Kjøp bolig med startlån

Får du ikke boliglån i tradisjonell bank, kan startlån være løsningen.

Panoramabilde av Tromsø sentrum vinterstid

Får du ikke boliglån i tradisjonell bank, kan startlån være løsningen.

Siste oppdatering 27. nov 2023, kl. 15:29

Publisert 23. nov 2023

Startlån kan være aktuelt for deg som skal kjøpe ny bolig, refinansiere eksisterende bolig eller trenger tilskudd for tilpasning av bolig. Her kan du lese mer om startlån.

Boligkontoret tar imot og behandler innkommende lånesøknader. Hittil i år er det utbetalt startlån til 106 husstander. Dette utgjør omtrent 350 millioner kroner. Barnefamilier stod for 73% av utlånene. De som kan søke om start lån er for eksempel familier med lav inntekt, enslige forsørgere, personer som er på leier bolig, ikke har egenkapital eller av andre grunner ikke får lån i ordinær bank.

Marianne Pleym, enhetsleder boligkontoret
Marianne Pleym, enhetsleder ved boligkontoret.

Enhetsleder ved boligkontoret, Marianne Pleym ønsker nå at flere får informasjon om startlån.

–  Selv om vi er inne i en tid med økende priser generelt, så faller boligprisene. Det kan derfor være en gunstig tid å komme seg inn på boligmarkedet om du har en ryddig økonomi.

Vi tror det er mange i målgruppen som ikke søker, eller ikke er kjent med muligheten.  Vi ønsker at alle som vil, og har en ryddig økonomi får utnyttet sine muligheter. Om du er i målgruppen behøver du ikke egenkapital, og kan få lån utover fem ganger inntekten dersom det er forsvarlig. Vi har også mulighet for å tilby lengre nedbetalingstid. Det er viktig at du har en stabil og forutsigbar eller fast inntekt. Økonomien må være ryddig, og uten forbruksgjeld.

Hva med refinansiering av boliglån?

Boligkontoret tilbyr refinansiering ved samlivsbrudd og ved økonomiske problemer, hvis man står i fare for å miste boligen. I den grad det er mulig, vil det ofte være best å klare å beholde bolig både av hensyn til barn, men også som følge av kostnader som påløper ved å selge og kjøpe nytt. Dersom boligen er egnet, gjør vi det vi kan for å komme i mål. Refinansieringen må være innenfor boligens verdi. 

Er det så lurt å ta opp boliglån i dyrtiden vi er inne i? 

Ja, med det fokuset vi har mener vi det er forsvarlig. Det vil alltid være behov for å bo. Vi ønsker at flest mulig skal eie, eller klare å beholde den boligen de har, også gjennom endringer i livssituasjonen. Det kan for eksempel være samlivsbrudd, inntektsreduksjon eller funksjonsnedsettelser. Da er det bedre å forholde seg til en finansinstitusjon som har fokus på den totale situasjonen. Kostbare forbrukslån fører ofte til at man får større økonomiske problemer på sikt.  

Renten har steget mye de siste to årene. Med startlån, opererer vi svært sjelden med flytende rente, og fjerner i så måte renterisikoen. Det legges opp til at investeringen i bolig skal ivareta husstandens boligbehov over tid. 

Vi er inne i en periode hvor vi faktisk ser nedgang i boligpriser, for første gang på lang tid. Det er få budrunder og dermed muligheter for å unngå kamp om boligen.

Når du søker om startlån, får du veiledning fra vi starter å behandle søknaden til boligen er overtatt. Vi vurderer tilstandsrapporter og beregner hvor mye boligen vil koste inkludert alle utgifter, for å se om det vil være et forsvarlig kjøp for den enkelte.  Ved avslag kan du få veiledning om hvilke grep som er mulig å gjøre selv, for å komme i mål på sikt.

Vil du inn på boligmarkedet, eller sliter du med å få økonomien til å gå rundt? 

Jeg vil anbefale å starte med å gjøre en vurdering av hva du og din husstand virkelig har behov for. Lag en oversikt over faktiske inntekter og utgifter. Kan du klare deg uten bil og reise kollektivt? Har du abonnementer på strømmetjenester som du ikke trenger? Har du forbrukslån, bør du prioritere å nedbetale disse. Med fast jobb og lite eller ingen annen gjeld har du gode muligheter for å komme inn på boligmarkedet. 

Hvordan søker man startlån? 

For bistand kan du kontakte servicetorget i Tromsø kommune. Ring 77 79 00 00. De hjelper deg med å legge inn søknad og kan sette deg i kontakt med saksbehandlere på boligkontoret. Du kan også sende oss en e-post: bankbo@tromso.kommune.no  

Her finner du mer informasjon om startlån.