Startlån til å kjøpe bolig

Drømmer du om bolig, men mangler egenkapital? Startlån kan hjelpe deg som ikke får lån i tradisjonell bank å realisere boligdrømmen.

Rådgivere på boligkontoret

Drømmer du om bolig, men mangler egenkapital? Startlån kan hjelpe deg som ikke får lån i tradisjonell bank å realisere boligdrømmen.

Siste oppdatering 17. nov 2022, kl. 8:22

Publisert 15. nov 2022

Hva er startlån 

Startlån skal hjelpe vanskeligstilte inn i boligmarkedet. Det er et kommunalt boliglån, og pengene lånes ut av Husbanken. I kommunen er det boligkontoret som behandler søknaden.  

Saksbehandler Britt Albrigtsen er en av de du møter på boligkontoret.

Boligkontoret hjelper deg  

Våre saksbehandlere bidrar til å sikre at du kan få kjøpt bolig ut fra en individuell vurdering av dine muligheter og behov. Du får råd og veiledning, steg for steg, gjennom hele prosessen. 

Husbankens ordninger er tilpasset personer som har utfordringer i livet. Om du ikke får lån i ordinær bank kan startlån være løsningen. 

Ta kontakt på telefon 77 79 00 00 (tastevalg 4).

Dersom du har spørsmål om startlån, så du kan lese mer om ordningen her. 

Jack Williamsen søkte om startlån og sikret seg egen bolig.

Ikke så vanskelig som jeg hadde trodd 

Jack Williamsen fikk vite om startlån for flere år siden av noen venner. – Jeg tenkte at det var sikkert vanskelig å søke om lån. Derfor utsatte jeg det gang på gang. Heldigvis ble jeg påminnet om muligheten med jevne mellomrom.  

Hvordan går det med søknaden Jack?  

– I mars sjekket jeg ut informasjon om startlån på nett, tromso.kommune.no/startlån og startet straks med å fylle ut en søknad. Jeg ringte boligkontoret for tips og fikk da vite at jeg som enslig forsørger var midt i målgruppen for startlån. 

Hjelpsom saksbehandler  

– I søknadsprosessen hadde jeg hadde jevnlig kontakt med en saksbehandler som var både tilgjengelig og hjelpsom. Det ble satt opp et budsjett for å se hvilke muligheter jeg hadde. Saksbehandleren hjalp til med ting som han skulle være obs på om visninger. Som for eksempel å sjekke at alt arbeid som er gjort i boligen er forskriftsmessig utført.  

Med innvilget lånesøknad i begynnelsen av mai var det klart for boligjakt. Etter flere visninger slo han til på en moderne bolig, stor nok for en familie på to. De flyttet inn 1. august og trives godt i nytt hus.  

Bli gjeldfri og ikke vent! 

Dette er oppfordringen fra Jack til andre som er i samme situasjon. -Jeg kunne gjort det før, men ser i ettertid at jeg burde gjort det mye tidligere. I de årene som gikk fra jeg ble gjeldfri har jeg betalt nærmere en million i husleie. Har du mulighet, så bruk heller pengene til å betale med på egen bolig.

Her kan du søke om startlån.

Les mer om startlån her.