Folkehelseprosjektet

Kort fortalt

  • Hovedmålet med prosjektet er å fremme befolkningens psykiske helse og livskvalitet.
  • Barn og unge, psykisk helse og rusforebygging er sentrale tema.
  • Det er flere pågående prosjekter innenfor Folkehelseprosjektet

Folkehelseprogrammet er en tiårig satsing for å fremme psykisk helse og livskvalitet i befolkningen. Barn og unge, psykisk helse og rusforebygging er sentrale tema. Tromsø kommune har vært med i programmet siden 2019.

Evaluering av Psykologisk Førstehjelp

Skolehelsetjenesten i Tromsø kommune gjennomfører undervisning i psykologisk førstehjelp i løpet av 2.,5., og 8. trinn.

Undervisningen i klassene setter søkelys på hvordan vi har det. Hvordan tenker vi, hva gjør vi og hva kan vi gjøre dersom ting blir vanskelig? Hvorfor er det viktig å snakke om følelser og hvorfor vi har de ulike følelsene?   

Psykologisk førstehjelp skal evalueres. Vi ønsker å kartlegge hvordan undervisningen oppleves. For eksempel ønsker vi å vite om elevene synes psykologisk førstehjelp har vært nyttig, og hvordan vi kan utvikle enda bedre undervisningen for elevene.

Alle elever som har gått i 5. til 8. trinn siden 2018, deres foreldre, lærere og helsesykepleiere inviteres til å svare på spørreundersøkelsen.

Grab

Møteplassen Grab er utviklet i samarbeid med Mental Helse Norge og fritidsenheten. Fokuset er på egenorganisert aktivitet, med trygge voksne de unge kan prate med. Grab er støttet med midler fra Stiftelsen Dam.

Vi er for tiden i gang med en mulighetsstudie for å finne ut hvordan vi kan tilpasse de 10 000 m2 lokalene, som er tomme etter nedlegging av Stakkevollan svømmehall, slik at det kan bli en arena for egenorganisert aktivitet. Les mer om Grab her

Selvmordsforebygging

Tromsø kommune har som første kommune i landet fått tilskudd fra Utdanningsdirektoratet til frikjøp av ansatte i skolen til deltakelse på «Førstehjelp ved selvmordsfare» i 2022.

Alle Tromsøskolens ansatte skal kurses i Vivats OPS! (Oppmerksom på selvmordstanker) og nøkkelpersoner fra hver skole skal i tillegg gjennomføre kurset Førstehjelp ved selvmordsfare. Denne kompetanseutviklingen hos ansatte vil støtte skolen, og den enkelte ansatte, i å identifisere, spørre og hjelpe ved selvmordstanker, og slik sørge for at elevene kan få hjelp så tidlig som mulig.

25 skoler skal kurset i løpet av høsten 2022, og de resterende skolene kurses i 2023.

Tiltaket ble utviklet som et strakstiltak etter ungdataresultatene våren 2021, i samarbeid med RVTS og Vivat. Kommunen samarbeider også med NAV Tromsø om kursing.

Det kommer flere åpne kurs for foresatte, trenere, frivillige og andre i løpet av høst/vår.

Les mer her

Informasjonskampanje

Temaene i kampanjen er valgt ut etter innspill fra ungdomsrådet. De ønsker mer fokus på Psykisk helse, seksuell helse og rusforebygging. Det er flere elementer som inngår i informasjonskampanjen.

Doavisa er plakater som henges opp på do på ungdomsskolene i kommunen. Den er utviklet av likestillingssenteret KUN og Steinkjer Unge kvinners sanitetsforening. I Doavisa løftes temaer som det kan være både pinlig og litt vanskelig å snakke om, som for eksempel kropp, identitet, sex og psykisk helse.

Tema for avisene er følelser, forelskelse, kropp, legning, sex, grensesetting, psykisk helse og mobbing. Ungdomsrådet skal i perioden de enkelte avisene henges opp også ha et ekstra fokus på akkurat denne tematikken.

Samarbeid med Arctic Pride

I Tromsø kommunes handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold har som mål at «Alle som bor i Tromsø skal åpent og fritt kunne leve sine liv basert på likeverd og gjensidig respekt, uavhengig av kjønn, seksualitet, hvem man forelsker seg i, hvem man velger å leve sammen med og hvordan man velger å uttrykke sin identitet.»  De prioriterte satsningsområdene i handlingsplanen er kompetanse, skole og barnehage. Arctic Pride har som formål å årlig arrangere festival i Tromsø med formål å skape en trygg og inkluderende møteplass for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet.

I løpet av Arctic Pride (7-12.11) samarbeider vi med festivalen om flere aktiviteter. Det settes opp kompetanseheving for ansatte i kommunen og for ungdommer. Vi arrangerer danseforestilling for 10. trinn i samarbeid med DKS.

Det planlegges også å åpne en egen møteplass for skeiv ungdom, i samarbeid med fritid, Arctic Pride, Skeiv ungdom og Fri. Denne vil være lokalisert i de nye lokalene til UMT.

Ruskompetanseheving i skole

Kompetanseheving av skolens ansatte i forbindelse med rusarbeid, er et forsknings- og utviklingsarbeid utviklet at KoRus Nord som skal bidra til at ungdomskoler og videregående skoler styrker deres arbeid med å tidlig oppdage og håndtere rusproblematikk. Målsetting med kompetansepakken er å styrke skolens arbeid i å møte problematisk rusbruk hos elever, og gi ansatte i skolen konstruktive handlingsalternativer. Tromsø kommune er pilotkommune for denne kompetansehevingen i Nord-Norge, og deltakerne er sosiallærere, rådgivere og helsesykepleiere i ungdoms – og videregående skole.