Arctic Pride og folkehelseprosjektet
Arctic Pride arrangeres 7.–13. november. Noen av arrangementene skjer i samarbeid med kommunens folkehelseprosjekt. Disse finner du en oversikt over her.
Formålet med Arctic Pride i Tromsø er å skape en trygg og inkluderende møteplass for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet.
Gjennom festivalen fremmer vi et samfunn der alle åpent kan leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og sine kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert eller trakassert.
Tromsø kommunes folkehelseprosjekt skal fremme befolkningens psykiske helse og livskvalitet. Barn og unge, psykisk helse og rusforebygging er sentrale tema.
Mandag 7. november kl. 12:00–12:30: Flaggheising ved rådhuset
Åpen og gratis for alle.
Sted: Rådhuset
Tirsdag 8. november kl. 18:00–19:00: Trans 101
Åpen og gratis for alle. Ingen påmelding påkrevd.
Ved Christine Jentoft, rådgiver for kjønnsmangfold i Foreningen Fri.
Hva er egentlig trans? Er det nytt? Er det skummelt? Hvem er trans? Ta skrittet (ikke bokstavelig talt) med Christine Marie Jentoft. Hun er rådgiver i kjønnsmangfold for Foreningen Fri, og serverer et måltid av en innføring i transtematikk. Inkludert på menyen blir det historie, mangfold, noen vitser og litt myteknusing med ekstra ost på.
Obs: Denne beskrivelsen kan ha blitt skrevet mens Christine var en smule sulten.
Sted: Storgata Camping
Onsdag 9. november kl. 14:00–15:30: ForeDRAG
Arrangementet er gratis og åpent for ungdom i alderen 13–20 år. Ingen påmelding påkrevd.
En kjapp introduksjon til drag fra Rune Nilssen, også kjent som Lady Die, fra Haus of Misfits.
Har du hørt om drag? Visste du at vi hadde dragartister i Tromsø? Er du kjempefan av Rupaul’s DragRace? Eller er du bare litt nysgjerrig?
Kom på Grab og ta del i samtalen. Det blir pizza!
Sted: Grab, Utsikten 53 B, ved Stakkevollan idrettshall
Onsdag 9. november kl. 14:00–15:30: Kompetanseheving for ansatte i skolen
Åpen og gratis for alle. Ingen påmelding påkrevd.
Arrangementet er for studenter ved utdanningsinstitusjoner og ansatte i skolen, med mål om å bidra til en skole der elever som bryter med normer for kjønn og seksualitet trygt kan være seg selv og bli inkludert. For å få til dette trenger skoleansatte å kjenne seg trygge når temaer knyttet til kjønn og seksualitet kommer opp, både i klasseromssituasjon og i korridorene.
Sted: Rådhuset, kommunestyresalen
Torsdag 10. november kl. 10:30–12:00: Kompetanseheving for ansatte i helse og omsorg
Åpen og gratis for alle. Ingen påmelding påkrevd.
Et universelt utformet helsevesen fordrer at man som helsearbeider har tilstrekkelig kompetanse om de ulike pasientgruppene man møter.
Vi vet at kjønns- og seksualitetsmangfold i svært liten grad blir tematisert i utdanningene våre, og mangelen på kunnskap og faglig språk fører til at mange opplever det som utfordrende å skulle snakke om dette i møte med pasientene sine.
Ved å heve kompetansen om kjønn og seksualitet i helse- og sosialsektoren, kan man bli enda bedre på å opptre inkluderende i praksis. Målet er at alle skal kunne snakke trygt om kjønn og seksualitet og slik skape gode møter mellom mennesker.
Sted: Rådhuset, kommunestyresalen
Torsdag 10. november kl. 18:00: Danseforestilling: «Eg er ikkje forelska i Martin!»
Åpen og gratis for alle. Ingen påmelding påkrevd.
Forestillingen inngår i den nasjonale markeringen av Skeivt kulturår 2022, som er 50-årsjubileet til avkriminalisering av homofili i Norge.
Dorteas dans utforsker den skeive kjærligheten mellom to kvinner på starten av 1900-tallet. Forestillingen setter fokus på kontrasten mellom fortidens taushet og nåtidens åpenhet, en parallell som like gjerne kan speile ulike kulturer i Norge og verden i vårt århundre.
Vi møter karakteren Dortea, som utforsker egen legning, og samtidig strever med å tolke sin nære venninne og brevvenninne, hennes store kjærlighet, Astrid, sin legning. Gjennom monolog, musikk og brevutveksling blir publikum tatt med inn i Dorteas oppturer og nedturer.
Besetningen består av fire utøvere: Én sanger og forteller (Dortea), to dansere og én musiker.
Sted: Grab, Utsikten 53 B, ved Stakkevollan idrettshall
Fredag 11. november kl. 11:00 – 12:00: Presentasjon av kommunens handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold
Åpen og gratis for alle. Ingen påmelding påkrevd.
Kommunedirektør Stig Tore Johnsen ønsker velkommen og presenterer planen.
Handlingsplanen inneholder tiltak som gjør Tromsø til en enda bedre by for kjærligheten og kjønnsmangfoldet. Med bedre informasjon, mer kunnskap og god dialog vil kommunen arbeide mot fordommer, mobbing og nedlatende uttrykk og holdninger, både i arbeidslivet, for nyankomne flyktninger og i skoleklasser.
I et ordtak heter det: «Kjærlighet er å gå tett sammen under en paraply – lenge etter at regnet har stanset». Med vår plan skal vi sammen skape et rausere og mer livskraftig Tromsø der alle føler seg trygge, frie og velkomne.
Sted: Rådhuset, Kommunestyresalen
Last ned planen her:
Download the action plan (english version) here: