Trykkavløp er et tett og trykksatt spillvannssystem hvor spillvannet pumpes til kommunalt ledningsnett. Med «tett system» menes at det ikke skal være tilførsel av overvann, og at det ikke er overløpsrør mellom pumpestasjon og sjø
Når kommunen graver opp et gammelt avløpssystem for å sette ned trykkavløp, må alle eiendommer i nærheten gjøre det samme. Dette for at det nye systemet skal fungerer som planlagt.
Vi planlegger et slikt system i Stakkevollvegen og i Terminalgata.
Les mer om arbeidet med trykkavløp i Stakkevollvegen her.
Les mer om arbeidet med trykkavløp i Terminalgata her.
Her får du forklaring på tekniske begrep som dukker opp på denne nettsiden:
- «Spillvann»: Avløp/kloakk fra bebyggelse
- «Overvann»: Regnvann, drensvann og sjøvann
- «Trykkavløp»: Et tett og trykksatt spillvannssystem hvor spillvannet pumpes til kommunalt ledningsnett. Med «tett system» menes at det ikke skal være tilførsel av overvann, og at det ikke er overløpsrør mellom pumpestasjon og sjø
- «Laveste sone»: Bebyggelse som har sluk som ligger under kotehøyde 3,7 meter over havet er definert som laveste sone.
- «Kotehøyde»: En linje på et kart som markerer høydenivået i terrenget i forhold til en referansehøyde, i dette tilfellet havnivået.
- «Overløp»: Rør fra en pumpestasjon ut i sjøen, ment som sikkerhet ved pumpestopp.
- «Fremmedvann»: Vann som ikke hører til i et gitt ledningsnett, for eksempel sjøvann i et avløpssystem.
- Alle private pumpestasjoner må utstyres med en tett buffertank. Det er ikke tillatt med overløp til sjø eller ledningsnett. Buffertanken skal være riktig dimensjonert og plassert ved siden av pumpestasjonen. Hensikten er å lagre overløpsvann fra pumpesump ved eventuell driftsstans, og å utjevne vannmengdevariasjoner.
- Alle private pumpestasjoner må ha kvernfunksjon. Det er ikke tillatt å pumpe råkloakk.
- Alle private pumpestasjoner må utstyres med utløpsventil og tilbakeslagsventil.
- Restauranter, kafeer, storkjøkken og lignende må ha fettutskiller før avløp ender i de private pumpestasjonene.
- Verksteder og lignende må ha oljeutskiller før avløp ender i de private pumpestasjonene.
- Trykkavløpsprodukter og -løsninger må tilfredsstille NS-EN 16932 (fra juli 2018), og VA/Miljø-blad nr. 66 og 67.
- Det er ikke tillatt å koble annet vann enn spillvann til privat pumpestasjon. Eksempelvis skal overvann fra sluk og taknedløp ikke tilkobles pumpestasjonen.
- Alle private pumpestasjoner og buffertanker skal være utført i helhetlig tett materiale for å hindre at overvann trenger inn via pumpestasjonen og videre til ledningsnettet. I alle pumpekummer skal rørgjennomføringer være innstøpt/laminert i kumvegg (ikke kun pakninger). Det skal benyttes strekkfaste løsninger for rør inn og ut av pumpestasjonen. Trykkavløpssystemet med pumpeledninger skal trykktestes fram til ventil i kommunal samlekum.
- Dimensjonering av privat pumpeledning utføres av pumpeleverandør. Det forutsettes at leverandør dimensjonerer pumper og privat pumpeledning i henhold til forventede trykkforhold i tilknytningspunktet, som vil bli angitt av Tromsø kommune.
- Ved en eventuell reparasjon eller utskifting/oppgradering av private pumper må det sørges for tilstrekkelig utlufting av privat pumpeledningssystem før pumpe settes i drift igjen, for å unngå at det pumpes luft inn på kommunalt ledningsnett.
Punkt 1 – 8 må kunne dokumenteres av abonnent i samarbeid med pumpeleverandør. Detaljerte tekniske krav som gjelder trykkforhold, lufting, ledningsdimensjoner og tilknytning til kommunale samlekummer avklares med Tromsø kommune, og må godkjennes av kommunen.
- Private pumpestasjoner bør ha to pumper, av hensyn til eventuelt pumpehavari.
- Alle private pumpestasjoner bør utformes slik at pumper kan oppgraderes, det vil si ha tilstrekkelig reservetrykkmargin, av hensyn til eventuell fremtidig utbygging og økt forbruk på trykkavløpssystemet.
- System for montasje av automatikk bør være slik at eiere kan velge om denne plasseres innvendig i pumpestasjonen eller i en bygning ved siden av stasjonen. Maksimal avstand bør angis av leverandøren.
- Inn- og utløpsrør bør ligge på frostfri dybde, som i Tromsø kommune normalt er 2,0 meter.
- Lokk bør være låsbart, lett å åpne for servicepersonell og tett med hensyn til lukt. Lokk bør utformes slik at det ikke kan fryse fast om vinteren, og være kjøresterkt der det blir liggende i kjøreareal.
- Det bør være enkelt å demontere både automatikk og pumper.
- Private pumpestasjoner bør ha et alarmsystem som også fungerer ved strømstans, altså ved bruk av en batteriløsning.
- Private pumpestasjoner bør ha et styresystem på start- og stoppnivå.
- Alle private pumpestasjoner bør ha ventilasjon over tak for å unngå sjenerende lukt. I tilfelle inspeksjon/vedlikehold av sump, anbefales ekstra god ventilering av kummen på forhånd, av hensyn til farlige gasser som H2S.
- Alle private pumpestasjoner bør ha vannmengdemåler for raskest mulig varsel om eventuell defekt tilbakeslagsventil.
- Det bør inngås serviceavtale med pumpeleverandør.