2005-i dag: Grønnegata 94

Mange år og byggeplaner senere kunne biblioteket i 2005 flytte inn i Grønnegata 94 – under taket til gamle Fokus kino

Gamle Fokus kino. Candelaskallet ble stående for å huse biblioteket. Foto: Einar Dahl.

Rådhuskvartalet og den gamle kinoen

Helt siden starten i Sjøgata 16 hadde biblioteket hatt utfordringer med uegnede lokaler. Da kommunestyret i 1995 vedtok at det skulle arbeides med bygging av et flerkinoanlegg skulle dette bli løsningen for biblioteket. I tillegg til bygging av flerkinoanlegg skulle hele rådhuskvartalet vurderes med tanke på sambruk med den nye kinoen, kommunalt servicetorg, Kulturhuset og bibliotek. Det ble avholdt arkitektkonkurranse, og i kommunestyresak 118 i 2001 ble det (så vidt!) vedtatt at rådhuskvartalet skulle bygges med rådhus, flerkinoanlegg og bibliotek. På Fokustomta lå det opprinnelig flere gamle trehus, men disse ble revet i 1973 da Fokus kino skulle bygges. I 2004 ble også Fokus revet, men taket (Candelaskallet) ble stående igjen for å huse biblioteket.

Fantasi og fakta i FOKUS

I formannskapssak 77/2005 ble det vedtatt å etablere en ny resultatenhet som skulle flytte inn i det nye bygget: Tromsø bibliotek og byarkiv. 3. august 2005 kunne biblioteket endelig ønske publikum velkommen til sine nye lokaler i Grønnegata 94. 30. september 2008 kunne byarkivet også åpne sin lesesal etter at kommunens arkivmateriale hadde blitt flyttet fra statsarkivet til lokalene i Fokuskvartalet. Siden innflyttingen har biblioteket vært sted for en rekke arrangementer, både bibliotekets egne og av andre aktører. Det har også vært en satsning på å forbedre bibliotektilbudet til minoritetsspråklige innbyggere i Tromsø gjennom blant annet lesegrupper. I 2005 ble Tromsø en del av den internasjonale fribyforfatterordningen, og i 2010 tok biblioteket over ansvaret for virksomheten i byen. I 2015 fikk publikum mulighet til å tilbringe mer tid på biblioteket med selvbetjent åpningstid.

I løpet av 2019 fikk biblioteket over en halv million besøk, og det ble gjennomført 965 arrangementer på hovedbiblioteket.

Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.