Hopp til hovedinnhold
Kart som viser gravetrase.

Mortensnes (del 4): nye vann- og avløpsledninger

Sammendrag

Vi skifter ut gamle vann- og avløpsledninger, og bygger et nytt system for overvann (regnvann og dreneringsvann) som skiller dette fra spillvann (avløp og kloakk). I tillegg bygger vi nytt fortau i Maskinistvegen, og alle veier får en oppgradering når de bygges opp igjen med ny asfalt og nye gatelys.

Denne siden blir oppdatert gjennom hele prosjektet. Følg med her for å få med deg siste nytt.

Vi er nå i planleggingsfasen av prosjektet. Oppstart blir i siste halvdel av 2025.

Vi skifter ut gamle vann- og avløpsledninger, og bygger et nytt system for overvann (regnvann og dreneringsvann) som skiller dette fra spillvann (avløp og kloakk). 

I dette prosjektet skal vi grave i deler av Kapteinvegen, Redervegen, Maskinistvegen og i Signalvegen (se kart nedenfor).

Kart som viser gravetrase.
Den blå streken viser hvor vi skal skifte ut vann- og avløpsledninger.

I tillegg vil veiene i området få en oppgradering med nytt asfaltdekke. 

I Maskinistvegen vil vi bygge helt nytt fortau med kantstein, som skal forhindre en eventuell flom i veien.

Kart over fortau i Maskinistvegen
De blå strekene viser hvor det skal bygges nytt fortau etter at vi er ferdige med gravearbeidet.

Dette gjør vi fordi kommunen prioriterer økt trafikksikkerhet, fremkommelighet, teknisk kvalitet og håndtering av overvann. Maskinistvegen er en sentral skolevei og et nytt fortau blir en barriere mot biltrafikk og et forebyggende tiltak mot eventuell flom. 

Vi vil også fjerne alt gammelt luftnett og gamle trestolper. Strømkabler vil legges ned i bakken og det blir etablert ny belysning langs alle berørte veier. 

Vann- og avløpsrørene på Mortensnes er gamle og har dermed økt risiko for å lekke eller bli tette. I tillegg gjør kombinasjonen av økt nedbør og utbygging at avløpssystemet ikke har god nok kapasitet. Derfor lager vi også et nytt system for overvann. 

I dag går overvann (regnvann og dreneringsvann) og spillvann (avløp og kloakk) i samme ledningsnett til nærmeste renseanlegg. Dermed sendes også overvann gjennom renseanlegget, men ved å lage to systemer unngår vi dette. En slik oppdeling av avløpet kalles for separering.  
Les mer om separering av overvann og avløpsvann lenger nede på denne siden. 

Vårt arbeid med å fornye vann- og avløpsnettet i hele bydelen Mortensnes er delt inn i 5 byggetrinn. 

Del 1, del 2 og del 3 er ferdig.

Anleggsarbeidet for del 4 starter i andre halvdel i 2025 og skal være ferdig i løpet av 2026 - 2027.

Del 5 vil bli gjennomført etter at del 4 er ferdig, men har foreløpig ingen planlagt oppstartsdato.

Gravearbeid vil være til ulempe for deg som bor i området eller bruker veinettet til transport.

Her får du en oversikt over endringer du må være oppmerksom på.

Stengte veier

Mens anleggsarbeidet pågår, vil veier og parkeringsplasser i perioder bli helt eller delvis sperret.

Hvis du i perioder ikke kan kjøre helt frem til din eiendom, så vil vi legge til rette for en midlertidig parkeringsplass i nærheten av din bolig. Hvis du har spesielle behov, som bruk av rullestol eller lignende, så finner vi en løsning som fungerer for deg.

Vi vil gjøre avtaler med hver enkelt boligeier om endringer i leveranse av post, henting av søppel og lignende hvis det blir nødvendig. Du vil bli kontaktet i god tid.

Busstrafikken vil i perioder blir lagt om. Du finner informasjon om avvik i kollektivtrafikken på Svipper sine nettsider. 

Midlertidig vann

Det vil i korte perioder bli nødvendig med midlertidig vannforsyning til din bolig. Dette gjøres når vi må stenge den vanlige vanntilførselen i bakken for å grave opp de gamle ledningene og legge ned nye.

Midlertidig vann forsynes fra ledninger som legges på bakken og tilkobles din bolig. Du vil bli kontaktet i god tid før dette skjer.

Separering: fra to til tre vannledninger

Vi skal grave opp to gamle ledningsnett: vannledninger og avløpsledninger. Når vi skal bygge nytt ledningsnett etterpå, skal vi også legge ned et tredje ledningsnett for overvann.

Dette gjør vi for å sikre god nok kapasitet i avløpsnettet. Ved å flytte overvannet over i et eget system, unngår vi at dette vannet tar opp kapasitet i avløpsnettet og i renseanleggene. For mye vann i avløpsnettet gir sprengt kapasitet og da må noe vann gå i overløp, altså urenset rett ut på havet. Dette er ingen god løsning. Nå skal vi løse dette ved å flytte det rene overvannet over i et eget system. Da kan vi sende det rene vannet rett på havet, mens det skitne avløpsvannet går til renseanleggene våre. Dermed slipper vi ut mindre forurenset vann i havet og vi slipper å gjøre kostbare investeringer for å bygge ut kapasiteten i renseanleggene. Slike store investeringer vil gi økning i vann- og avløpsgebyret. Separering sparer altså både miljø og penger.

Når vi separerer avløpsledningene i ditt boligområde, vil vi kreve at overvann fra din eiendom ikke leveres til avløpsnettet. Dette fordi separering i det kommunale ledningsnettet ikke vil fungere hvis det kommer for store mengder rent overvann inn på avløpsnettet fra private eiendommer. Det kan være at du må separere dine private stikkledninger for å få til dette.

llustrasjon separering
Ved å separere avløpsvannet (én spillvannsledning for toalett, dusj, sluk og lignende, og én for
overvann fra nedbør) unngår vi å bruke ressurser på å sende rent regnvann gjennom våre renseanlegg.

Vi krever kun at du kobler ditt overvannssystem (drens, takrenner og lignende) fra din avløpsledning. Hvis du kan dokumentere at du klarer å fordrøye overvannet på din eiendom uten å separere dine private stikkledninger, så vil det kunne være godt nok. Formålet med alle slike tiltak er kun at det ikke skal komme overvann inn på det kommunale avløpsnettet, og det kan være flere løsninger for å oppnå dette.

Du må i alle tilfeller dokumentere din løsning og få den godkjent av oss.

Vi anbefaler at du tar kontakt med en godkjent rørlegger eller entreprenør for å få en vurdering på hva som må gjøres på din eiendom.

På denne nettsiden kan du lese mer om separering av overvann og avløpsvann.

Ta kontakt med:  

  • kommunens prosjektleder Anatoly Tore Thorsen på e-post Anatoly.Tore.Thorsen@tromso.kommune.no eller telefon 91368577.  
  • Kommunens kommunikasjonsrådgiver Frank Lande på e-post eller telefon 48 47 83 87.