Hopp til hovedinnhold
Illustrasjonsbilde Alfheim plantegning

Alfheim svømmehall, samfunnshus og park

Sammendrag

Tromsø kommune ønsker at Alfheim svømmehall skal reetableres som et badeanlegg, og sammen med samfunnshus og parkanlegg videreutvikles som en viktig identitetsbærer med rik historie i Tromsø. Bygningsmassen har imidlertid betydelige restaureringsbehov. Troms og Finnmark fylkeskommune har videre fremmet forslag om å frede hele parken, eksteriøret og deler av bygningsmassen innvendig.

Prosjektets mål

Prosjektets mål er å identifisere mulige konsepter som hver for seg eller sammen kan fylle eksisterende arealer med aktivitet som sikrer en økonomisk bærekraftig drift.

Konseptvalgutredning (KVU - pågår)

  • 23.10.2024 Tromsø kommune har inngått kontrakt med AVEC AS som skal bistå med:
    1. Utvikling av konsepter (forslag til hva bygget skal brukes til) som skal bidra til bærekraftig steds- og næringsutvikling
    2. Utrede mulighet for alternative energikilder med tilhørende kostnader, som grunnlag for klima- og miljømessig og økonomisk bærekraftig drift.
    3. Utarbeidelse av en begrenset konseptvalgutredning (KVU)
  • Konseptvalgutredningen (KVU) skal gjennom en kvalitetssikring (KS1) før saken legges frem for politisk behandling i tredje kvartal 2025.
  • 01.07.2024 SWECO ble kontrahert for å gjøre en tilstandskartlegging av bygningsmassen på Alfheim. Rapport foreligger i uke 46, og utgjør et viktig grunnlag inn i KVU arbeidet.

Behovsmelding (avsluttet fase)

  • 30.08.2023 Kommunestyret godkjente i KS sak 089/23 Behovsmelding for Alfheim svømmehall, samfunnshus og park.
  • 25.05.2023 Åpent møte om Alfheim svømmehall, der kommunen ba om innspill til videre bruk. Det var om lag 50 deltakere i møtet og i etterkant kom det også inn 13. skriftlige innspill.
  • I Kommunedirektørens forslag til handlingsprogram for 2023 – 2026, vedtatt i kommunestyresak KS 163/22, ble det satt av midler til utredning i investeringsprosjektet 5073 Alfheim svømmehall, samfunnshus og park.
  • I sak 53/22 vedtok KIF kommunens merknader til det offentlige ettersynet av fredningsforslag for Alfheim svømmehall, samfunnshus og parkanlegg.
  • Troms og Finnmark fylkeskommune varslet 11.10.2019 oppstart av fredning for Alfheimsvømmehall og samfunnshus, og i brev av 30.09.2022 ble det varslet offentlig ettersyn av fredningsforslaget.
  • I utvalgssak 29/20 vedtok Kultur, idretts- og friluftsutvalget (KIF) at rapporten «Mulighetsstudie Alfheim svømmehall m.v.» skulle tas til orientering, og inngå i det videre arbeidet med avklaring av Alfheim sin fremtid.
  • Alfheim svømmehall ble i kommunestyrets sak PS 0159/18 vedtatt stengt i 2020, etter åpning av Tromsøbadet.
Alfheim svømmehall og park
Alfheim svømmehall sett fra parken.

Tromsø kommune ønsker at Alfheim svømmehall, som har vært stengt siden 2020, skal reetableres som et badeanlegg, og sammen med samfunnshus og parkanlegg videreutvikles som en viktig identitetsbærer med rik historie i Tromsø.

Bygningsmassen har imidlertid betydelige restaureringsbehov. Troms og Finnmark fylkeskommune har videre fremmet forslag om å frede deler av Alfheim svømmehall og samfunnshus innvendig, samt hele bygningens eksteriør og parkanlegg.

Kommunen ønsker gjennom prosjektet å få identifisert mulige konsepter som hver for seg eller sammen kan fylle eksisterende arealer med aktivitet som sikrer en økonomisk bærekraftig drift. De ulike konseptene skal belyse mulige finansieringsmodeller (investering og drift), og også kommunens økonomiske bidrag til videre drift.

Alle investeringsprosjekter i Tromsø kommune som overstiger 50 millioner, skal gjennomføres i de fire fasene:

  1. Behovsmelding
  2. Konseptvalgutredning (KVU)
  3. Forprosjekt
  4. Gjennomføring

Begrenset konseptvalgutredning (KVU)

Prosjektet er i fase 2. Konseptvalgutredning (KVU). Når utredningen er ferdig legges det frem en sak for kommunestyret med forslag til beslutning om hvilket konsept som skal tas videre til fase 3. Forprosjekt.

Samfunnsmål

Alfheim svømmehall skal rehabiliteres som badeanlegg, og sammen med samfunnshus og parkanlegg videreutvikles som identitetsbærer for Tromsø. Prosjektet skal bidra til å styrke Gyllenborg og Prestvannet, samt andre tilgrensende bydeler, som bærekraftige bydeler.

Effektmål 1 - et bærekraftig Tromsø

Alfheim svømmehall, samfunnshus og parkanlegg skal renoveres og videreutvikles på arealeffektive og bruksfleksible måter med bakgrunn i bærekrafts prinsippene; økonomisk, sosialt og klima- og miljømessig.

Effektmål 2 - samfunnsbehov

Gjennom fredning, renovering og videreutvikling av Alfheim svømmehall, samfunnshus og park er området gjort tilgjengelig for bruk for hele bydelen, innbyggere og besøkende i alle aldere.

Mann stuper fra 3-meteren i bassenget på Alfheim.
Stup

Alfheim er en viktig identitetsbærer med en rik historie, og har vært en viktig møteplass for byens befolkning helt siden slutten av 1800-tallet. Alfheim svømmehall, samfunnshus og parkanlegg har også i dag stor verdi som et viktig nærmiljøanlegg.

Det er i kommuneplanens arealdel vektlagt å styrke bydelene og lokalsentre. I tråd med dette er det ønskelig at prosjektet skal bidra til strategien om gode bomiljø og nabolag å vokse opp i, som har inkluderende møteplasser og grønne uterom for alle aldre. Utvikling og bruk av arealene må videre ses i sammenheng med utvikling av øvrige kommunale arealer i nærheten. Dette for å sikre en helhetlig utvikling av området. Utvikling og bruk av bygg og parkanlegg skal være i tråd med kommunens bærekraftsmål.

Det overordnede målet for Tromsø kommune frem mot 2032 er et bærekraftig Tromsø. Det skal gjenspeiles gjennom sosial-, klima- og miljømessig og økonomisk bærekraft. Dette omfavner alle kommunens innbyggere og sentrale rammer for livsutfoldelse. Summen av Alfheim svømmehall, samfunnshus og parkanlegg skal understøtte kommunens målsettinger.

Troms fylkeskommune har fremmet forslag om å frede deler av bygningsmassen innvendig, samt hele bygningens eksteriør og parkanlegg.

Plantegning av innsiden av Alfheim
Områdene markert i grønt er de som foreslås vernet på innsiden av bygget.

Fredningen kan bidra til at unike kvaliteter sikres en forutsigbar fremtid. En fredning vil gi en ekstra verdi og dimensjon til bygget, som i seg selv vil kunne være en attraksjon. Dette vil også kunne være en viktig dimensjon med hensyn til å kunne tilby gode og attraktive tilbud til turister og tilreisende til Tromsø.

Kultur-,idretts- og frilutftsutvalget behandlet fredningsforslaget i utvalgssak 0053/22. Se Innsyn - møtekalender (tromso.kommune.no) for å finne fredningsforslaget (ligger i sakens vedlegg) og Tromsø kommunes innstilling til forslaget (se saksdok).

Arkivfoto av par som danser ikledd festdrakt

Alfheims historie

I 1895 ble Afholdsforeningens Friluftsetablissement åpnet på Alfheim. Avholdsmannen Karl Julius Hall stiftet etablissementet for å skape et «nøkternt festliv for byens innbygger».

Alfheim ble byens folkepark med friluftsteater, danseplatting, kjegle- og krokketbane og restaurant med plass til 500 gjester.

Under andre verdenskrig ble Alfheim tatt i bruk av den tyske okkupasjonsmakten som base for soldater og oppbevaring av utstyr. Alfheim ble ikke reparert etter krigen.

Tromsø kommune kjøpte eiendommen i 1952 og alle bygningene ble etter hvert revet. 

Utover 1960-tallet ble bygging av svømmehaller aktuelt for mange kommuner. Så også i Tromsø. Alfheim svømmehall er tegnet av arkitekt Jan Inge Hovig og sto ferdig i 1965.

Som følge av byggingen av Tromsøbadet og endring av strukturen for svømming og svømmeundervisning i Tromsø kommune, ble Alfheim svømmehall besluttet stengt fra 1. juli 2020.