1912-1973: Storgata 65

I 1912 kunne biblioteket flytte inn i den nye sparebanken, og her ble det i over 60 år. Under andre verdenskrig mistet biblioteket lokalene sine og holdt da til i Tromsø Museum og forsøksgården Holt.

Sparebanken rundt 1912–1913. Foto: Chr. Hansen. Perspektivet museum.

Ny sparebank – nye lokaler

Tromsø sparebank, grunnlagt i 1836, holdt opprinnelig til i Rådstua. I 1912 var første byggetrinn av dagens murbygning ferdig, mens fløyen mot nord ble ferdigstilt i 1915. Biblioteket flyttet inn i Sparebanken i 1912, men på grunn av trang økonomi åpnet ikke den nye lesesalen før i 1919. I 1939 ble det opprettet sentralbibliotek for Nord-Norge i avtale mellom biblioteket, Tromsø museums bibliotek og Landbruksbiblioteket på Holt.

Krigsårene – Tromsø Museum og forsøksgården Holt

Krigen førte til et kraftig redusert bibliotektilbud. I 1940 ble biblioteket kastet ut av sine lokaler i Sparebanken, men fikk midlertidig holde til i Tromsø museums lokaler i Muségata 2. I februar 1945 ble også museumsbygningen rekvirert av Wehrmacht og samlingen måtte flyttes til forsøksgården Holt. Da biblioteket kunne returnere til sine gamle lokaler var alt av inventar stjålet, og store deler av samlingen sto i fare for å bli ødelagt på grunn av oppbevaringen under krigen. 6. februar 1946 kunne Tromsø bibliotek åpne dørene for publikum igjen i Sparebankens lokaler.

Retur til Rødbanken

Tilbake i sine gamle lokaler arbeidet biblioteket med professor Kolsruds samling og forsøk på å etablere en barneavdeling. Etterkrigsårene ble for biblioteket preget av en kjent problemstilling: mangel på egnede lokaler. Fram mot 1970-tallet ble det vurdert flere ulike lokaler for biblioteket. I 1968 ble det utlyst arkitektkonkurranse for nytt bibliotekbygg i Tromsø. Det nye biblioteket skulle plasseres i Vestregata 48 og Rådstua skulle rives, men prosjektet ble avblåst i siste liten blant annet på grunn av manglende finansiering.

Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.