Slik jobber vi med rekruttering: UiT-studenter besøkte kommunale anlegg

Seksjon for vann og avløp inviterer ingeniørstudenter på besøk for å bidra i utdanningen av morgendagens ingeniører.

UiT-studenter får omvisning på vannbehandlingsanlegg på Tromsøya.

Seksjon for vann og avløp inviterer ingeniørstudenter på besøk for å bidra i utdanningen av morgendagens ingeniører.

Siste oppdatering 24. mai 2023, kl. 12:48

Publisert 10. mai 2023

En dag i april satte studenter fra Universitetet i Tromsø seg på en buss for å få en omvisning i flere av kommunens vann- og avløpsanlegg. Studentene fikk se hvordan drikkevann blir renset før det drikkes, og hvordan avløpsvann håndteres før det slippes ut i havet. 

Dronebilde av fjellområde hvor Tromsø får sitt drikkevann fra.
Vi har flere anlegg hvor vi behandler drikkevannet før det fraktes ut til innbyggerne i Tromsø.
Ett av anleggene ligger her i Simavika på Ringvassøya. Vannet henter vi fra fjellene i bakgrunnen.

Universitetslektor Tor Schive hadde med seg ingeniørstudenter fra linjene automasjon, VVS-ingeniør og prosessteknologi. Han sier det har stor verdi for studentene at de får se industrielle anlegg med egne øyne.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra studenter om at vi har for lite industrikontakt. Det er veldig viktig at ingeniørstudenter får se hva industri dreier seg om. 

Her kan du se en film fra omvisningen:

I denne filmen får du se studentbesøket som starter på Ringvassøya,
går innom nordspissen av Tromsøya og ender opp på Tomasjord.

Ble vist rundt av tidligere student

Tromsø kommune og Universitetet i Tromsø signerte en samarbeidsavtale høsten 2022. I avtalen vises det blant annet til felles mål om arbeid med rekruttering.

Les mer: Her kan du lese nyhetssaken om da avtalen ble signert.

Seksjon for vann og avløp har i mange år rettet seg mot ingeniørstudenter for å vekke interesse for vann- og avløpsfagene: I tillegg til omvisninger og bacheloroppgaver, tilbyr vi sommer- og deltidsjobber. 

Besøket ble arrangert av Markus Markussen, som er ingeniør og planlegger i kommunen. Han studerte selv ved UiT og har hatt sommerjobb i vann og avløp. Etter studiene fikk han seg fast jobb. Markussen jobber nå mye med å knytte studenter til arbeidsplassen. 

Portrettbilde i kontorlandskap av Markus Markussen, planlegger i seksjon for vann og avløp.
Markus Markussens fikk seg sommerjobb i seksjon for vann og avløp mens han studerte for å bli ingeniør. Nå er han fast ansatt.

- Tidligere har vi hatt mest kontakt med studenter i Narvik som skal bli byggingeniører, men nå kan VVS-studentene i Tromsø ta vann- og avløpsfag som valgfag. Derfor har vi nå knyttet oss tettere også til campus i Tromsø, sier Markussen. 

Les mer: På denne nettsiden kan du lese mer om tilbudene seksjon for vann og avløp har til ingeniørstudenter.

- Viktig at vi får vist oss fram 

Markussen sier at seksjon for vann og avløp vil trenge stadig flere automasjon- og prosessingeniører. Derfor tok han dem med for å se på nettopp disse fagfeltene i vannbehandlingsanlegg og renseanlegg. 

- Jeg tror at mange studenter ikke er klar over hvor mye automasjon det er i vann- og avløpsbransjen. Mange tenker at vi kun jobber med drift av ledningsnettet, men slik er det ikke, sier han. 

Den tette kontakten mellom kommunen og UiT gir en gevinst for begge parter, tror Markussen. 

- Studentene får et innblikk i driften av våre anlegg, og vi får sjansen til å vise fram de interessante arbeidsplassene vi har, sier han.