Har vi nok mat i Tromsø?

Mat er næring. Mat er kultur og identitet. Mat er økonomi, arbeidsplasser og tradisjon. Og mat er trygghet. Har vi nok mat i Tromsø?

Poteter med jord på

Mat er næring. Mat er kultur og identitet. Mat er økonomi, arbeidsplasser og tradisjon. Og mat er trygghet. Har vi nok mat i Tromsø?

Siste oppdatering 24. sep 2024, kl. 11:44

Publisert 24. sep 2024

Tromsø kommune har undersøkt matproduksjonen og matsikkerheten i hele Troms fylke. Fordi mat er så viktig for vår beredskap og trygghet, ønsket vi å finne ut hva vi produserer, hvor selvforsynte vi er med mat og hvilke trusler og muligheter som finnes for lokal matproduksjon.

Analyseselskapet Capia har på oppdrag fra Tromsø kommune undersøkt disse spørsmålene og levert rapporten «Matsikkerhet i Troms 2024».

Har vi nok mat?

Hvor selvforsynte er vi med mat i Troms? Det nasjonale målet er at vi skal være 50% selvforsynt. I Troms produserer vi mye mat, særlig sjømat og meieriprodukter, men ikke nok til at vi når målet om 50% selvforsyningsgrad. Rapporten inneholder derfor også flere forslag til tiltak som vi kan sette i verk for å øke selvforsyningsgraden, blant andre:

  • Vi må spise mer fisk og sjømat
  • Krav om at selvforsyning skal være et premiss når offentlige institusjoner gjør innkjøp
  • Bedriftsnettverk som kan utvikle mulighetene for kortreist mat
  • Lokale matmarked

Klimaendringene gir også muligheter for økt lokal matproduksjon i Arktis, blant annet fordi:

  • Vekstsesongen blir lengre
  • Avlingene blir større ​
  • Beitesesongen blir lengre​
  • Det blir mulig å dyrke mer varmekjære arter​
  • Det blir mulig å dyrke fôrkorn ​

Samtidig øker faren for tørke, flom og nedbør, samt nye skadeinsekt og arter.

Noen utvalgte funn:

  • 92% av maten produsert i Troms (2022) var sjømat, og nesten alt ble eksportert. ​
  • Troms er det fylket hvor det produseres mest geitmelk, omtrent ¼ av all norsk produksjon​
  • Det produseres mindre kjøtt, egg og grønnsaker enn det som forbrukes, bl.a. fordi deler eksporteres (pakking, videreforedling)​
  • Omlag 40 % av kjøttet produsert lokalt blir pakket og distribuert i Troms​
  • I Troms produseres ikke kylling​
  • Omlag 25 % av eggene som produseres lokalt selges lokalt ​
  • Omlag 80 % av potetene som produseres i fylket omsettes i fylket.​
  • Det produseres ikke noe korn, frukt og bær (litt jordbær) i fylket​
  • 99,4 % av jordbruksarealet i Tromsø brukes til dyrehold​
  • 88 % av det resterende benyttes til å dyrke potet, 8 % til annen grønnsaker og 4 % bær ​

Her kan du lese hele rapporten, Matsikkerhet i Troms 2024.