Kvinner uten fastlege kan ta celleprøve på Kraft 5. mai

Kraft universitetshelsesenter markerer den internasjonale jordmordagen med å tilby livmorhalsprøve til kvinner som ikke har fastlege i Tromsø.

Brage Larsen Sollund, distriktsleder i Kreftforeningen og Malin Kvendseth, jordmor på Kraft universitetshelsesenter.

Kraft universitetshelsesenter markerer den internasjonale jordmordagen med å tilby livmorhalsprøve til kvinner som ikke har fastlege i Tromsø.

Siste oppdatering 26. apr 2023, kl. 14:35

Publisert 25. apr 2023

Alle kvinner mellom 25–69 år, som ikke har egen fastlege, inviteres til å få tatt celleprøve fra livmorhalsen fredag 5. mai. Dette kan være kvinner som står på venteliste for å få fastlege, utvekslingsstudenter, eller asylsøkere eller andre med D-nummer (midlertidig identitetsnummer).

– Mange av Tromsøs innbyggere står i fastlegekø og har gjort dette over en lengre periode. Vi vet også at det er mange studenter som har fastlegen sin et annet sted i Norge. Vi markerer jordmordagen 5. mai med å åpne dørene på helsesenteret for disse, sier Malin Kvenseth, jordmor og konstituert avdelingsleder på Kraft universitetshelsesenter.

Kvinner mellom 25–69 år anbefales å ta celleprøve fra livmorhalsen jevnlig. Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for å få livmorhalskreft reduseres. Alle som har livmorhals bør ta livmorhalsprøve, uavhengig av seksuell praksis og kjønnsidentitet.

Hvordan får man time?

Du må ringe Kraft universitetshelsesenter på 950 47 400 og bestille time. Time kan bookes helt fram til 5. mai. Du må betale vanlig egenandel.

Kraft universitetshelsesenter ligger på campus på UiT i Breivika og drives av Tromsø kommune. Adressen er Framstredet 79. Senteret har fem leger, to jordmødre og en helsefagarbeider. Fredag 5. mai setter begge jordmødrene og fire av legene av hele dagen til å ta celleprøver.

Redder liv

– Vi vet at celleprøven redder liv. Derfor er det et fantastisk initiativ at Kraft universitetshelsesenter benytter den internasjonale jordmordagen 5 mai til å tilby rimelige celleprøver til de kvinnene som ikke har fastlege her i byen. Det sier distriktsleder i Kreftforeningen, Brage Larsen Sollund.

Han mener at helsesenteret, ved å tilby dette, bidrar til å gjøre det mulig for flere kvinner å følge Livmorhalsprogrammet som anbefalt.

– Det er mange som av ulike årsaker ikke har fastlege i byen der de bor. Å ta celleprøve hos privat helsetjeneste er dyrt, og dermed ikke en mulighet som alle har råd til å benytte seg av. Det er derfor utrolig flott at en del av disse kvinnene nå, ved å kun betale en liten egenandel, får sjekket seg og dermed reduserer risikoen for livmorhalskreft, sier Larsen Sollund.