Ressurssenter for barn og familie

Kort fortalt

  • Ressurssenteret gir til vanlig råd, veiledning, kartlegger og følger opp henvendelser som gjelder barn og ungdom i alderen 0–23 år. Fra 23. september 2024 stengte imidlertid Ressurssenteret for nye henvendelser. Dette gjelder inntil videre.
  • Ressurssenteret ivaretar fortsatt oppgaver som beskrevet nedenfor.

Kommunen jobber etter samarbeidsmodellen Bedre tverrfaglig innsats (BTI). BTI skal sikre tidlig og sammenhengende innsats for barn og ungdom med sammensatte behov. BTI har en egen nettside der du finner informasjon om modellen.

For spørsmål om BTI-modellen - ta kontakt med oss på epost.

For spørsmål som gjelder Samspill - henvend deg til Samspill support.

Som en følge av gjennomgang av BTI-modellen i 2024/25 har vi gjort noen endringer. Fra 1.august 2025 blir individuell plan og stafettlogg slått sammen. Den nye plantypen har benevnelse tverrfaglig plan. Plantypen er fleksibel, og dekker behovene både til det som før var stafettlogg og til individuell plan. Tverrfaglig plan finnes i det digitale verktøyet Samspill.

En koordinator får ansvaret for at planen utarbeides, og vil også kalle inn til møter med de ansvarlige tjenesteyterne når det er behov for det.

Fra 1. august 2022 ble det innført rett til barnekoordinator for familier som har, eller som venter barn med alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne. Barnekoordinator skal koordinere det samlede tjenestetilbudet rundt familien og bidra aktivt for å ivareta ansvaret kommunen har for oppfølging og tilrettelegging for familien.

Barnekoordinator skal gi nødvendig informasjon og veiledning om de aktuelle velferdstjenestene, og formidle kontakt og tilvise til velferdstjenester der dette er nødvendig. Dersom det utnevnes barnekoordinator vil dette bli i stedet for koordinator.

Mer informasjon om tverrfaglig plan, koordinator, barnekoordinator og Samspill finner du på nettsiden til Bedre tverrfaglig innsats (BTI).

  • Er du forelder til et barn som har behov for tverrfaglig plan og/eller koordinator - ta kontakt med en av tjenestene som følger opp ditt barn/ungdom og be om dette. Dersom dette ikke fører fram - fyll ut og send inn henvendelsesskjemaet under.
  • Er du forelder og ønsker barnekoordinator - fyll ut og send inn henvendelsesskjemaet under. Informasjonsskriv om ordningen finner lenger ned på siden.
  • Er du ansatt i en tjeneste i Tromsø kommune og har spørsmål om individuell plan, koordinator eller barnekoordinator - ta kontakt med Ressurssenteret.

Ressurssenteret har forløpskoordinatorfunksjonen for psykisk helse og rus for de under 18 år. For mer informasjon om pakkeforløp, se Rask utredning og behandlingsstart.

Å oppleve at foreldre, søsken eller andre nære er eller blir syke, har funksjonsnedsettelser eller rusproblemer, kan være vanskelig.

Kommunen har rutiner for hvordan barn og unge som er pårørende skal ivaretas. Prosjektleder Christianne Gutteberg kan kontaktes om du har spørsmål på vegne av deg selv eller andre.

Vi har laget en egen brosjyre til foreldre om barn som pårørende.

Informasjon og nyttige lenker

Tilbud med noen å snakke med for barn som er pårørende

  • Treffpunkt - Kreftforeningens møtepunkt for barn og ungdom (6-16 år) i Tromsø. Kan også benyttes av barn som er pårørende eller etterlatte etter forelder eller søsken med andre alvorlige diagnoser. Her er også egen ungdomsgruppe for ungdom i alderen 13-18 år. 
  • Unge pårørende - pårørendesenterets eget tilbud til barn og unge​.
  • Barnsnakk - anonym chat for barn av foreldre med rusutfordringer​.
  • Blå kors kompasset - råd, veiledning og terapi for unge mellom 13 og 35 år som har vokst opp i et hjem med alkohol- eller andre rusproblemer.
  • Kirkens bymisjons chat for barn og unge med foreldre i fengsel.
  • Kors på halsen - Røde kors sitt tilbud for unge med telefontjeneste, chat m.m. 
  • Alarmtelefonen for barn og unge - tilgjengelig hele døgnet, både chat og telefon. Også du som bekymret voksenperson kan ta kontakt. ​

Ressurssenteret stengte for nye henvendelser fra 23.september 2024 grunnet vakante stillinger. For spørsmål om hvem du kan kontakte i denne perioden - se informasjon ovenfor. Finner du ikke svar der - kontakt oss på e-post NB! Ikke send sensitive opplysninger.

Dersom det det gjelder helse- og omsorgstjenester finner du informasjon på denne nettsiden: Søk om helse- og omsorgstjenester | Tromsø kommune (tromso.kommune.no).

Barnevernsvakta kan kontaktes ved bekymring for et barn eller en ungdom, tlf. 95 19 52 40 (døgnåpen) og 77 79 00 00 (sentralbord).

Koordinator barnevern-helse Maja Christiansen kan kontaktes ved spørsmål om Nasjonalt forløp for barnevern.

Postadresse:

Ressurssenteret,
Seksjon barn og familie
Rådhuset
Postboks 6900
9299 Tromsø