Kaster du også penger i do?

Hvis du kaster søppel i toalettet, så får det konsekvenser for avløpssystemet, miljøet og lommeboken din.

Illustrasjon av søppelbøtte på badet.

Hvis du kaster søppel i toalettet, så får det konsekvenser for avløpssystemet, miljøet og lommeboken din.

Siste oppdatering 21. nov 2024, kl. 15:21

Publisert 15. nov 2024

FN markerer Verdens toalettdag 19. november og oppfordrer alle medlemslandene til å satse på utbygging av gode sanitærforhold for sine innbyggere. Her i Tromsø har vi gode sanitærforhold, men vi har utfordringer med at det havner søppel i avløpssystemet.

Dette er dyrt å håndtere og det forsøpler nærmiljøet.

Forsøpling er kostbart

Det siste året har vi kjørt bort anslagsvis 80 tonn med avløpssøppel som innbyggerne våre har kastet i do. Vi må også stadig rykke ut for å rydde opp i matfett og søppel som har ført til driftsproblemer i rør og avløpspumper.

Våtservietter, fiberkluter, bind og tamponger er noe av det verste vi kan kaste i do hvis vi vil unngå tette rør og pumper. Slikt søppel løser seg nemlig ikke opp i vann, men vikler seg sammen med størknet matfett (som heller ikke skal kastes i avløpet) og skaper propper harde som betong.

Søppel viklet fast i avløpsrør
Her ser du hvordan våtservietter og annet søppel vikler seg fast og skaper propper i rørene.

For oss som jobber i Vann og avløp er det svært utfordrende å få løs alt dette søppelet når det setter seg fast i vårt avløpssystem. I tillegg stjeler det tid og penger fra viktigere oppgaver. Vi vil nemlig heller bruke ressursene våre på å sørge for god avløpsrensing, som trygger innbyggernes helse og trivsel og reduserer faren for forurensning av naturen og miljøet.

Økte gebyrer i årene fremover

Alle som er tilkoblet offentlig avløp betaler et avløpsgebyr. Dette er penger som skal gå til nødvendig utbygging, drift og vedlikehold av avløpssystemene.

På grunn av EUs reviderte avløpsdirektiv vil Tromsø og mange andre kommuner snart måtte investere i bedre avløpsrensing frem mot år 2024. Dermed blir avløpsgebyret mye høyere de neste 15 årene.

Da er det dumt at vi også må bruke penger på å rydde opp etter folk som kaster søppel i do, og som gjør at gebyrene økes ytterligere. I tillegg betaler vi jo allerede for å få samlet inn husholdningsavfallet, så hvorfor betale dobbelt opp?

Søppel som kastes i do kan også føre til at plast og annet søppel havner i havet. Så gjør deg selv, nærmiljøet og folkene i Vann og avløp en tjeneste:

Ha en søppelbøtte på badet og bruk den!