Flyktningtjenesten
Kort fortalt
- Flyktningtjenestens hovedoppgave er bosetting av flyktninger og introduksjonsprogram for flyktninger.
- Målet med introduksjonsprogram for flyktninger er å styrke flyktningenes mulighet for deltakelse i arbeid, utdanning og samfunnslivet for øvrig.
- Målgruppen er voksne mellom 18 og 55 år.
Oppdatert 17. juni 2025
Reglement for bosetting og kvalifisering av nybosatte flyktninger i Tromsø kommune
Reglementet regulerer økonomiske stønader for nybosatte flyktninger (heretter «deltakere») i Tromsø kommune etter avtale med IMDI, familiegjenforente jfr. integreringsloven (LOV-2020-11-16-127) § 9 (1) f) og deltakere i alternativ mottaksplass etter avtale mellom UDI og Tromsø kommune (heretter «AMOT»).
Med noen spesifiserte unntak, er perioden for stønad fra bosetting i Tromsø kommune til utbetaling av første introduksjonsstønad etter deltakelse i introduksjonsprogram, eller til deltakeren er overført til NAV.
For deltakere med rett, men ikke plikt til å delta i introduksjonsprogram, må deltakeren bekrefte deltakelse i introduksjonsprogram for rett på stønader jfr. kap. 2 – 4.
Vedtaksmyndighet etter dette reglement er delegert til enhetsleder ved flyktningtjenesten i Tromsø kommune etter vedtak fra Kommunestyret.
Reglementet har åtte kapitler:
- Etableringsstønader
- Stønader i venteperioden
- Inkluderingsfremmende stønader
- Stønad for å nå sluttmål i integreringsplanen
- Ekstratilskudd fra IMDI
- Deltakere i alternativ mottaksplass
- Klage på enkeltvedtak
- Urettmessig utbetalt stønad
Formål
Formålet med dette reglement er å sikre at den enkelte deltaker som bosettes i Tromsø kommune raskest mulig skal kunne etablere seg og starte i introduksjonsprogrammet. Formålet er videre å gjøre deltakerne økonomisk uavhengig og få en varig tilknytning til arbeidslivet.
Overføringsflyktninger gis utvidet rett til etablering av boliger før bosetting, da disse erfaringsmessig har mer begrensede ressurser og kompetanse til å etablere boligen på egenhånd. Erfaringsmessig ankommer også overføringsflyktninger med færre eiendeler og klær. Av samme grunn er overføringsflyktninger gitt stønad til klær og briller.
1. Etableringsstønader
Etableringsstønader omfatter deltakere som ikke har fått etableringsstønad i en annen kommune, og som skal bosettes i Tromsø kommune etter avtale med IMDI, samt familiegjenforente med rett til introduksjonsprogram. Stønadene utbetales som engangssum, med mindre annet er spesifisert.
Etableringsstønad beregnes ut fra familiesammensetningen på tidspunktet for bosetting. Senere flytting, skilsmisse, fødsel etc. endrer ikke beregningen.
Ved deltakere med innvilget opphold på selvstendig grunnlag, men som bosettes med herboende ektefelle eller familie, gis det stønad som familiegjenforent.
Etableringsstønader jfr. kap. 1. krever ikke forutgående søknad.
Alt som gis som etablering etter enkeltvedtak blir den enkelte sin eiendom.
Ved avtale om alternativ mottaksplassering gis det ikke stønad til etablering.
1.1 Etableringsstønad inventar
Stønad til etablering gis deltakere ved førstegangs bosetting i kommunen. For boliger tilbudt av Tromsø kommune, kan deltakeren velge å få boligen delvis etablert på vegne av seg jfr. punk a). For bokollektiv tilbudt at Tromsø kommune kan deltakeren velge å få etablert seng jfr. punkt a). I særlige tilfeller og i den grad det er nødvendig, kan deltakeren få boligen etablert på vegne av seg jfr. punkt a) til f). Ved bosetting av overføringsflyktninger blir boligen som utgangspunkt fult etablert jfr. punkt a) til g).
Etableringen har en nøktern standard, og inneholder følgende:
- Seng, komfyr og kjøleskap eller kombiskap
- Vaskemaskin
- Sofa, Sofabord, kjøkkenbord med 2 stoler.
- Gulvlampe
- Utstyr til renhold og tørkestativ
- Gardiner eller solskjerming
- Kjøkkenutstyr og sengetøy ved etablering av overføringsflyktninger
- TV
Ved barn gis en tilleggsstønad på kr 3 200 per barn til kjøp av seng og stol.
Utbetaling av etableringsstønad jfr. punkt 1.1 følger av listen nedenfor. Ved etablering på vegne av deltakeren gjøres det forholdsmessig fradrag i etableringsstønaden.
- Enslig/enslig mindreårig kr 25 000
- Par: kr 28 800
- Barn: kr 3 200 per barn
- Bokollektiv med felles leiekontrakt, og to leietakere kr 29 500, deretter kr 4 500 per ekstra person. Totalbeløp deles på antall leietakere.
- Suksessiv bosetting i eksisterende bokollektiv kr 4 500 til den som bosettes. Deretter kr 20 500 når deltaker flytter til ny bolig i Norge.
- Kollektiv med separat leiekontrakt kr 25 000 per deltaker
1.2 Etableringsstønad ved familiegjenforening
Det gis ikke ny etableringsstønad ved familiegjenforening. Ved dokumentert innvilget familiegjenforening jfr. integreringsloven § 9 (1) f) gis det stønad med følgende satser.
- Person over 18 år: kr 4 500
- Person under 18 år: kr 3 200
- Kjøkkenutstyr per husstand: kr 1 500
1.3 Stønad til klær
Stønad til klær gis etter følgende satser og grupper.
Overføringsflyktninger kr 3 000
Barnehage og til og med 7.klasse barneskole. Kr 3 000 ved skolestart eller barnehagestart.
1.4 Stønad til utstyr til barn
Stønad jfr. punkt 1.4 er forbeholdt de som ikke har fått engangsstønad ved fødsel.
Det kan gis stønad til kombivogn eller sportsvogn, ut fra barnets behov. Veiledende stønad for kombivogn er kr 8 000, og kr 3 500 for sportsvogn.
Det kan også gis stønad til kjøp av nøktern og egnet vognpose og regntrekk, ut fra barnets behov. Veiledende stønad for vognpose er kr 2 000, og kr 400 for regntrekk.
Kjøp gjøres i samråd med programkoordinator ved flyktningtjenesten. Ved uenighet om egnet vare, eller ved samlet totalkostnad jfr. punkt 1.4 som overstiger samlet veiledende stønad, avgjør enhetsleder i samråd med programkoordinator hva det gis stønad til.
1.5 Stønad til innboforsikring
Flyktningtjenesten dekker første års innboforsikring med inntil kr 1 200 mot fremvist kvittering eller faktura.
2. Stønader i venteperioden
Stønader jfr. kap. 2 ytes til deltakere bosatt i kommunen frem til deltakelse i introduksjonsprogram og datoen for utbetaling av første introduksjonsstønad.
Ved rett, men ikke plikt til deltakelse i introduksjonsprogram, skal flyktningtjenesten snarlig avklare eventuell deltakelse med deltakeren. Dette avklares ved første møte med programkoordinator, og senest innen 4 uker etter bosetting i kommunen.
Etter flyktningtjenesten har forsøkt å avklare deltakelse i introduksjonsprogram med deltaker, er det kun klart bekreftende svar som kvalifiserer til stønader jfr. kap. 2.
Deltakere uten mulighet til å delta i introduksjonsprogram pga. alder eller andre årsaker, får stønader fram til de overføres til NAV. De skal overføres til NAV innen 3 måneder etter bosetting i kommunen. Enslige mindreårig overføres til NAV når de fyller 18 år.
Stønader jfr. kap. 2 omfatter ikke personer bosatt ved familiegjenforening. Disse kan søke økonomisk sosialhjelp hos NAV.
2.1 Ventestønad
Tromsø kommunes gjeldende sosialstønadsnorm ligger til grunn for utbetaling av ventestønad.
Perioden for ventestønad er fra bosetting, og til datoen for utbetaling av første introduksjonsstønad, eller overføring til NAV.
Deltakere i jobb, eller som har tilbud om jobb, på tilnærmet fulltid gis ikke ventestønad.
2.2 Husleie og strøm
Stønader til husleie og strøm ytes i perioden fra bosetting og til datoen for utbetaling av første introduksjonsstønad.
Stønad forutsetter søknad om bostøtte, samt signert og aktiv transporterklæring på at bostøtte betales til flyktningtjenesten den tid det gis bostøtte og stønad til husleie.
Ved bosetting i bolig som ikke er tilbudt av flyktningtjenesten eller Boligkontoret ved Tromsø kommune, skal flyktningtjenesten godkjenne husleiekontrakten for stønad til husleie.
2.3 Barnehage og SFO
Stønad til barnehage og SFO ytes fra bosetting. For krav på stønad, må deltaker søke redusert foreldrebetaling.
2.4 Briller
Stønad jfr. punkt 2.4 omfatter kun overføringsflyktninger som skal delta i introduksjonsprogram.
Konsultasjon hos optiker for briller dekkes.
Innfatninger dekkes med inntil kr 700.
Rimeligste glass med spesifikasjoner som tilfredsstiller behov ut fra synet dekkes. Merkostnader for eksempelvis tynnere glass eller mindre refleksjoner dekkes ikke.
Stønaden ytes mot fremvist kvittering eller faktura.
Øyelidelser som gir grunnlag for stønad fra NAV dekkes ikke.
3. Inkluderingsfremmende stønader
Stønader jfr. kap. 3 innvilges for å bidra til at deltakere inkluderes i fritidsaktiviteter og lokalsamfunn.
3.1 Transportstønad
Kostnad til første 30 dagers periodekort for buss dekkes ved bosetting i kommunen. Stønaden ytes ved at programkoordinator kjøper busskort på vegne av deltakeren, eller utbetales til deltakeren mot fremvist kvittering.
Transportstønaden omfatter også mindreårige.
3.2 Aktivitetsstønad til mindreårige
Aktivitetsstønad dekker medlemskap, kontingent, årskort, sesongkort eller klippekort til aktiviteter i Tromsø kommune, for mindreårige deltakere.
Stønaden ytes fra en foresatt for barnet deltar i introduksjonsprogram, eller venter på opptak til introduksjonsprogram, og så lenge minst én av barnets foresatte er i introduksjonsprogram.
Stønaden er inntil kr 5 000 per barn per år, maksimalt tre år. Ny stønad kan tidligst gis ett år etter forrige aktivitetsstønad.
For enslige mindreårige ytes stønadene til de fyller 18 år.
Stønaden betales mot fremvist kvittering eller faktura. Ved faktura utbetales stønaden direkte til kreditor. Ved kvittering utbetales stønaden til foresatt eller enslig mindreårig.
3.3 Aktivitetsstønad til utstyr til mindreårige
Aktivitetsstønad til utstyr dekker utgifter til nødvendig utstyr i forbindelse med organiserte aktiviteter.
Vilkår for stønad er at minst én av barnets foresatte er i introduksjonsprogram eller venter på opptak til introduksjonsprogram.
Stønaden er kr 1 500 per barn per år, maksimalt tre år. Ny stønad kan tidligst gis ett år etter forrige aktivitetsstønad til utstyr.
Enslige mindreårige gis stønaden inntil de fyller 18 år.
Stønaden utbetales til foresatt eller enslig mindreårig mot fremvist kvittering eller faktura.
3.4 Aktivitetsstønad til voksne
Aktivitetsstønad til voksne dekker medlemskap, kontingent, årskort, sesongkort eller klippekort til aktiviteter i Tromsø kommune.
Stønaden er inntil kr 1 500 per år, maksimalt tre år, og utbetales mot fremvist kvittering eller faktura. Ny stønad kan tidligst gis ett år etter forrige aktivitetsstønad.
Deltakeren må delta i, eller vente på opptak til introduksjonsprogram.
4. Stønad for å nå sluttmål i integreringsplanen
Stønader som skal bidra til å nå fastsatt sluttmål i integreringsplanen.
4.1 Stønad til arbeidsutstyr
Deltakere i arbeidsrettet praksis som en del av introduksjonsprogrammet, gis stønad på inntil kr 1 200 for pliktig arbeidsutstyr, som ikke kan kreves dekket av praksisplass eller arbeidsgiver.
For stønad må arbeidsforholdet medføre behov for arbeidsspesifikt utstyr som man etter en objektiv vurdering ellers ikke ville kjøpt eller hatt nytte av.
Stønaden betales mot fremvist kvittering eller faktura.
4.2 Oversettelse av dokumenter
Det kan ytes stønad til oversettelse av dokumentasjon på utdanning, yrkeserfaring, førerkort eller kompetansebevis, hvis det er nødvendig for godkjenning av medbrakt kompetanse og nødvendig dokumentasjon til en konkret arbeidsgiver.
4.3 Kurs, sertifisering og godkjenning av medbrakt kompetanse for arbeid
Det kan gis stønad til kurs, sertifisering og godkjenning av medbrakt kompetanse og utdanning, på følgende kumulative vilkår:
- Kostnadene må ikke kunne søkes dekket av andre midler.
- Dette må være nedfelt i deltakerens integreringsplan.
- Det må bidra til å oppnå målet for introduksjonsprogrammet.
- For deltakere som ikke er i praksis, må stønaden medføre ansettelse.
- Deltakere som er i praksis må ha vist tilfredsstillende resultater hos praksisplassen, og leder på praksisplassen bekrefter at det er nødvendig.
Dersom vilkårene er oppfylt, avveies kostnaden mot sannsynligheten for at deltakeren når målet med introduksjonsprogrammet.
Maksimal total stønad jfr. punkt 4.3 og 4.4 er kr 30 000. Stønad over kr 6 000 skal godkjennes av enhetsleder før påmelding.
4.4 Kurs, sertifisering og godkjenning av medbrakt kompetanse for opptak til utdanning
Dersom opptak til utdanning er nedfelt i integreringsplanen og er sluttmålet for introduksjonsprogrammet, kan det gis stønad til kurs, sertifisering og godkjenning av medbrakt kompetanse og utdanning.
Kostnadene må ikke kunne søkes dekket av andre midler.
Kostnaden avveies mot sannsynligheten for at deltakeren når målet i introduksjonsprogrammet.
Maksimal total stønad jfr. punkt 4.3 og 4.4 er kr 30 000. Stønad over kr 6 000 skal godkjennes av enhetsleder før påmelding.
4.5 Eksamen- og prøveavgifter
Deltakere i introduksjonsprogram kan i programtiden få stønad til dekning av eksamen- og prøveavgifter. Eksamen/prøven må samsvare med målet for integreringsplanen.
5. Ekstratilskudd fra IMDI
Kommunen kan søke IMDI om ekstratilskudd for bosetting av personer med nedsatt fysisk og/eller psykisk funksjonsevne, voldelig atferd, rusproblemer eller alvorlige atferdsproblemer.
Tilskuddene er øremerket og følger den enkelte deltaker. Tilskuddets størrelse avgjøres av sakens karakter, og årlig vedtak fra IMDI.
Vilkårene for tilskudd og søknadsfristen følger av årlige rundskriv fra IMDI.
Utlegg deltaker har hatt kan inngå i ekstratilskudd.
Alle ekstratilskuddssaker skal ha eget prosjektnummer i regnskapet, og alle utgifter skal så langt som mulig fremgå her, og er hjemlet i vedtaket fra IMDI.
Dette kapittel gir hjemmel for utgifter tilknyttet ekstratilskuddssaker, enten ved forskuttering eller refusjon, som ikke er mulig å utbetale via ordinær drift.
Kommunalt vedtak som er tilknyttet søknad om ekstratilskudd fra IMDI. Utgifter den for den enkelte deltaker kan refunderes eller betales av flyktningtjenesten fram til innvilget søknad fra dekning, i den grad flyktningtjenesten vurderer vilkårene for ekstratilskudd som oppfylt.
6. Deltakere i alternativ mottaksplass
Deltakere i alternativ mottaksplass etter avtale mellom UDI og Tromsø kommune, gis kun stønader jfr. kapittel 6, og så lenge avtalen om AMOT gjelder.
Etter søknad og vurdering av behov, gis deltakere i AMOT stønader til nødvendige utgifter til livsopphold jfr. forskrift om stønad til beboere i asylmottak FOR-2022-05-31-948, så langt forskriften passer for AMOT.
Deltakere i AMOT gis også stønad til husleie i den grad de ikke selv kan sørge for betaling gjennom lønn, annen inntekt, bostøtte eller formue. Stønaden forutsetter leiekontrakt som er godkjent av flyktningtjenesten.
Deltaker i AMOT som ikke selv kan sørge for betaling av barnehage, kan gis stønad. For stønad må deltakeren ha søkt redusert foreldrebetaling.
7. Klage på enkeltvedtak
Klageinstans på enkeltvedtak jfr. dette reglementet, inkludert punkt 6, er Klageutvalget ved Tromsø kommune.
Klage sendes til flyktningtjenesten ved Tromsø kommune.
8. Urettmessig utbetalt stønad
Har noen fått utbetalt høyere stønad enn det vedkommende har krav på, kan kommunen trekke det overskytende i fremtidig stønad, inkludert introduksjonsstønad.
Har noen fått utbetalt en ytelse fordi vedkommende, eller noen som har handlet på vedkommendes vegne, forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt uriktige opplysninger eller har fortiet opplysninger, kan kommunen vedta at stønaden skal betales tilbake.
Har noen fått stønader hos NAV til samme formål som etter dette reglementet, kan kommunen trekke det overskytende i fremtidig stønad eller kreve tilbakebetaling.
Dette omfatter også stønader jfr. kapittel 6.
Hvis du som flyktning er bosatt i Tromsø kommune etter avtale med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og kommunen, har du plikt til å delta i introduksjonsprogrammet, mens de som har kollektiv beskyttelse har rett til å delta.
Hoveddelen av programmet skal bestå av opplæring i norsk og samfunnskunnskap og arbeids- eller utdanningsrettede tiltak.
Introduksjonsprogrammet er på heltid. Det varer mellom tre måneder og tre år avhengig av din kompetanse.
Hva tilbyr vi?
Opplæring og tiltak skal beskrives og begrunnes i en individuell plan som er utarbeidet i fellesskap med og tilpasset den noen deltaker.
Gjennom introduksjonsprogrammet får deltakeren:
- Opplæring i norsk språk og samfunnskunnskap.
- Hjelp til å komme i arbeid eller starte på utdanning.
- Hjelp til å utarbeide en individuell plan.
- Økonomisk støtte som tilsvarer to ganger folketrygdens grunnbeløp.
Du finner mer informasjon på Integrerings- og mangfoldsdirektoratet sin nettside.
Det er FNs flyktningkonvensjon som definerer hva en flyktning er.
Du finner mer informasjon på FN sine nettsider.
Offentlige aktører
Flyktningtjenesten samarbeider med offentlige instanser som Voksenopplæringa, barnehage, seksjon for kultur og idrett, Nav og Tromsø bibliotek og byarkiv.
Helsespørsmål
Alle flyktninger som bosettes i Tromsø kommune får tilbud om oppfølging av Migrasjonshelseteamet den første tiden etter bosetting.
For mer informasjon, ta kontakt på telefon 91 60 65 13.
Flyktninger får i tillegg tilbud om undersøkelse hos flyktninglegen i Tromsø kommune. Det finnes også et eget fagteam for flyktninghelse ved RVTS-Nord, Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø.
Du kan lese mer om RVTS-Nord på deres nettside.
Boligspørsmål
Flyktningtjenesten og boligkontoret i Tromsø kommune samarbeider tett om bosetting for flyktninger. Boligkontoret har ansvaret for utleie av kommunale boliger, og ulike låne- og tilskuddsordninger videreformidlet fra Husbanken.
Besøksadresse:
Grønnegata 78, 9008 Tromsø
Postadresse:
Tromsø kommune
Flyktningtjenesten
Postboks 6900
9299 Tromsø
Telefon: 91 81 86 79
Åpningstider:
- Mandag til fredag 10:00 – 15:00
Kontaktinfo:
Enhetsleder May-Britt Stensjø Miri
Telefon: 93 01 21 08