Vi gjør endringer på vannverk, men drikkevannet er helt trygt

Noen opplever at drikkevannet smaker og lukter uvant, men vannet renses på samme måte som før og er trygt å drikke.

Fred Magne Johansen

Noen opplever at drikkevannet smaker og lukter uvant, men vannet renses på samme måte som før og er trygt å drikke.

Siste oppdatering 06. nov 2024, kl. 8:39

Publisert 05. nov 2024

Hvis du kjenner en uvant lukt eller smak i drikkevannet, så skyldes det at vi har gjort endringer ved vårt vannverk i Simavika på Ringvassøya.

– Det er viktig å understreke at det ikke er gjort noen endringer i hvordan vi renser drikkevannet. Renseprosessen gjøres fortsatt med klor og UV-behandling. Vannet er like trygt å drikke i dag som det var før, selv om det kan smake og lukte litt annerledes, sier Fred Magne Johansen, enhetsleder for drift på seksjon for vann og avløp.

Fred Magne Johansen

Vannet som forsyner store deler av Tromsøya og fastlandet leveres fra Simavik vannverk. I august ble vannbehandlingsmetoden endret fra å tilsette kalk til å tilsette «vannglass».

– Vannglass er et natriumssilikat som vi tilsetter drikkevannet før det sendes ut på ledningsnettet. Dette er en helt vanlig vannbehandlingsmetode i Norge. På vannverket på Kvaløya, som forsyner Kvaløya og deler av Tromsøya, har vi tilsatt vannglass i drikkevannet siden 2009, så dette er ingen ny prosess for oss her i Tromsø.

Illustrasjon vannmagasin
Vi henter drikkevann til byområdet fra Kvaløya og fra Ringvassøya.

Formålet med vannbehandlingen er å øke pH-verdien på vannet, fordi dette har en korrosjonsbeskyttende funksjon på vannledningsnettet.

– Vi er nå i en overgangsfase mellom kalk og vannglass, og da kan man oppleve endret smak og lukt på drikkevannet. Dette vil gå over når innfasingen er fullført, noe som kan ta ta flere måneder. Vi overvåker vannkvaliteten hele tiden, blant annet med å ta ukentlige vannprøver, sier Fred Magne Johansen og legger til:

– Vannet i Tromsø er trygt å drikke.