Hopp til hovedinnhold

Områdesatsingen i Kroken

Sammendrag

Områdesatsingen i Kroken er et er et samarbeid mellom Tromsø kommune og staten om en ekstra innsats i bydelen Kroken. Områdesatsingen skal føre til positive endringer for bydelen og de som til enhver tid bor i området.

  • Områdesatsingen i Kroken startet opp i oktober 2024 og har en varighet på fem år.
  • Midlene i områdesatsingen skal brukes til tiltak og prosjekter som bidrar til trygg oppvekst, gode bo- og nærmiljø og aktive innbyggere.
  • I Kroken vil vi jobbe særlig for flere aldersvennlige og attraktive møteplasser, et mer inkluderende samfunn med aktive deltakere og positiv omdømmebygging.

Områdesatsinger er et virkemiddel for å gjøre en ekstra innsats for tjenesteutvikling og bedre nærmiljøkvaliteter i levekårsutsatte områder. Tromsø kommunes avtale med staten er femårig med mulighet for forlengelse.

Staten har tilsvarende avtaler med fjorten andre kommuner. Med områdesatsingene ønsker staten å bidra til kommunenes arbeid med utjevning av sosial ulikhet. Områdesatsingene er en ekstrainnsats for innovasjon, tjenesteutvikling, og fysiske og sosiale nærmiljøkvaliteter. Områdesatsingene skal ikke erstatte ordinær drift i kommunene.

Les mer om statens områdesatsinger.

Områdesatsingen i Kroken er tett knyttet til Tromsø kommunes samfunnsmål om sosial bærekraft: «Alle innbyggeren i kommunen er likeverdige, likestilte og har gode hverdagsliv».

For å gjøre Kroken til et enda bedre sted å leve, bo og vokse opp skal vi jobbe sammen med innbyggere, kommunale tjenester og sentrale aktører for å styrke bydelens nærmiljøkvaliteter.

Områdesatsingen skal bidra til styrking av helse og livskvalitet gjennom å:

  • Styrke bydelens nærmiljøkvaliteter gjennom å arbeide for aldersvennlige og attraktive møteplasser for alle
  • Arbeide for et mer inkluderende samfunn med aktive deltakere.
  • Få til positiv omdømmebygging som et ledd i områdeutviklingen.

Vi vil konsentrere arbeidet rundt tre innsatsområder:

  • Trygg oppvekst
  • Gode bo- og nærmiljø
  • Aktive deltakere

I 2025 vil det foregå en del planleggingsarbeid, men vi vil også få ting til å skje. Det er derfor satt av midler til forbedring av uterom (bord, benker etc.) og til utlysning av midler til lag og foreninger i Kroken.

Gjennom områdesatsingen ønsker vi økt aktivitet i bydelen. For å bidra til vil en del av midlene kommunen får fra staten brukes til å etablere en tilskuddsordning kalt "Krokenpotten". Formålet med ordningen er å få i gang gode tiltak som kan bidra til at målene i områdesatsingen nås.

Områdesatsingen har 500 000 kr til fordeling i 2025. Det er ikke satt en øvre sum for enkelttilskuddene, men vi ønsker å få mest mulig ut av midlene. Vi håper også små midler kan gjøre en stor forskjell gjennom økt lokal aktivitet, det vil si å få flest mulig tiltak eller arrangementer til å skje.

Hvem kan søke om tilskudd

Lag, foreninger og organisasjoner med organisasjonsnummer kan søke.

  • Lag og organisasjoner som er etablert i Kroken i dag eller som har planer om å ha aktivitet eller tiltak i Kroken
  • Lokale borettslag og velforeninger
  • Foreldrearbeidsutvalg (FAU) i skoler og Samarbeidsutvalg (SU) i barnehage

Tilskuddsområdet er avgrenset til området mellom Myrlandveien i sør og Skjelnan skole i nord. Det betyr at vi ønsker at aktiviteten skal skje innenfor dette området. Det kan likevel gis støtte til tiltak utenfor dette området, gitt at det kommer innbyggere i Kroken til gode. Søknadene kan ha fokus på utvalgte grupper, som barn, ungdom, eldre, familier osv.

Kommunale virksomheter, privatpersoner, politiske partier og næringsliv eller kommersielle aktører kan ikke søke.


Hva kan man søke om tilskudd til

Det kan søkes om tilskudd til tiltak som bidrar til utvikling og skaper midlertidige eller varige positive endringer i Krokenområdet . Tilskuddordningen ønsker å stimulere til at det skapes møteplasser, inkludering, positivt omdømme, lokalt engasjement, dugnadsinnsats, samhold og glede i nærmiljøet.

Det vil styrke søknaden om tiltaket det søkes om er:

  • Gratis å delta på
  • Når flest mulig

Eksempler på hva som kan støttes:

  • Kulturelle og sosiale arrangementer
  • Aktivitetsskapende tiltak
  • Etter skoletid-aktiviteter
  • Åpne familiedager
  • Forbedringer av det fysiske miljøet/fysiske nærmiljøtiltak
  • Parsellhage/nabolagshage

Det gis ikke tilskudd til:

  • Ordinær drift av lag og organisasjoner, herunder alminnelige lønns- og administrasjonsutgifter
  • Fullfinansiering eller underskuddsgaranti
  • Søknader om personlig utstyr
  • Reisestøtte, kurs og seminardeltakelse

Søknaden må inneholde

  • En beskrivelse av hva som skal gjøres
  • Målgruppe for prosjektet/tiltak
  • Oversikt over kostnader og total søknadssum
  • Oversikt over egeninnsats/dugnad
  • Tidspunkt for gjennomføring av prosjektet/tiltaket

Dersom det er fysiske tiltak, må det komme frem i søknaden at grunneier støtter tiltaket (eksempelvis om man søker om å sette opp en gapahuk eller forbedringer av en lekeplass).


Rapportering

De som får tilskudd må rapportere om hva de har gjort og hvordan tilskuddet er benyttet innen utgangen av 2025. Søker vil få mer informasjon om dette hvis søknaden innvilges


Søknadsskjema

Tiltakene vi starter med i 2025 er basert på innspill fra innbyggere, tjenester og sentrale aktører i Kroken. Har du innspill til områdesatsingen? Det finnes flere måter du kan gjøre det på.

På Kroken bibliotek er det en forslagskasse der du kan poste dine innspill. Du kan også sende inn dine innspill til programleder for områdesatsingen janne.wilhelmsen@tromso.kommune.no

Er det noe poeng? Hva skjer med innspillene mine? Mange mener mye om hva som er bra, hva som utfordrer og om hvordan Kroken som bydelssenter bør utvikles. Det er vi glade for!

Innbyggermedvirkning handler om å lytte til innbyggerne. Alle innspill vi mottar i områdesatsingen blir vurdert. Å bli hørt betyr ikke nødvendigvis at man får ønsket sitt realisert, men vi har det med oss i arbeidet – også når du ikke ser det konkret.

Områdesatsingen samarbeider med Kroken og omegn bydelsråd (KOOB). Bydelsrådene er frittstående og partipolitisk uavhengige råd. Rådene ivaretar lokaldemokratiet og nærmiljøet. Har du en sak du ønsker å melde inn til KOOB kan du nå de på post@ikroken.no

Kroken er valgt ut som geografisk område for områdesatsingen til Tromsø kommune. Kroken ligger på fastlandet ca. ni km nord for sentrum. Bydelen ligger naturskjønt til mellom fjell og fjære.

Det er levekårssonen Kroken som er utgangspunktet for områdesatsingen. Levekårssonen Kroken befinner seg mellom Krokelva og Skjelnan skole. Tiltak og prosjekter i områdesatsingen kan imidlertid ha nedslagsfelt utover dette, så lenge det kommer innbyggerne i Kroken til gode.

Levekårssonen Kroken består i hovedsak av blokker og rekkehus bygget på 1970-tallet, mens det senere er bygget mange eneboliger i bydelen (Krokstranda, Kroken Sør, Skjelnan). Kroken har flere offentlige og private barnehager, to barneskoler (Krokelvdalen og Skjelnan), ungdomsskole, bibliotek, junior- og ungdomsklubb, kirke, sykehjem, omsorgsboliger, samt ulike idrettslag og -klubber. Sentralt i Kroken ligger Krokensenteret med butikk, frisør, gatekjøkken og kiosk. Junior- og ungdomsklubben leier også lokaler her.

Om du vil vite mer om områdesatsingen i Kroken, kan du finne mer informasjon om hva områdesatsingen er og hva vi skal gjøre i områdesatsingens styringsdokumenter:

Krokelva renner gjennom Kroken med bebyggelse på begge sider av elven. Elva brukes til vannforsyning, er 7,1 km lang og munner ut i Tromsøysundet.