Vann og avløp: Informasjon til bedrifter og privatpersoner

• Bedrifter og offentlige institusjoner i Tromsø er pålagt å ha vannmåler.
  • Målerstanden på vannmåleren registreres én gang i året.
  • Finn informasjon og krav til fettutskiller og oljeutskiller.

Bedrifter og offentlige institusjoner i Tromsø er pålagt å ha kommunal vannmåler.

Privatpersoner kan om ønskelig montere kommunal vannmåler i sin bolig.

Skal du installere vannmåler, må du kontakte en godkjent rørlegger som søker for deg. Ved montering av vannmåler skal det også monteres tilbakeslagssikring.

Ansvarlig søker må søke via ledningsportalen.no.

Hvis du skal demontere vannmåler, må du også ta kontakt med rørlegger.

Ved frakobling fra kommunalt vann- og avløpsnett skal det leveres inn VA-melding.

Alle virksomheter som slipper ut mer fett enn en gjennomsnittlig husholdning, skal ha fettutskiller.

Dersom du er usikker på om det gjelder din virksomhet, kan du sjekke dette i lokal forskrift for påslipp av fettholdig avløpsvann.

De viktigste kravene ved fettutskiller:

• Prosjektering og installering av ny eller utskifting av fettutskiller skal gjøres av godkjente fagfolk. De skal også sende inn VA-søknad.
  • Har du fettutskiller, må du registrere denne. Ta kontakt med kundeservice på e-post eller på telefon 91691210 for å få tilsendt registreringsskjema for fettutskiller.
  • Din bedrift må ha en avtale med et tømmefirma for fast tømming, kontroll og prøvetaking.
  • Utskilleren skal normalt tømmes fire ganger i året og kontrolleres én gang i året. Tømmeentreprenør leverer tømmerapportene til kommunen.
  • Frityrfett skal samles i egne tanker og leveres til mottak, som for eksempel Remiks.

Alle virksomheter med oljeholdig avløpsvann (for eksempel verksteder, bilvaskehaller og bensinstasjoner) skal ha oljeutskiller montert.

De viktigste kravene ved oljeutskiller:

• Installering av oljeutskiller skal gjøres av godkjente fagfolk, som må sende inn VA-søknad.
  • Alle bedrifter med oljeholdig avløpsvann skal ha oljeutskiller. Vil du ha tilsendt søknadsskjema for oljeutskiller, kan du ta kontakt med kundeservice på e-post eller på telefon 91 69 12 10.
  • Nye oljeutskillere skal ha prøvetakingskum. Tømmeoperatør skal ta prøve av utløpsvannet fra utskilleren én gang i året. Oljekonsentrasjonen skal ikke overstige 50 milligram per liter (mg/l).
  • Oljeutskilleren skal tømmes og kontrolleres minst én gang i året og oftere ved behov.
  • Utløpet fra oljeutskilleren skal føres inn på kommunal spillvannsledning.
  • Spillolje skal samles i spilloljetanker eller oljefat, og ikke føres til avløpsnettet eller oljeutskilleren.
  • Du må ha på plass metoder for å suge opp olje fra gulv.

Se forskrift om krav til utslipp av oljeholdig avløpsvann.

Vann- og avløpsnormen (VA-normen) inneholder en oversikt over lover og forskrifter som regulerer og påvirker planlegging, utførelse og drift av VA-anlegg.

Last ned en PDF-versjon med vedlegg og tegninger ved å klikke på denne lenka.

Vil du få tilsendt hovedplan for vann og avløp 2015–2030 (fullversjon eller kortversjon) for Tromsø kommune? Ta kontakt med kundeservice på e-post eller på telefon 91 69 12 10.

Vil du få tilsendt veileder for utarbeidelse av VAO-rammeplan? Ta kontakt med kundeservice på e-post eller på telefon 91 69 12 10.