Kommunestyret har vedtatt budsjett og handlingsprogram

Budsjett for 2025 og Handlingsprogram for perioden 2025-2028 ble vedtatt i kommunestyre onsdag 18. desember.

Handlingsprogram 2025-2028 er vårt viktigste styringsdokument for de neste fire årene. Det bygger på den langsiktige målsetninger definert gjennom kommuneplanens samfunnsdel med arealdel som strekker seg over tolv år.

Handlingsprogrammet inneholder forslag til budsjett for det kommende året og økonomiplan for de tre påfølgende årene. Mål, strategier og tiltak som vi skal arbeide mot arbeide mot de neste fire årene er også beskrevet i handlingsprogrammet.

Utgangspunktet for kommunestyrets behandling er kommunedirektørens forslag til handlingsprogram, som du kan lese mer om under.

Kommunestyret har fordelt til sammen 5,9 milliarder kroner. Budsjettet er stramt og innebærer et omstillingsbehov i Tromsø kommune på 337 millioner kroner i 2025.

Det vedtatte budsjettet er forskjellig fra kommunedirektørens forslag på noen områder, blant annet:

  • flere sosiallærere på barnetrinnet
  • styrking av tospråklig opplæring
  • mindre kutt i skolen
  • mindre kutt i helse og omsorg
  • ytterligere kutt i administrasjonen
  • oppgradering av Rådstua teaterhus

Tiltak og prioriteringer for 2025

I tillegg til de overordnede prioriteringene i budsjettet og handlingsprogrammet, har kommunestyret vedtatt en rekke enkelttiltak og enkeltvedtak. Disse er rettet mot å styrke spesifikke områder, forbedre kommunens tjenester og sikre en effektiv og bærekraftig drift.

Hovedtemaer i Handlingsprogrammet

Handlingsprogrammet er kommunedirektørens forslag til budsjett for 2025 og en plan for de neste fire årene.

Programmet er utarbeidet på bakgrunn av kommuneplanens samfunnsdel og tar hensyn til de økonomiske utfordringene kommunen står overfor.

Målet er å balansere bærekraftig utvikling med god ressursbruk, slik at vi kan fortsette å tilby tjenester av høy kvalitet til alle innbyggere i kommunen.

Handlingsprogrammet viser hvordan kommunen planlegger å forvalte ressursene på en ansvarlig måte, og fremme tiltak som bidrar til en robust og bærekraftig fremtid.

Økonomirapport - Oktober 2024

Årets økonomirapport, som gir et oppdatert bilde etter ti måneder, viser at kommunen forventer et regnskapsmessig merforbruk på 142,9 millioner kroner ved årets slutt. Dette må dekkes inn i løpet av de neste to årene.

Selv om prognosen er noe bedre enn i Tertialrapport 2 for 2024, er situasjonen fortsatt alvorlig. Kommunen har gjennomført flere strakstiltak for å redusere kostnadene, som stopp i ansettelser og innkjøp, samt utsettelse av prosjekter. Disse tiltakene har hatt effekt, men ikke i stor nok grad til å løse de økonomiske utfordringene fullt ut.

Rapporten peker på at langsiktige tiltak er nødvendig for å skape en mer bærekraftig økonomi. Arbeidet med omstilling fortsetter derfor med full styrke, og målet er å sikre gode tjenester for dagens og fremtidens innbyggere i Tromsø.

Illustrasjon økonomi

Hvorfor oppstår merforbruket?

Et svakere årsresultat enn forventet i 2023 er en av hovedårsakene. Kommunen gikk ut av fjoråret med et negativt resultat på 259 millioner kroner, noe som betydelig reduserte disposisjonsfondet. Dette skapte krevende rammevilkår for budsjetteringen i 2024.

Hva skjer videre?

Kommunen må prioritere enda strengere framover for å få kontroll på økonomien. Vi skal omstille oss – fra å kutte kostnader til å gjøre smartere prioriteringer som fortsatt sikrer gode tjenester for innbyggerne.

Aktuelt

Handlingsprogrammet for 2025-2028 gir en helhetlig oversikt over Tromsø kommunes prioriteringer og planlagte tiltak for de neste fire årene.

Programmet er utarbeidet på bakgrunn av kommuneplanens samfunnsdel og tar hensyn til de økonomiske utfordringene kommunen står overfor.

Målet er å balansere bærekraftig utvikling med god ressursbruk, slik at vi kan fortsette å tilby tjenester av høy kvalitet til innbyggerne våre.

Handlingsprogrammet viser hvordan kommunen planlegger å forvalte ressursene på en ansvarlig måte, og fremme tiltak som bidrar til en robust og bærekraftig fremtid.

Tertialrapport 2, som viser status etter årets første åtte måneder og en prognose for hele året, viser en kraftig forverring fra første tertial.

Prognosen viser et negativt netto driftsresultat på 229,5 millioner kroner ved årets slutt. Etter bruk av disposisjonsfondet ligger vi an til et merforbruk på 157,8 millioner kroner.

Det er tre årsaker til at prognosen er forverret:

  1. Sterk svikt i skatteinntektene: 140 millioner kroner svakere enn budsjettert
  2. Økte finansutgifter: 39 millioner kroner høyere enn budsjettert
  3. Økte driftsutgifter

For å komme i økonomisk balanse er vi avhengig av at innsparingstiltakene som nå settes i verk, får effekt.

Se tertialrapport 2 i sin helhet.

Tiltak for videre kostnadsreduksjon gjeldende ut 2024.

Stopp i ansettelser

Innkjøpsstopp

Stopp i bruk av overtid og vikarbyråtjenester

Reisestopp

Stopp i bruk av eksterne konsulenter

Utsettelse av større prosjekter og investeringer