Disse ble hedret med pris fra kommunen – vi gratulerer!

Prisene ble overrakt av ordfører Gunnar Wilhelmsen på årets siste kommunestyremøte, onsdag 18. desember.

Alle som mottok Tromsø kommunes priser i 2024 står foran juletreet inne på rådhuset og smiler.
Prismottakerne for 2024, og mottakeren av likestillingsprisen for 2023, i samlet flokk i rådhusfoajeen etter prisoverrekkelsen. Idrettsprismottaker Johann André Forfang hadde ikke anledning å være til stede.

Prisene ble overrakt av ordfører Gunnar Wilhelmsen på årets siste kommunestyremøte, onsdag 18. desember.

Siste oppdatering 18. des 2024, kl. 14:28

Publisert 17. des 2024

Tromsø kommune deler hvert år ut en rekke priser til lag, foreninger eller personer som har gjort seg bemerket som ildsjel eller for sin innsats i eller for tromsøsamfunnet.

Prisene overrekkes tradisjonelt ut i forbindelse med årets aller siste kommunestyremøte.

Prisene, som ble overrakt av ordføreren den 18. desember 2024, gjelder for innsats gjort gjennom 2024, med unntak av for likestillingsprisen, som gjelder for innsats gjort gjennom 2023.

Prismottakerne mottar diplom, kunstverk og en pengesum.

Nytt av året er at det tildeles to priser innen idretten. Tidligere har Tromsø kommune delt ut én idrettspris. I år tildeles også den nye prisen «Idrettens heders- og frivillighetspris».

Disse ble hedret med de respektive prisene:

Likestillingsprisen for 2023 til Lene Sivertsen

Lene Sivertsen får overrakt blomster og kunst av ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Prisbegrunnelsen lyder:

«Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep, Smiso, er et lavterskeltilbud for overgrepsutsatte. Prisvinneren Lene Sivertsen var initiativtager til å opprette senteret og var avgjørende i arbeidet med å etablere senteret for 25 år siden.

Ved å bruke egne erfaringer og bevissthet om at incest og seksuelle overgrep ikke kan ties i hjel har prisvinneren løftet dette til et samfunnsproblem som vi i fellesskap må ta ansvar for. Hennes arbeid og kamp for et tilbud til overgrepsutsatte hvor deres egne erfaringer er grunnlaget for arbeidet er imponerende.

Hennes innsats i 25 år i alenegang, motgang, i samarbeid med politiet og hjelpeapparatet har vært avgjørende for mange overgrepsutsatte og deres liv. Kandidaten har gjort en stor innsats ved å utrettelig løfte tematikken i media har vært og er en svært viktig drivkraft i dette arbeidet og har sammen med sine medarbeidere utviklet Smiso til å bli en viktig samfunnsaktør.»

Vinneren får 35 000 kroner og et trykk av Aina Flatjord-Nilsen som heter «I will be your friend». Flatjord-Nilsen har hatt flere utstillinger i Norge og Tyskland. Hun sier hun maler for at de som ser bildene hennes blant annet skal finne trøst i motivene og at fargene skal si at «At det er håp!». Bildene skal være en fantasiverden der de som føler seg utrygg kan få et pusterom, på samme måte som hun selv hadde et behov for et pusterom når hun var liten, og som Smiso kan være for dem som får hjelp hos dem.

Juryen for likestillingsprisen er likestillingsutvalget i Tromsø kommune, som består av Sigrid Bjørnhaug Hammer, Torleif Nordbakk, Binyah Konneh, Torill Nustad, Marika Jenssen, Håvard Pedersen og Ann Sissel Enoksen.

Kulturvernprisen til Olav Austlid og Edel Miljeteig Austlid

Olav Austlid og Edel Miljeteig Austlid holder takketale i kommunestyresalen.

Prisbegrunnelsen lyder:

«Kulturminnevern handler om å ta vare på kulturarv slik at det ikke går tapt. Årets vinnere av Tromsø kommunes kulturvernpris har tatt vare på et kulturminne, og gjort det tilgjengelig for allmenheten.

På Torsnes har ekteparet Olav og Edel gjenreist og restaurert våningshuset på Torsneshalvøya sør på Kvaløya. Gården har lenge stått for forfall, men er nå er deler av våningshuset snart tilrettelagt som en dagsturhytte for alle de som går tur i området. Vi vet at de også har fått god hjelp av blant annet Ishavskysten friluftsråd, og andre aktører som har bidratt i restaureringsarbeidet, og at denne hjelpen har vært viktig for å bevare dette kulturminnet som et turmål.

Torsnes gård ligger i et vakkert kystlandskap med mange kulturminner og spennende historie.  Edel og Olav er fantastiske bidragsytere til å formidle kunnskap om livet langs kysten, om gårdsdrift og hverdagslivet i nord.

Med bakgrunn i arbeidet med restaurering, tilrettelegging som dagsturhytte, og formidling av historie, er Olav Austlid og Edel Miljeteig Austlid verdige vinnere av Tromsø kommunes kulturvernpris for 2024.»

Kulturvernprisen består av 35 000 kroner og et kunstverk av Anne Gundersen som heter «Der vi bor». Hun begynte som kunsthåndverker før hun gikk over til å jobbe med maleri, mens nå jobber hun mest med fotografi. Hun bor og jobber i Nordland, hvor hun også driver et eget galleri.

Kulturvernpriskomiteen har bestått av Hallvard Birkeland, Lars Echroll, og Anita Egge.

Kulturprisen til Snö

Ordfører Gunnar Wilhelmsen sammen med popduoen Snö, som består av Martin Hotvedt og Hallvar Agersborg

Prisbegrunnelsen lyder:

«I løpet av de ti årene popduoen Snö har vært aktive, har de hatt som mål å oppnå nasjonal suksess uten å forlate hjembyen Tromsø. Dette har Martin Hotvedt og Hallvar Agersborg klart, og de blir jevnlig spilt på de største norske radiokanalene. Snö har flere tusen månedlige avspillinger på Spotify og har deltatt på ulike TV-opptredener. Begge medlemmene lærte musikk gjennom kulturskolen i Tromsø og gir ære til Tvibit for å ha hjulpet prosjektet deres å vokse.

Snö lager energisk elektropop med tekster om livet, døden, kjærligheten og havet, og de synger ærlig på sitt eget språk og dialekt. I november 2023 slapp de TILs nye klubblåt «Rød og hvit fra Tromsø», som er skrevet for alle som elsker TIL og for å uttrykke stolthet over hvor vi kommer fra. Dette er den første klubblåten til Tromsø IL som inkluderer damelaget og har et vers på samisk, noe som har gjort sangen ekstra populær.

Hallvar og Martin er begge familiefedre i full jobb, men de planlegger å fortsette med Snö-prosjektet og gi ut et album i 2025.»

Vinner av kulturprisen får 35 000 kroner, og mottar et verk av Nina Beyer. Verket «Gjemt ikke glemt» er et trykk, og Nina jobber også med store malerier og tekstilkunst. Hun bor og jobber i Lofoten, og naturen og skiftninger i vær og vind er viktige i kunsten hennes. I 2023 satset hun på å bli kunstner på heltid, og hun startet et eget galleri.

Kulturpriskomiteen har bestått av Maja Sandvik Lockert, Mette-Marith Aspmo og Joel Lumba.

Idrettsprisen til Johann André Forfang

Video file
Johann André Forfang hadde ikke anledning å være til stede, så han sendte takk hjem til Tromsø via denne videohilsenen.

Prisbegrunnelsen lyder:

Tromsø kommunes idrettspris kan tildeles utøvere, lag eller foreninger som har prestert på høyt nasjonalt eller internasjonalt nivå over tid eller i året som har gått.

I år tildeles prisen til en utøver Tromsø har god grunn til å være stolt av. Utøveren har tidligere gjort seg bemerket med en rekke nasjonale og internasjonale topp-prestasjoner, som inkluderer medaljer og gull i både NM, VM og OL.

Etter noen år uten de helt store resultatene på den internasjonale scenen tok årets vinner nye steg sist sesong. Han klatret til topps i verdenscupen hele tre ganger, en gang som en del av Norges lag i verdenscuprennene i Lahti, og to ganger som vinner i normalbakke i henholdsvis Willingen og, ikke minst, Holmenkollen.

Komiteen ønsker å legge vekt på hvor imponert den er over det å være en toppidrettsutøver over så lang tid, som årets vinner har vært, men også evnen til å heve seg tilbake til et toppnivå internasjonalt. Det står det enorm respekt av.

Vi ønsker å fremheve vinnerens prestasjoner i en verdenssport som hoppsporten. Hans innsats og prestasjoner inspirerer mange, og det er med stor glede vi tildeler årets idrettspris til Johann André Forfang.»

Vinneren av idrettsprisen får 35 000 kroner og et verk av Stian Borgen som heter Blue Line. Stian er en ung kunstner som er inspirert av gatekunst og graffiti. Han maler med utgangspunkt i et portrett, og så tilfører han flere farger og verket blir utvidet. Han har masse utstillinger både i Norge og i utlandet og er en «up-and-coming» kunstner.

Idrettens heders- og frivillighetspris til seniorgjengen i Kvaløysletta Skilag

Ordføreren står sammen med fem medlemmer i Kvaløysletta Skilags seniorgjengen.

Årets heders og frivillighetspris går til en gjeng som har skapt utallige timer aktivitetsglede. Deres engasjement og dedikasjon har vært avgjørende for både anleggsutvikling, arrangement og drift av sitt lokalanlegg.

Vinnerne er en gjeng, nå seniorer, som over lang tid har utvist stor dugnadsinnsats og arbeidsvilje. De skaper samhold både innad i sin dugnadsgruppe, men også i det aktivitetsmiljøet de skaper. Tromsø kommune ønsker å sette pris på denne innsatsen og håper at flere idrettslag lar seg inspirere av dem. Idretten er avhengig av dugnadsinnsats for å skape samhold.

Siden 1980-tallet og fremt til i dag har denne gjengen utviklet anlegget på Storelva til å bli et fullgodt skianlegg, med lysløyper, konkurranseløyper, rulleskiløyper og skihus. De også har spilt en sentral rolle i lokale og nasjonale arrangementer, inkludert NM.

Gjennom sin utrettelige dugnadsinnsats har bidratt til idrettslig utvikling, økt bolyst og vinterglede i Tromsø og på Kvaløya. Deres arbeid synliggjør den uvurderlige verdien av frivillig innsats og vi håper dette inspirerer andre til å følge deres eksempel. Det er med stor glede vi tildeler årets heders- og frivillighetspris til seniorgjengen i Kvaløysletta Skilag.

Vinneren av Idrettens heders- og frivillighetspris får 35 000 kroner og et verk av Line Schjølberg som heter «Gone surfing!». Det viser hav og himmel i blått tresnitt-trykk, og en surfer og fugl i sort linotrykk. Som vanlig med Line sin kunst er det figurative motiver som man også kan lese andre ting inn i. Surferens frihet og aktivitetsglede viser glede så mange av oss får ved å være fysisk aktive, enten som profesjonelle eller glade amatører.

Hedersprisen til Kulturnatta

Ordfører Gunnar Wilhelmsen sammen med tre representanter for Kulturnatta.

Prisbegrunnelsen lyder:

«Kulturnatta Tromsø er en fantastisk begivenhet som kobler sammen ulike kultursteder og arrangører for å tilby et bredt spekter av kunstuttrykk til både innbyggere og gjester. Her kan man oppleve alt fra musikk og teater til visuell kunst og kulturhistorie. Alt er gratis.

Arrangementet gir en unik mulighet til å utforske byens kulturtilbud på en kveld og natt, med utvidet åpningstid og spesielle arrangementer. Målet er å øke bevisstheten om Tromsøs rike kulturliv og oppfordre folk til å oppsøke nye kulturtilbud.

Kulturnatta er et internasjonalt konsept som startet i Lund i Sverige i 1984, og har siden spredt seg globalt. I Tromsø har Kulturnatta blitt arrangert første fredag i oktober siden 2014, med 10-årsjubileum i 2024.»

Vinner av hedersprisen får 35 000 kroner og et linotrykk av Jarle Rosseland som heter Tilbakeblikk. Jarle er en godt voksen bergenser, som debuterte som 18-åring på Høstutstillingen. Etter det flyttet han til USA og fikk sin kunstutdanning der. Han har hatt en rekke utstillinger i Norge, Europa, Asia, USA og Canada, og har stilt ut på nasjonalmuseer i flere land.

Hedersprisen har blitt vurdert av Maja Sandvik Lockert, Mette-Marith Aspmo og Joel Lumba.

Takk til Kulturskolens fløytekvartett

Prisutdelingen i kommunestyresalen ble innledet av Kulturskolens fløytekvartett ved Nomi, Maiken, Venla og Anna. De fremførte «Arcadie av Marc Berthomieu, 1.sats».