTAKERE

Petter Bauck
utga for ett år siden boka «Afghanistan – landet midt imellom», som bruker historien som utgangspunkt for å forstå det avsides og samtidig viktige landet i Sentral-Asia. Han har i 30 år jobbet med utviklingsspørsmål i Norad, med et spesielt fokus på land i konflikt, og har tjenestegjort både i Palestina og Ukraina. Han har en Master i Vold, konflikt og utvikling fra School of Oriental and African Studies (SOAS) i London.

Nilofar Anwar
er en 24 år gammel samfunnsengasjert, norsk-afghansk kvinne som studerer master i rettsvitenskap ved UiT, Norges arktiske Universitet. Hennes hjertesak er kvinners rettigheter i Afghanistan. Etter å ha besøkt landet i sommer kommer hun til internasjonalt seminar med rykende fersk kunnskap om forholdene på bakken etter at de vestlige styrkene trakk seg ut i 2021.

MODERATOR

Gunhild Hoogensen Gjørv,
professor i kritiske sikkerhetsstudier ved UiT Norges Arktisk Universitet. Gjørv har forsket på sivil-militært samarbeid i Afghanistan under 2001-2021 intervensjonen, og var også medlem av komiteen som evaluerte den norske innsatsen i Afghanistan.

Dato

-
Sted
Hovedbiblioteket, plan 2