Opphever kokeanbefalingen på Kvaløya

Det er trygt å drikke vannet fra springen.

Drikkevann kvaløya

Det er trygt å drikke vannet fra springen.

Siste oppdatering 05. okt 2022, kl. 14:44

Publisert 03. okt 2022

Tidlig mandag 3. oktober fikk Tromsø kommunes seksjon for vann og avløp svar på en vannprøve tatt fra drikkevannskilden på Kvaløya. Der ble det påvist én Giardia-parasitt i en vannprøve på ti liter. 

Vi iverksatte da vårt planverk som utløses av slike hendelser, og gjorde følgende: 

  • Vi gjorde endringer i vannforsyningssystemet, slik at nesten alle husstander på Kvaløya fikk drikkevannet sitt fra Simavika på Ringvassøya. 
  • De husstandene som fortsatt fikk drikkevannet fra Kvaløya, fikk en SMS med en anbefaling om å koke drikkevannet inntil videre. De som fikk SMS på mandag, fikk også drikkevannet sitt fra Simavika fra tirsdag formiddag, men vi fjernet likevel ikke kokeanbefalingen for å være på den sikre siden. 
  • Vi tok nye prøver, både av råvannet (altså vann på oversiden av vannbehandlingsanlegget før det blir renset) og på flere punkter ute på ledningsnettet (etter at det er renset med klor). 
Boligene innenfor området markert med rødt, fikk kokeanbefaling på SMS mandag formiddag. Denne anbefalingen er nå opphevet og alle kan drikke vannet fra springen.

Vi var særlig på vakt fordi UV-strålingen på Kvaløya var slått av på grunn av arbeid med ombygging. 

Onsdag fikk vi svar på prøvene som ble tatt på mandag. De påviser to skall av Giardia-parasitten funnet i råvannet og ett skall av Giardia-parasitten funnet på Kaldfjord skole. De nye svarene viser at den ene parasitten som ble påvist mandag morgen, også var et skall. 

Altså er det totalt påvist fire skall av Giardia-parasitten.  

Et skall betyr rester av en død parasitt, og dette kan ikke gi sykdom. 

Smittevernoverlege i Tromsø kommune, Trond Brattland, sier at barnet som var smittet med Giardia, er sjekket ut, og konkluderer med at det er svært liten sannsynlighet for at dette tilfellet har sammenheng med drikkevannet fra Kvaløya. 

Etter å ha rådført oss med Mattilsynet og smittevernoverlege i Tromsø kommune, velger vi derfor å oppheve kokeanbefalingen. Vannet er trygt å drikke. 

Vannforsyningen fra kilden på Kvaløya er stengt inntil vedlikeholdsarbeidet er ferdig, og hele Tromsø får nå drikkevannet sitt fra Simavika. Dette vannet er desinfisert både med klor og UV-stråling. 

Det jobbes intensivt for å få startet opp UV-stråling i vannbehandlingsanlegget på Kvaløya, slik at vi igjen kan gå tilbake til å forsyne innbyggerne med rent drikkevann fra begge våre kilder. 

Les mer om parasitten på Folkehelseinstituttets nettsider her.

Vil du vite mer?

Drikkevannet til innbyggerne i Tromsø kommer fra kilder på Ringvassøya og på Kvaløya. De som bor på Tromsøya og på fastlandet, får drikkevannet sitt fra Ringvassøya, mens innbyggere på Kvaløya vanligvis får drikkevannet sitt fra kilder på fjellet over Kvaløysletta. Nå har vi, som nevnt ovenfor, omdirigert drikkevannet for at flest mulig på Kvaløysletta skal få drikkevannet sitt fra Ringvassøya inntil vi har fått avklart situasjonen på Kvaløya.

Vil du vite mer om hvor drikkevannet ditt kommer fra, så kan du lese videre her.