Kan bli Europeisk ungdomshovedstad 2026

– Vi mener Tromsø absolutt har det som skal til for å vinne tittelen, sier lederen i ungdomsrådet.

Kan bli Europeisk ungdomshovedstad i 2026. Ordfører Gunnar Wilhelmsen, leder i Tromsø ungdomsråd, Luna Drecker og prosjektleder Sif Vik.

– Vi mener Tromsø absolutt har det som skal til for å vinne tittelen, sier lederen i ungdomsrådet.

Siste oppdatering 24. mar 2023, kl. 8:52

Publisert 23. mar 2023

Nå er det offentliggjort at Tromsø er en av fem byer som er med videre i konkurransen for å bli European Youth Capital – eller Europeisk ungdomshovedstad – i 2026!

Europeisk ungdomshovedstad er en tittel som hvert år tildeles en europeisk by som har som mål å styrke ungdomsmedvirkningen i lokalsamfunnet, fremme aktivt medborgerskap for ungdom og unge voksne, og bidra til å skape en mer attraktiv by for unge mennesker.

Unge først

Det var totalt 13 søkerbyer og Tromsø er trukket ut som en av fem byer i Europa som er med videre i søknadsprosessen om å bli Europeisk ungdomshovedstad 2026.

Tromsø konkurrerer nå med byene Izmir (Tyrkia), Malaga (Spania), Sarajevo (Bosnia og Herzegovina) og Vila do Conde (Portugal) om tittelen for 2026.

– Tromsø har den yngste befolkningen i landet og kommunen arbeider for at Tromsø skal bli en enda bedre by å leve i for unge. Da er det svært viktig å sette de unge først, lytte til deres innspill og handle ut ifra det. Kommunen ser på søknaden om å bli europeisk ungdomshovedstad som et viktig bidrag til dette arbeidet, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Ungdomsrådet i spissen

Det er Tromsø ungdomsråd som har tatt initiativ til at Tromsø skal søke om tittelen.

– Med denne søknaden forplikter kommunen seg til å jobbe mer med ungdomsmedvirkning og aktivt ungt medborgerskap, forklarer leder for Tromsø ungdomsråd, Luna Drecker.

– Tromsø ungdomsråd og mange andre ungdommer har vært aktivt med i søknadsprosessen så langt, og vi mener Tromsø absolutt har det som skal til for å vinne tittelen som Europeisk ungdomshovedstad 2026.

Avgjøres i november

– Dette er Europas største ungdomsmedvirknings-prosjekt, og er en mulighet for mange aktører å samarbeide på tvers, sier Sif Vik, som er prosjektleder for søknaden.

– Tromsøs søknad har bred politisk og administrativ støtte, og har samarbeidspartnere både fra offentlig og private institusjoner fra hele regionen.

Søknadsprosessen videre varer i hele 2023, med to nye søknadsrunder hvor kun de utvalgte finalistene har mulighet til å delta.

Den endelige vinneren blir annonsert i Lublin i Polen i november 2023.

Les mer om Europeisk ungdomshovedstad

Tromsø var også i finaleheatet for å bli Europeisk ungdomshovedstad 2025, men da var det Lviv i Ukraina som gikk av med den gjeve tittelen.

Les mer: