Minnemarkering: Livene som forsvant

Lørdag 26. november 2022 er det 80 år siden den største deportasjonen av jøder fra Norge. Det jødiske miljøet i Tromsø ble hardt rammet. Ingen av de nordnorske jødene som ble sendt til Auschwitz kom hjem.

- Legg til i kalender2022-11-26 10:00:002022-11-26 16:00:00Minnemarkering: Livene som forsvant Lørdag 26. november minnes livene og kulturen som forsvant i en markering som foregår over hele Tromsø sentrum og Sydspissen. Program 11:00: Gratis buss fra Radisson Blu (Sjøgata 7) til Sydspissen Hotel 11:30-12:00 Avduking informasjonstavle om Sydspissen fangeleirI dag kjenner de aller fleste innbyggerne i Tromsø Sydspissen som et sted for lek, moro og sjelefred. De færreste vet at nazistene 18. juni 1941 etablerte en fangeleir ved fjærsteinene der dagens turvei går. Her satt hundrevis av fanger i løpet av krigen. Deriblant 15 mannlige jøder. Tolv av dem ble siden deportert og drept i Auschwitz. Åtte andre norske Sydspissen-fanger ble senere drept eller døde i tysk fangenskap. Taler ved: Gunhild Johansen, leder i Helse- og omsorgskomitéen, Tromsø kommune.Kjell Arman Smith, sønn av Herman Smith som ble internert i Sydspissen fangeleir 18. juni 1941.Marianne Neerland Soleim, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR)Henrik Broberg, forfatter av "Da byen ble stille." 12.15: Buss returnerer til sentrum. Oppmøte på parkeringsplassen ved Sydspissen hotell 12.30 – 15.00: Markering av jødiske liv i Nord-Norge, Rødbanken Parallelt med arrangementet i Festsalen er det lek med dreidel på Bygulvet, et spill relatert til den jødiske høytiden hanukka. Passer både for barn og voksne! 13:00 - 15:00: Hvem var de jødiske familiene i Nord-Norge? Festsalen, Rødbanken. Konferansier for dagen er Marianne A. Olsen, direktør ved Perspektivet Museum.Hvordan er livet som etterkommer og hvordan leves den jødiske kultur ut i Nord-Norge i dag. Maja Sojtaric, samfunnsdebattant og journalist i Nordlys leder en samtale med Lise Paltiel og Frida Abrahamsen.Holocaust i Nord-Norge - livene som forsvant. Marianne Neerland Soleim er førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet faglig ansvarlig for utstillingen «Hvem er du når verden brenner?»Jødisk liv i dag, Rita Abrahamsen er regissør av Hålogaland teaters lydvandring, «Den glemte forbrytelsen» og styreleder i Det Jødiske Samfunn i Trondheim og styremedlem ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.Klezmermusikk ved Morten Michelsen og Tor-Petter Aanes fra Urban Tunélls Klezmerband 15:00- 22:00: Lyssetting av de tidligere jødiske forretningene i Domkirkekvartalet Lyssetting ved Torbjørn Sandnes, Rob South og Espen Drag Isaksen fra Audionor 16:00-17:00: Visning av filmen «Da byen ble stille».Introduksjon ved Henrik Broberg, Saga Quality hotel, Storsalen. Sydspissen / Tromsø sentrumTromsø kommune postmottak@tromso.kommune.noEurope/Oslopublic

Lørdag 26. november minnes livene og kulturen som forsvant i en markering som foregår over hele Tromsø sentrum og Sydspissen.

Program

11:00: Gratis buss fra Radisson Blu (Sjøgata 7) til Sydspissen Hotel

11:30-12:00 Avduking informasjonstavle om Sydspissen fangeleir
I dag kjenner de aller fleste innbyggerne i Tromsø Sydspissen som et sted for lek, moro og sjelefred. De færreste vet at nazistene 18. juni 1941 etablerte en fangeleir ved fjærsteinene der dagens turvei går. Her satt hundrevis av fanger i løpet av krigen. Deriblant 15 mannlige jøder. Tolv av dem ble siden deportert og drept i Auschwitz. Åtte andre norske Sydspissen-fanger ble senere drept eller døde i tysk fangenskap.

Taler ved:

  • Gunhild Johansen, leder i Helse- og omsorgskomitéen, Tromsø kommune.
  • Kjell Arman Smith, sønn av Herman Smith som ble internert i Sydspissen fangeleir 18. juni 1941.
  • Marianne Neerland Soleim, førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi (AHR)
  • Henrik Broberg, forfatter av "Da byen ble stille."

12.15: Buss returnerer til sentrum.
Oppmøte på parkeringsplassen ved Sydspissen hotell

12.30 – 15.00: Markering av jødiske liv i Nord-Norge, Rødbanken

  • Parallelt med arrangementet i Festsalen er det lek med dreidel på Bygulvet, et spill relatert til den jødiske høytiden hanukka. Passer både for barn og voksne!

13:00 - 15:00: Hvem var de jødiske familiene i Nord-Norge? Festsalen, Rødbanken.

  • Konferansier for dagen er Marianne A. Olsen, direktør ved Perspektivet Museum.
  • Hvordan er livet som etterkommer og hvordan leves den jødiske kultur ut i Nord-Norge i dag. Maja Sojtaric, samfunnsdebattant og journalist i Nordlys leder en samtale med Lise Paltiel og Frida Abrahamsen.
  • Holocaust i Nord-Norge - livene som forsvant. Marianne Neerland Soleim er førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet faglig ansvarlig for utstillingen «Hvem er du når verden brenner?»
  • Jødisk liv i dag, Rita Abrahamsen er regissør av Hålogaland teaters lydvandring, «Den glemte forbrytelsen» og styreleder i Det Jødiske Samfunn i Trondheim og styremedlem ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.
  • Klezmermusikk ved Morten Michelsen og Tor-Petter Aanes fra Urban Tunélls Klezmerband

15:00- 22:00: Lyssetting av de tidligere jødiske forretningene i Domkirkekvartalet

  • Lyssetting ved Torbjørn Sandnes, Rob South og Espen Drag Isaksen fra Audionor

16:00-17:00: Visning av filmen «Da byen ble stille».
Introduksjon ved Henrik Broberg, Saga Quality hotel, Storsalen.

Dato

-
Sted
Sydspissen / Tromsø sentrum