Foredrag: Lill-Karin Elvestad om boka «Til livet skilte oss ad»

Forfatter Lill-Karin Elvestad gjester biblioteket for å snakke om sin nyeste bok «Til livet skilte oss ad: skilsmissehistorier 1879-1909»

Til høyre: kvinne med skulderlangt, brunt hår, firkantede briller og mørkeblå genser smiler mot kamera. Foran henne på bordet ligger en åpen notatbok, som hun holder en penn mot. Til venstre i bildet vises forsiden til boka "Til livet skilte oss ad".

I 1879 ble Henrik Ibsens teaterstykke Et dukkehjem, om Nora som forlot sin mann, spilt for første gang. I 1909 gjorde et nytt lovverk det lettere å få adgang til skilsmisse. Da hadde skilsmisselovgivninga vært den samme siden reformasjonen på 1500-tallet.

I løpet av trettiårsperioden 1879–1909 ble ekteskapets funksjon, gifte kvinners rettigheter og muligheten til skilsmisse heftig debattert.
Hvordan var det å skille seg i ei tid da nesten ingen skilte seg? Kvinner og menn i rurale strøk var avhengige av hverandre for å oppfostre en familie. Likevel var det noen som skilte seg. Hvorfor gjorde de det, og hva ble konsekvensene?

Til livet skilte oss ad fortelles skilsmissehistorier om dem som valgte å skille seg til tross for økonomiske hindringer, skam og fordømmelse, i ei tid da skilsmisse ble sett på som tilnærmet umulig.

Forfatterfoto: Dag A. Larsen.

Dato

-
Sted
Hovedbiblioteket, plan 2