Til deg som har testet positivt på covid-19

Kort fortalt

  • Finn ut hva du skal gjøre dersom du selv er smittet med covid-19, eller er husstandsmedlem eller nærkontakt til en smittet.
  • Har du en positiv hjemmetest? Registrer testresultatet på nett (krever BankID). Har du ikke BankID, må du ringe smittesporingsteamet på telefon 48 22 61 27. (09:00 - 22:00 hver dag)
  • Les om karantene og isolasjon hos Helsenorge.

Covid-19 gir for de aller fleste milde symptomer med forkjølelse, hodepine og feber. Noen få kan få mer alvorlig sykdom. Dersom du har behov for helsehjelp er det viktig at du tar kontakt. På dagtid bør du kontakte din fastlege. På kveld, natt og i helg kan du kontakte legevakta på telefon 116 117. Skulle du bli akutt alvorlig syk må du ringe AMK på 113.

Du trenger ikke kontakte din fastlege dersom du ikke har behov for helsehjelp.

Alle som tester positivt på koronatest skal isolere seg, uavhengig av om det er en hjemmetest eller test på vår teststasjon.

Isolasjonstiden er seks dager fra du fikk symptomer. Dersom du ikke har noen symptomer er det seks dager fra du tok testen.

Du kan reise til teststedet selv om du er i isolasjon. Vi anbefaler bruk av egen bil eller til fots eller sykkel. Dersom du er nødt til å reise med buss ber vi om at du unngår å reise når det er mange reisende, at du bruker munnbind under hele reisen og at du forsøker å holde avstand til andre.

Når du har vært isolert i seks dager går du ut av isolasjon. Du trenger ikke å ta en ny test i denne sammenhengen. Isolasjonen avsluttes etter seks dager selv om du bor sammen med noen som fremdeles er syk.

Enkelte personer med alvorlig immunsvikt kan ha lengre isolasjonstid. Dersom du har en slik sykdom bør du kontakte din fastlege eller behandlende lege på sykehus.

Dersom du bor slik at isolering fra andre, som ikke tilhører din husstand, er vanskelig å gjennomføre, ta kontakt med smittesporingsteamet, mellom kl. 09:00 og kl. 22:00 hver dag, på telefonnummer 48 22 61 27.

Finner du ikke informasjonen her kan du ringe vår koronatelefon på 46 90 78 99.

De som kan ha blitt smittet av deg kalles dine nærkontakter.

Les mer om hvem som defineres som nærkontakter – Helsenorge.no

Tromsø kommunes smittesporingsteam ringer som hovedregel ikke opp nærkontakter av smittede. Smittesporingsteamet ringer kun opp smittede som er over 65 år. I tillegg forsøker smittesporingsteamet å ringe opp dem som antas å være fremmedspråklige.

Det er derfor viktig at du som har fått en positiv covid-19-test selv varsler dine nærkontakter om at de kan ha vært utsatt for smitte.

Du bør også fortelle hvor de kan finne informasjon om hva som nå gjelder for dem.

Har du en positiv hjemmetest? Registrer testresultatet på nett (krever BankID). Har du ikke BankID, må du ringe smittesporingsteamet mellom kl. 09:00 og kl. 22:00 hver dag, på telefon 48 22 61 27.

Det betyr at for alle mellom 18 og 65 å er nå mye av smittesporingsarbeidet lagt på den enkelte som er smittet.

Bruk gjerne Smittestopp-appen

«Smittestopp» er en app som fungerer slik at hvis en person som er smittet av korona gir beskjed gjennom Smittestopp, så vil du få melding hvis du har vært i nærheten av vedkommende. Hvis du selv blir smittet, kan du gjøre det samme. Dermed kan appen være med på å hindre at flere blir syke.

Hvis du har testet positivt, oppgir du selv dette i appen. Dette er frivillig, og det er ingen som kan se at det er du som har oppgitt smitte.

NB! Vi gjør oppmerksom på at selv om du melder inn via Smittestopp-appen at du har testet positivt på korona, så må du fortsatt registrere testresultatet på nett. Dette fordi Smittestopp og nettregistreringen er to forskjellige og uavhengige systemer.

Appen må være både installert og aktivert på telefonen din.

Informasjon om hvordan du tar i bruk Smittestopp på din telefon finner du på Helsenorge.no.

Du som har tre vaksiner bør ikke ta PCR for å bekrefte positiv selvtest

  • Du som har fått oppfriskingsdose (boosterdose) eller har fått to vaksinedoser og hatt covid-19 i løpet av de siste tre månedene, bør ikke lenger ta PCR for å bekrefte positivt resultat av en selvtest. (Positivt resultat betyr at testen viser at du har covid-19.)
  • Det er nå stor belastning på test- og analysekapasiteten hos kommunene og på laboratoriene. For ikke å øke belastningen på kommunene og laboratoriene, er det viktig at du ikke tar PCR hvis du ikke har behov for det.
  • Hvis du er i en av gruppene under, ta kontakt med kommunen for å få tatt PCR (eller annen test) for å bekrefte resultatet av selvtesten:
  • Barn opp til 16 år (på grunn av vaksine)
  • Uvaksinerte
  • Personer i risikogrupper
  • Personer som ikke har fått tre doser og trenger koronasertifikat

FHI har et flytskjema som beskriver hva du skal gjøre ved nyoppståtte luftveissymptomer: Flytskjema nyoppståtte luftveissymptomer.

Covid-19 gir nå milde symptomer for de aller fleste. Likevel er det noen som kan bli alvorlig syk.

Dersom du blir alvorlig syk, må du kontakte lege. Du kan ringe din fastlege eller du kan ringe legevakta (tlf. 116 117). Dersom du skulle bli akutt alvorlig syk kan du ringe AMK (tlf. 113).

Den viktigste informasjonskilden er nå å finne på Helsenorge.no.

Du kan også ringe vår koronatelefon på telefon 46 90 78 99.

Fant du det du lette etter?
Så dumt! Fortell oss gjerne hva du lette etter, så vi kan bli bedre.
Så bra! Fortell oss gjerne hva du lette etter, så vi kan bli enda bedre.