Her er årets prismottakere

Vi gratulerer!

Vinnere av hedersprisen 2021

Her er årets prismottakere

Vi gratulerer!

Siste oppdatering 17. des 2021, kl. 12:21

Publisert 14. des 2021

Tromsø kommune deler hvert år ut blant annet en idrettspris, hederspris, kulturpris og kulturvernpris.

Alle kan sende inn forslag til priskandidater, med unntak av for hedersprisen.

Prisene deles tradisjonelt ut i forbindelse med hvert års siste kommunestyremøte.

Prisene for 2021 ble derfor nylig overrakt i rådhusfoajeen av ordfører Gunnar Wilhelmsen i forbindelse med kommunestyremøtet den 15. desember.

Disse ble hedret med de respektive prisene:

Kulturprisen til gatemagasinet Virkelig

Prisen ble tatt imot av redaktør Alf Krogseth.

Gatemagasinet Virkelig ble første gang utgitt i desember 2005. Det har siden kommet ut 5–6 ganger i året.

Kulturprisen ble delt ut til Alf Krogset i Virkelig.

Årets kulturprisvinner får et kunstverk av Frank Brunner, som er et litografi som heter «Motlys».

Prisjuryens begrunnelse er:

«Gjennom artikler, illustrasjoner og bilder kommer magasinet med et slags skråblikk på virkelighetens Tromsø, og dette gjøres på et kvalitetsmessig svært høyt nivå. Virkelig har også hatt ei fotoutstilling hvor bilder fra magasinet er blitt framvist i stort format.

Magasinet formidles og selges på gata av vanskeligstilte mennesker og det skaffer litt penger i lomma til noen av dem som ikke har for mye å rutte med. Bladet leses av et stort publikum og har et opplag på cirka 15 000 eksemplarer. På den måten kan man si at Virkelig er en viktig og virkelig kulturprodusent og kulturformidler i Tromsø, og magasinet gir gode kulturopplevelser for mange i kommunen.

På tross av at ei samlet befolkning i Tromsø har verdsatt Virkelig sin betydning i byen, har magasinets eksistens nesten hele tida vært truet av trange budsjetter og dårlig økonomi.

Dugnadsinnsatsen som ligger bak tiltaket er formidabel og magasinet hadde neppe overlevd hvis det ikke hadde vært for at det hele tida har vært en dedikert samling av mennesker som har utviklet og driftet magasinet.

En pris til Virkelig fra kommunen vil neppe forandre den økonomiske situasjonen til magasinet, men det vil være en offisiell anerkjennelse til en viktig kulturaktør i kommunen.»

Kulturprisen går til kunstnere eller kulturarbeidere eller andre som har utmerket seg i en særlig positiv kulturell sammenheng med sin innsats på kulturområdet.

Hederspriser til Lars E. Huurnink, Seniorrevyen, Ulf Grødahl og Kim H. Hansen

Kommunes hederspris for 2021 fordeles og tildeles frivilligheten i Tromsø. Til å representere denne har prisjuryen valgt ut fire ildsjeler fra områdene beredskap, musikk, paraidrett og friluftsliv.

Hedersprisen gikk til fire ildsjeler. Fra venstre: Bitten Barman-Jenssen, Seniorrevyen; Kim Harry Hansen fra Lakselvbukt; Lars Egenberg Huurning, Redningsselskapet; Ulf Grødahl i BUL Tromsø Friidrett. Til høyre, prisutdeler ordfører Gunnar Pedersen.

Hedersprisvinnerne får alle et trykk av Sina Stanihoff, alle med kjente Tromsømotiv.

Lars Egenberg Huurnink, bestmann i sjøredningskorpset i Redningsselskapet.

Prisjuryens begrunnelse:

«Redningsselskapet er en humanitær medlemsorganisasjon, som er helt avhengig av de frivilliges innsats i arbeidet med å redde liv, forebygge og berge verdier.

Sjøredningskorpsets Lars Huurnink er en ung pådriver som gjør en fantastisk innsats for en optimal beredskap i Redningsselskapet, region nord og tromsøområdet. Lars har full jobb ved siden av, men stiller alltid opp og gir av sin tid til et viktig beredskapsarbeid som frivillig i Redningsselskapet.

Han bidrar gjennom sitt inkluderende vesen, sin faglige dyktighet og forståelse av helheten innen frivilligheten. Lars sin utrettelige innsats for opplæringen, hans kontakt med samarbeidsaktører, og som en pådriver til kulturbygging, og rekrutteringsarbeid, er gull verdt.»

Seniorrevyen

Prisen ble tatt imot av revyens leder Bitten Barman Jensen. Revyen ble startet i 2013–2014 av blant annet Bitten og Vera Tøllefsen.

Prisjuryens begrunnelse:

«Med egne ord skriver de: «Seniorrevyen skal gjennom spilleglede, sang og revy bidra til å øke bevisstheten blant folk flest om at seniorer også er en ressurs.»

Seniorrevyen viderefører en gammel tradisjon med revyer, og tar for seg dagligdagse og dagsaktuelle temaer, lokalt, nasjonalt og globalt, som kommer til uttrykk i sketsjer, sanger og vitser.

De går heller ikke av veien for å sparke litt oppover til dem som sitter med makten, ifølge eget utsagn.

De opptrer både på Kulturhusets hovedscene og på aldershjem. Revyen har 35 medlemmer med veldig forskjellig bakgrunn og erfaring, som gir seg utslag i ekte spilleglede.

Ulf Grødahl

Prisjuryens begrunnelse for å tildele hederspris til Ulf Grødahl i BUL Tromsø Friidrett er:

«Ulf har i snart ti år vært med å drive og utvikle FIFA-gruppa – Friidrett for Alle, et tilbud for barn og unge med utviklingshemninger.

Gruppa er godt etablert og inkludert i klubben, og er naturlige deltakere på stevner, treningssamlinger og sosiale arrangementer. Både juniorer og seniorer i friidrettsgruppa stiller opp som trenere, og gjør en god jobb med å tilpasse opplegg etter evner, interesser og behov.

Utøverne har et ordentlig treningsopplegg som gir resultater i form av økt førlighet, kondisjon og tekniske ferdigheter.

Kim Harry Hansen fra Lakselvbukt

Prisjuryens begrunnelse:

«Han er et supert eksempel på en relativt ung kar som står på for friluftslivet i bygda si, Lakselvbukt og omegn.

Han er en ekte ildsjel, ja-menneske og «doer». Han har de siste tre årene samarbeidet med Ishavskysten friluftsråd om å sette Lakselvbukt på kartet, blant annet gjennom kartlegging av turløyper.

Det er jo flere som sammen med Kim Harry har gjort et realt løft for friluftstilbudet i Lakselvbukt, men vi mener at han fortjener denne prisen for sin ustoppelige innsats de siste tre årene.»

Kulturvernprisen til Hermes II

Årets prisvinner ble sjøsatt i 1917, og er en av få kuttere som fortsatt er bevart. Hermes II, som er et flytende kulturminne, har tilholdssted i Torghuken i Tromsø sentrum.

Jan Roger Lerbukt og Cecilie Nøstvik fra kutteren Hermes II mottok Kulturverprisen.

Vinneren av kulturvernprisen får en fotokollasj av Inger Johanne Lauritzen: «Fornemmelse for snø».

Prisjuryens begrunnelse lyder blant annet:

«Et godt kulturminnevern kan kjennetegnes som vern gjennom bruk. Årets kulturvern pris går til en kandidat som er synlig fra land og vann. Prisvinneren har en spennende historie, og opptatt av å synliggjøre sin egen, men også andre sine historier. Blant annet ble dette kulturminnet brukt under evakueringen under 2. verdenskrig, og fraktet både folk, utstyr og hus.

Hermes II ble opprinnelig bygd av Nils Skandfer i Vefsn, og den ble opprinnelig bygd som en fraktebåt, og ble benyttet som dette helt fram til 1960-tallet. Etter hvert ble den brukt som fiskebåt langs kysten.

De siste årene har Hermes II gjennomgått en restaurering og blir tatt godt vare på. Båten har ulike tematurer og har samarbeidet bredt med ulike kulturaktører, med fokus på historier, arkeologi, kystkultur, og kunst. Senest samarbeidet de med lysfestivalen Lighten UP North.

I tillegg til egen historie, er Hermes Il opptatt av å synliggjøre kystkultur, og tar både Tromsø-folk og turister med på ulike temautflukter og fisketurer. På denne måten bidrar de både til å ta vare på kystkulturen som en verdi, og skape en opplevelse ut av den.»

Kulturvernprisen formål er å stimulere til tiltak som viderefører vår kulturarv på en positiv måte.

Idrettsprisen til Vilde Nilsen

Langrennsløper og skiskytter Vilde Nilsen er den første parautøveren til å motta Tromsø kommunes idrettspris. Prismottakeren får et verk av Line Schjølberg med tittelen «Våghals».

Årets vinner av idrettsprisen Vilde Nilsen var ikke til stede under utdelingen. Vi gratulerer!

Prisjuryens begrunnelse er:

«Årets vinner av idrettsprisen er en som har prestert godt over tid. Kandidaten er et av de største idrettstalentene Tromsø har hatt noensinne og et vaskeekte bevis på at man kan bli god også i nord.

Til tross for sin unge alder har vinneren allerede bemerket seg nasjonalt og internasjonalt. Hun er nå en av verdens beste innenfor sin idrett og ble i år rangert av Sportspedia som en av de 30 mest suksessfulle idrettsutøverne i verden under 22 år.

Av meritter kan det vises til at Vilde vant verdenscupen både i 2019 og 2020, og fikk andre plass i årets sesong. Videre vant hun intet mindre enn fire gullmedaljer og en bronse under para-VM i 2019.

I årets sesong gjorde hun en god figur og tok fire førsteplasser i den ene verdenscuprunden hun deltok i.

I tillegg til sine gode resultater er Vilde også et godt forbilde utenfor skisporet gjennom å være ambassadør både for MOT og para-ung.»

Idrettsprisen deles ut til idrettsutøvere, foreninger, lag eller personer som har gjort seg bemerket med sin innsats innenfor idretten.

Se og hør Vildes takketale her:

Fant du det du så etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du så etter, så vi kan bli enda bedre.
Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA og personvernerklæringen og avtalevilkår fra Google gjelder.