Årets viktigste søndagstur

Engasjer deg og bli bøssebærer for NRK TV-aksjonen søndag 20. oktober.
Ung dame med lyseblå t-skjorte

Engasjer deg og bli bøssebærer for NRK TV-aksjonen søndag 20. oktober.

Siste oppdatering 17. okt 2024, kl. 22:36

Publisert 17. okt 2024

I år går vi for små helter. TV-aksjonen 2024 går til Barnekreftforeningen og de innsamlede pengene skal brukes til å etablere familiehus i nærheten av universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo.   

For å bli bøssebærer må man være fylt 15 år og registrere seg innen aksjonsdagen, søndag 20. oktober kl. 15:00. 

Registrer deg som bøssebærer på tvaksjonen.no 

Barn som får kreft 

Lydia Næss var bare var fire år gammel da hun fikk kreft. Minnene fra den tiden har formet henne, for alltid.  

Familien til Lydia Næss er en av familiene som kunne hatt glede av et familiehus under hennes kreftbehandling.

-  Jeg husker ikke alt fra sykdomsperioden, men jeg husker følelsen av å være langt hjemmefra, da jeg fikk behandling på sykehuset i Tromsø. Familien min bodde i Vadsø, og det var vanskelig å være så langt unna søstrene mine. Mine tre storesøstre og familien betyr alt for meg, kanskje spesielt mye da jeg var syk. Jeg husker at de kom på besøk til Tromsø, og da syklet vi på trehjullssykler i gangene og lekte mye sammen. Avstanden mellom Vadsø og Tromsø er stor, derfor ble det utfordrende for søstrene mine å være der så mye som de kanskje ville og hadde behov for. Jeg var heldigvis mye hjemme, og hadde korte perioder om gangen på sykehuset.  

Tankene mine går til de som er månedsvis unna familien sin, derfor engasjerer jeg meg i årets TV-aksjon, som skal bidra til å etablere familiehus ved sykehusene. Disse husene kan gi barn og deres familier muligheten til å være sammen, til tross for avstanden, i de vanskeligste periodene i livet. 

På spørsmål om hva familiehus vil bety for de familiene som får tilbudet svarer Lydia. 

- Familiehus kan bety fredags-taco, Just Dance konkurranse, lego-bygging. Slike ting friske familier tenker er hverdagen. Viktigst av alt tenker jeg at familiehus kan være et sted hvor søsken også blir ivaretatt slik de fortjener. Å være søsken til et barn som har kreft tenker jeg er noe av det vanskeligste i livet, da man bare er et lite barn som står på sidelinjen, og som i noen tilfeller blir mindre prioritert enn det syke barnet. I familiehus kan søsken få hjelp med matteleksa, få trøst, leke og le.  

Lydia har derfor en oppfordring om hvordan hver enkelt av oss kan engasjere deg. - I år går tv-aksjonen til noe som ligger meg veldig nært. Jeg vet personlig hva det betyr å ha familien sin nært under kreftbehandling. Derfor oppfordrer jeg alle til å engasjere seg i årets aksjon. Du kan bidra ved å gi et bidrag, spre budskapet på sosiale medier eller viktigst av alt registrere deg som bøssebærer søndag 20. Oktober. Din innsats kan utgjøre en enorm forskjell! 

I vår ble Lydia invitert til Oslo av NRK TV-aksjonen. - Jeg var en del av et ungdomspanel, hvor jeg presenterte region nord og har fått være med å gjennomføre årets kampanje. - Dette var stort for meg, og jeg fikk inn mange sterke inntrykk. Videre har jeg vært med i store intervjuer med NRK og ukebladet Hjemmet. I hjembyen min Vadsø ble det arrangert, Løp for meg som samlet inn 60 000 kr. Det var veldig gøy. Siden jeg nå bor og studerer i Tromsø, så er jeg også med i kommunens aksjonskomite. 

Gi en gave 

Ønsker du å gi et bidrag til TV-aksjonen kan du gjøre det her.  

Du kan bruke Vipps, bankoverføring eller Spleis.

Her er lenke til Spleis. 

Om du ønsker å gi kontanter, så ringer det noen på døren din søndag mellom kl. 16: 00 – 18:00. 

Dette går pengene til  

Med de innsamlede pengene skal Barnekreftforeningen etablere familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Her kan barn som har alvorlig sykdom bo, sammen med familien mens behandling pågår.  

 Sammen skal vi bidra til at:    

  • Familier unngår å bli splittet selv om de bor langt unna sykehuset.  
  • Barn med alvorlig sykdom får ha hele familien hos seg i behandlingsperioden.  
  • Foreldrene kan ta vare på alle barna sine, seg selv og hverandre.  
  • Søsken blir inkludert, sett og ivaretatt.  
  • Familiene kan finne ro og får leve et mer normalt hverdagsliv i en vanskelig situasjon.  

Registrer deg som bøssebærer på tvaksjonen.no