Bygg- og brannsikkerheten ved Otium bo- og velferdssenter
Kort fortalt
- På denne siden kan du fortløpende følge kommunens håndtering av bygg- og brannsikkerheten ved Otium.
- Tidligere var en rekke ekstraordinære tiltak satt i verk å forsterke brann- og byggsikkerheten. Tiltakene er nå opphevet.
- Utbedringsarbeidet ved Otium pågår.
Vinteren 2023 ble det oppdaget skadedyr på Otium. Under arbeidet med å løse dette problemet oppstod mistanke om at det også kunne være mangler ved den byggtekniske brannsikkerheten. Da ble det avdekket alvorlige feil og mangler ved brannsikkerheten på Otium bo- og velferdssenter.
Det har tidligere vært iverksatt en rekke tiltak for å ivareta sikkerheten til de som bor og arbeider på Otium. Alle tiltak, med unntak av ett, er nå opphevet.
Hovedentreprenøren Econor er i gang med utbedringsarbeid. Utbedringen kontrolleres fortløpende av den uavhengige kompetansebedriften HRP AS.
Otium driftes videre samtidig som bygget utbedres.
Otiumbeboere trenger ikke bekymre seg for flytting
Tromsø kommune har fått endelig dokumentasjon på hva som skal til for at brannsikkerheten på Otium skal bli tilfredsstillende. Utbedringene kan utføres på en slik måte at ingen beboere trenger å flytte ut.
Inntaksstopp er opphevet
I arbeidet med å utbedre Otium har vi måttet holde noen beboerrom tomme og hatt inntaksstopp. Nå er disse rommene utbedret og kontrollert, og vi kan derfor ta imot beboere igjen på disse rommene. Erfaringene fra arbeidet er at øvrige rom kan utbedres uten at vi må holde rommene ledige. Inntaksstoppen er oppheva fra og med 03.september 2024.
Øvrige tiltak, som vakthold og økt bemanning, blir gradvis avviklet etter hvert som arbeidet med å lukke avvik går framover.
Ikke fare for kollaps
Ett av avvikene dreide seg om mangelfull brannisolering av stålkonstruksjoner.
Konstruksjonene skal etter standarden kunne motstå brann i 120 minutt. På Otium var ikke det vært tilfellet, men dette avviket er nå utbedret.
Econor har isolert stålkonstruksjonen i henhold til standard. Utførelsen er kontrollert og godkjent av HRP.
Utbedring av beboerrom
Det er manglende gips over himling i flere beboerrom. Dette innebærer økt fare for at røyk og brann kan spre seg mellom rommene.
Econor har utarbeidet et forslag til hvordan dette kan utbedres. Forslaget skal godkjennes av HRP. Utbedringsarbeidet er planlagt høsten 2024.
For å ivareta sikkerheten for beboere og ansatte ved Otium, var det tidligere satt i verk ulike ekstratiltak, som nå er opphevet. Tiltakene var blant annet:
- Økt bemanning
- Brannvakter, som har som funksjon å bistå dersom brann oppstår og evakuering blir nødvendig
- Besøkstider og -registreringer
Det eneste ekstraordinære tiltaket som for tiden gjelder, er gjennomføring av evakueringsøvelser, der neste er planlagt i januar 2025.
Tromsø brann og redning-rapport: Tematilsyn om brannsikkerhet – mai 2024
Tromsø brann og redning KF gjennomførte branntilsyn ved Otium den 16. mai 2024.
Her er rapporten i sin helhet:
Branntekniske notater – mai 2024
Tromsø kommune har mottatt ytterligere dokumentasjon på manglende utførelse av brannsikring på Otium. Konklusjonen er tydelig: Det er mangelfull utførelse fra entreprenøren på brannisolering, og bygget tilfredsstiller derfor ikke brannkrav og bygningstekniske krav.
Manglene som er avdekket, er ikke nye. Rapportene bekrefter tidligere funn. Tiltakene som er innført for å ivareta sikkerheten, gjelder fortsatt.
Rapportene er merket branntekniske notater og kan leses i sin helhet nedenfor:
Risiko- og sårbarhetsanalyse for Otium – mars 2024
HRP AS har på oppdrag fra Tromsø kommune gjennomført en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) for å kartlegge og vurdere risikoen av brannhendelser ved Otium bo- og velferdssenter.
ROS-analysen danner grunnlaget for gjennomføring av risikoreduserende tiltak for å sikre at Otium er et trygt sted å bo og jobbe, og at Otium er en driftssikker tjeneste for beboere, brukere og ansatte.
Les rapporten i sin helhet her:
Brann- og byggeteknisk vurdering – sammendrag av Sintef-rapport
SINTEF er engasjert av Tromsø kommune for en brann- og byggeteknisk gjennomgang av Otium bo- og velferdssenter.
Undersøkelser ved befaring bekrefter tidligere funn av omfattende og vesentlige mangler.
Dette medfører at brannsikkerheten ved Otium bo- og velferdssenter ikke tilfredsstiller det som forutsettes i brannkonseptet eller det nivå som kreves gjennom Byggteknisk forskrift (TEK 10).
Dette er spesielt alvorlig i et bygg som Otium bo- og velferdssenter, hvor rømning og redning kan ta lang tid på grunn av begrenset bevegelighet hos mange beboere.
Til tross for at SINTEF sine funn er basert på et begrenset antall stikkprøver er det tydelig at mange branntekniske feil og mangler er både alvorlige og gjentakende. Les hele rapporten her:
Les rapporten i sin helhet her:
Kontroll av ytterveggkonstruksjoner og klimaskjerm – sammendrag av Sintef-rapport
Sintef fikk i oppdrag av Tromsø kommune å bistå med undersøkelser av ytterveggskonstruksjoner og klimaskjerm ved Otium bo- og velferdssenter i forbindelse med at det har vært omfattende museproblematikk ved bygningene.
Befaringen har avdekket avvik mellom prosjekterte og utførte løsninger, men også variasjoner i utførelse på løsninger som medfører usikkerhet.
Gjennomgangen har avdekket flere utførelser som medfører dårlig fuktsikkerhet og lufttetthet. Detaljene som er uttegnet dekker heller ikke alle områder på bygget, noe som medfører at utførende har blitt nødt til å løse de resterende overganger på bygget på plassen.
Det ble på befaringstidspunktet ikke avdekket tegn til fuktinntrengning i de kontrollerte konstruksjonene, men grunnet variasjoner i utførelse og det faktum at kontrollen bare ble utført som en stikkprøvekontroll, kan det likevel være områder med svak fuktsikkerhet og lufttetthet som ikke er avdekket.
Siden det er påvist til dels store variasjoner i utførelse for i utgangspunktet like konstruksjoner, er det fra SINTEFs side anbefalt prinsipielle utbedringer av observasjoner beskrevet i rapportens kapittel 6.
Variasjonen i utførelse for opprinnelige løsninger medfører behov for en del stedlige tilpasninger og fleksible utbedringsløsninger som kan tilpasses stedlige forhold.
Bildedokumentasjonen i rapporten er et utvalg av bilder som ble tatt av SINTEF under befaring i tillegg til bilder mottatt av oppdragsgiver.
Les rapporten i sin helhet her:
Risiko- og sårbarhetsanalyse om eventuell brann i parkeringskjelleren – sammendrag av Sintef-rapport
SINTEF ble engasjert av Tromsø kommune for å utføre en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) av brann i parkeringsgarasjen med tilstøtende arealer ved Otium bo- og velferdssenter i Tromsø.
Det er lagt spesielt fokus på at en større del av garasjen enn tidligere er tilrettelagt for parkering og lading av elbiler.
En risikoanalyse går ut på å identifisere mulige uønskede hendelser i analysebyggverket, og årsaker til og konsekvenser av disse hendelsene.
Ved Otium er formålet med analysen å se på om parkering av el-biler og små elektriske kjøretøy som elsparkesykler og elsykler i garasjen medfører en endring i risiko sammenlignet med om det bare var parkert fossil-biler, slik situasjonen i stor grad var når bygget stod ferdig i 2018.
Risiko i forbindelse med tilstøtende arealer til garasjen er også medtatt i analysen.
På nåværende tidspunkt foreligger det usikkerhet om hvorvidt parkering og lading av elbiler i lukkede garasjer utgjør en større brannrisiko eller ikke, sammenlignet med parkering av fossilbiler. Dette kommer frem av ulike studier og undersøkelser som omtales i Sintefs rapport.
Oppsummert finnes det ikke dokumentasjon på at risikoen for brann i elbil er større enn i fossile biler, men konsekvensen kan være større ved at brann i elbil er vanskeligere å slokke. Brannalarmanlegg, sprinkleranlegg og avstand mellom biler er gode risikoreduserende tiltak. Det er viktig med jevnlig kontroll av ladekabel, plugger og kontakter.
Analysen viser at den største risikoen ligger i utette brann- og seksjoneringsskiller, og en brann kan føre til at røykgasser utvikles hurtig og spres via utettheter i kanaler/bygningsdeler opp til pasientrom i etasjene over.
Risiko for brann i elsykler og elsparkesykler utgjør også et uakseptabelt høyt risikonivå (rødt nivå). På gult nivå finner vi mangler ved organisatoriske rutiner ved brann, bruk av garasje som lagerplass og bortfall av vann til sprinklersentralen.
Etter at risikoreduserende tiltak som beskrevet i Sintef-rapportens tabell 5 og kapittel 4 er gjennomført, er alle punkter med nivå for risiko kategorisert som akseptable (grønt nivå).
Det ligger en usikkerhet i hvorvidt en brann involverer elbilbatteri eller ikke ettersom konsekvensen er større i form av lenger varighet av brann dersom det oppstår såkalt thermal runaway i batteriet.
De viktigste risikoreduserende tiltakene er tidlig varsling via brannalarm, samt unngå brannspredning og involvering av andre biler.
Les rapporten i sin helhet her:
Cowis vurderingsrapporter – januar - mai 2024
Her er vurderingsrapporter fra brannrådgivnings- og konsulentselskapet Cowi, som Cowi har gjort på oppdrag fra Econor i perioden januar til mai i 2024.
Notat vedrørende notater utarbeidet av COWI – september 2024 – fra Sintef
SINTEF ble bedt om å uttale seg omkring vedlegg nr 02 «baderomskabiner,brannteknisk vurdering» datert 25. januar 2024 fra COWI til svarbrev fra ECONOR, «tilbakemelding på SINTEF-rapporten» datert 26. januar 2024.
Dette notatet oppfyller ikke kravene til universell utforming. Tromsø kommune kan dermed ikke publisere det på kommunens nettsider. Innsyn kan bestilles på e-post via kommunikasjon@tromso.kommune.no
- Vinteren 2023 ble det oppdaget skadedyr på Otium. Under arbeidet med å løse dette problemet oppstod mistanke om at det også kunne være mangler ved den byggtekniske brannsikkerheten.
- Tromsø kommune bestilte derfor en brannteknisk tilstandsvurdering. Tilstandsvurderingen reiser tvil om den branntekniske beskaffenheten ved bygget.
- Det oppstår tvil om utførelsen, og Tromsø kommune bestiller en uavhengig gjennomgang. SINTEF påtar seg jobben.
- SINTEF legger fram sin rapport i januar 2024. Rapporten dokumenterer vesentlige feil og mangler.
- Kompenserende brannsikringstiltak blir innført.
- Tromsø kommune innleder dialog med entreprenør og andre kompetansemiljø om utbedring av manglene.
- På noen områder har det vært uenighet mellom kommunen og entreprenøren. Vi har derfor benyttet ekstern og uavhengig både teknisk og juridisk ekspertise. Rapportene som er fremlagt dokumenterer vesentlige mangler som må utbedres for at bygget skal kunne fungere etter hensikten.
- I april foreligger ny dokumentasjon på manglende utførelse av brannsikring på Otium. Konklusjonen er tydelig: Det er mangelfull utførelse fra entreprenøren på brannisolering, og bygget tilfredsstiller derfor ikke brannkrav og bygningstekniske krav. Vi holder entreprenøren ansvarlig for disse manglene og krever dem utbedret for entreprenørens regning.
- Econor starter utbedringene av Otium. HRP AS står for uavhengig kontroll og godkjenning av utbedringene.
- I desember 2024 ble alle ekstraordinære brannsikkerhetstiltak opphevet, med unntak av ett. (Se under nedtrekksfanen «Tiltak for å ivareta brann- og byggsikkerheten».)
- Mette Mohåg, direktør i avdeling for bymiljø
- Magne Nicolaysen, direktør for helse og omsorg