Forslag til økonomiske rammer for 2025
Arbeidet med budsjettet for 2025 pågår. Budsjettet vil ikke være endelig vedtatt før kommunestyremøtet i desember.
Avdeling for helse og omsorg har nå levert inn sitt forslag til budsjettrammer, med utgangspunkt i bestilling fra kommunedirektøren (rundskriv 2). I denne er det angitt forslag til rammer for Avdeling for helse og omsorg samlet.
Arbeidet med budsjettrammer er en kompleks prosess som omfatter nye tiltak, tiltak som avsluttes, tiltak fra tidligere økonomiplaner, håndtering av overforbruk osv. Dette gjør at det er vanskelig å gi en enkelt og samtidig presis beskrivelse av de økonomiske utfordringene som tjenestene nå må jobbe med.
Men en noe forenklet beskrivelse av innsparingskravet vil være som i diagrammet.
Søylediagrammet viser hvor stort innsparingskravet for 2025 er, sett i forhold til det som er forventet regnskap for 2024 per seksjon.
Dette er foreløpige tall. Kravene til innsparing kan øke som følger av den anstrengte situasjonen i kommunen. Men de kan også bli redusert dersom f.eks. kommunene får mer penger tildelt gjennom statsbudsjettet.
Normalt vil man kanskje avvente endelig budsjettvedtak i desember før man starter arbeidet med innsparingen, men siden det fort kan gå et halvt år før man har full effekt av innsparingstiltak er vi nødt til å starte allerede nå.
Hoveddelen av kostnader i Avdeling for helse og omsorg er lønn til ansatte. Så vesentlige innsparinger vil kreve reduksjon i antall ansatte.
Dette betyr at det må lages nye planer for hvordan man skal jobbe, det må lage nye bemanningsplaner, og til slutt må det for store deler av tjenesten utarbeides ny turnus. Dette er prosesser som tar tid. Og de økonomiske effektene kommer ikke fullt ut før ny turnus er iverksatt.
Pågående innsparingsarbeid
Seksjon for hjemmetjenester
Seksjon for hjemmetjenester har ikke innsparingskrav i form av budsjettkutt. Men seksjonen må håndtere forventet aktivitetsvekst innenfor rammen.
Teknisk beregningsutvalg har kommet fram til at Tromsø vil få økte oppgaver i hjemmetjenesten pga. demografiske endringer i et omfang som vil koste 50 – 60 millioner kroner mer hvert år. Dette vil komme i tillegg til at kommunen jobber med intern dreiing av tjeneste mot mer hjemmebasert omsorg.
Så selv om seksjonen ikke har konkrete innsparingskrav til disse ikke-finansierte oppgavene kreve at det gjøres kontinuerlig omstillingsarbeid også i denne seksjonen.
Seksjon for habilitering
Seksjon for habilitering har tatt i bruk en modell fra Sandnes for fordeling av bemanning. Modellen tar utgangspunktet i kartlegging av brukere med inndeling i tjenestebehov.
Utfra dette fordeles bemanning. Hoveddelen av de økonomiske utfordringene håndteres gjennom å sikre fordeling av årsverk på samme nivå som Sandnes. Resterende utfordring forsøkes håndtert gjennom å avslutte private kjøp av tjenester og overføre tjenestemottakere til kommunen, samt andre organisatoriske tiltak.
Seksjon for sykehjem
Sykehjemmene jobber med å redusere antall ansatte. Alle deler av sykehjemsdriften blir sett på for å finne stillinger som kan kuttes med minst mulig konsekvenser for beboerne. I dette arbeidet ligger det også å se på andre måter å løse arbeidsoppgaver på.
Seksjon for velferd, arbeid og inkludering
Seksjonen jobber med ulike prosesser for innsparing i de ulike enhetene. For Flyktningtjenesten handler det om reduksjon av mottak av flyktninger.
I enhet for psykisk helse og rus er det iverksatt innsparing gjennom å holde stillinger vakante. Ellers er hoveddelen av innsparingsarbeidet fokusert på å gi tilbud innenfor enheten til tjenestemottakere som kommunen nå kjøper private tjenester til.
Seksjon for helsetjenester
Helsehuset har fått en budsjettreduksjon på 15 millioner kroner, og har i tillegg merforbruk på 6-7 millioner kroner.
Det jobbes nå med å utarbeide ny bemanningsplan med utgangspunktet i rammen for 2025. Denne vil innebære reduksjon i stillinger, både administrative stillinger, fagstillinger og stillinger i direkte pleie.
Nøkkeldatoer
20. september 2024
Frist for å levere inn forslag til fordeling av rammer, samt øvrige innspill til Handlingsprogram for 2025–2028.
1. november 2024
Kommunedirektøren legger fram forslag til Handlingsprogram for 2025–2028.
6. desember
Behandling i arbeidsmiljøutvalget
27. september 2024
Forslag til rammefordeling og oversikt over innsparingskrav og innsparingstiltak skal være ferdig.
15. november
Seksjonene og enhetene leverer inn forslag til bemanningsplaner.
18. desember 2024
Handlingsprogram for 2025–2028 behandles i kommunestyret.